Fredagens festivalkväll öppnar med populära duon Stefan Dafgård på munspel/ sång/ gitarr & Tommy Johansson på cajón. Som utlovar blues, soul och rootrock varvad med swamppop, boogaloo och eget material i samma anda.

Eric "Slim" Zahl & the South West Swingers från Norge har den goda ambitionen att få publiken att le, skratta, dansa, lyssna och roa sig till ett sound inspirerat av 50-talets stilfulla rock ’n’ roll, jumpblues och bluesabilly!

Harlem Lake från Nederländerna vann European Blues Unions (EBU) tävling European Blues Challenge 2022. "Bandets uppfriskande entusiasm och musikalitet låter lyssnaren dyka djupare in i den musikaliska världen som minner om 60- och 70-talet men det känns ändå som vi har aldrig hört det förut.
Harlem Lake bjuder på en musikalisk cocktail inom Americana, Blues, Rock och de är på god väg
att bli riktigt stora, så missa inte möjligheten att uppleva dem live!" skriver Marie Bävholm/GBF.

Från Italien kommer Groove City & Daria Biancardi med sitt Memphis Sound och sina tolkningar av soul och blues blandade med funk och jazz. Ett band som hyllar Aretha Franklin, BB King, Etta James, Booker T, Otis Redding, James Brown, The Mar-Keys med flera.

Erika Baier har vi tidigare hört på festivalen med framgångsrika Erika Baier & The Business. Idag hör vi henne i sitt Erika Baier Band backad av välbekanta musiker som Greger ”Knock-Out Greg” Andersson på munspel och gitarr och Thomas Hammarlund på gitarr.

Kirk Fletcher Band från USA avslutar fredagskvällen. Kirk, som inte bara är en superb sångare, anses vara en av de allra främsta bluesgitarristerna. Han har spelat med mängder av artister, bl.a. Joe Bonamassa och har varit sologitarrist i The Fabulous Thunderbirds.

Lördagens spelningar inleds av Blues Transfusion feat. Anna Sahlene vilket innebär Anna Sahlene sång, Max Schultz gitarr, Håkan Broström saxofoner, Leo Lindberg orgel och Chris Montgomery trummor. Själfull blues uppblandad med hard bopens flyhänta improvisationer i en repertoar präglad och inspirerad av Horace Silver, Wayne Shorter och John Coltrane såväl som Nancy Wilson, Etta James och Nina Simone.

Roffe Wikström är tillbaka på vår festival. Han nämns ofta som Sveriges okrönte blueskung av många lyssnare och skribenter. En sann institution på våra bluesscener med sin kraftfulla röst och sitt glödande gitarrspel. Rolf har 27 album bakom sig, det ger respekt.

Eva and the Blue Boys levererar soul, gospel, rock och rhythm & blues med ett modernt bluessound. Eva Karlefjärd tolkar sina kvinnliga förebilder med en stark övertygelse, influerad av artister som Beth Hart, Susan Tedeschi och Sue Foley.

Miriam Mandipira & The Soul Family från Danmark har en bred repertoar. Etta James klassiker blandas med Kim Larsen, Savage Rose, Amy Winehouse, Gasolin och några av Miriams egna låtar insvept i bandets varma sound.

Erja Lyytinen från Finland är välbekant på våra scener. Den hyllade slidegitarrmästaren Sonny Landreth kommenterade när han upptäckte Lyytinens musik: "Jag gillade verkligen hennes gitarrkunskaper. Hon har uppenbarligen gjort sig ett stort namn. Det går bra för henne och av goda skäl." En sångerska/ gitarrist som är en favorit för riktigt många i festivalpubliken.

Eric Gales, vänsterhänt sångare/ gitarrist från USA, har ofta jämförts med Jimi Hendrix. Men Eric har utvecklat ett unikt bluesrocksound som även hämtar influenser från så olika gitarrister som Albert King och Frank Gambale. Med sin unika blandning av stilar står Eric i främsta ledet av bluesens gitarrister. Och avslutar, passande nog, lördagskvällen och festivalen i sin helhet.

/Christer Fridhammar