Göteborg Blues Festival 26 - 27 juni 2020
på Villa Belparc i Slottsskogen
Arr: Göteborgs Bluesförening


Festivalfredagen inleds med duon Emil Ernebro & Filip Jers (SE). Gitarroraklet från Bengtsfors, Emil Ernebro, och skånska världsmästaren på munspel, Filip Jers, tänjer på gränserna för vad deras instrument kan göra och låta som.

Supergitarristen Vidar Busk och bandet Greasy Gravy (NO) ger oss en tribut till den amerikanske bluesgitarristen Ronnie Earl. Det utlovas ett urval av hans kända låtar med tonvikt på perioden slutet av 80-talet och början av 90-talet då Ronnie ledde smått legendariska Ronnie Earl & The Broadcasters.


Ragtime Rumours (NL) är en kvartett från Nederländerna som framför en blandning av oldschool ragtime, Djangojazz och rootsblues med rock'n'rollattityd. Något som gav dem första pris vid European Blues Challenge 2018.

Ronander Blues (SE) består förstås av välkände Mats 'Malla' Ronander på sång, gitarr och munspel. Dessutom av Bengan Blomgren gitarr, Nikke Ström bas samt trumslagaren Tomas Olsson. Fyra äss i leken, fyra klara favoriter hos bluespubliken.


Unge Laurence Jones (UK) har gjort sig ett namn som 'bluesens framtid'. Den 28-årige brittiska bluesgitarristen och singer/songwritern har redan hunnit släppa fem album och vunnit ett flertal tunga musikpriser. Hans andra besök hos bluesföreningen, nu på festivalen.

Stacie Collins (US) är en hardcore honkytonkhjältinna som tänjer på gränserna inom rock, blues och countrymusik. En sångerska, munspelare och låtskrivare med ett solitt rykte som energiknippe och glödande liveartist. Baserad i Nashville men ständigt på turné världen runt.Lördagen bjuder först på Karin Klingenstierna (SE), Göteborgsk jazz- och soulsångerska. Hörs bl.a. i populära bandet Stella som ni kanske sett i 'På Spåret'. Den som ser Karin på scen får alltid uppleva full närvaro och lyskraft. Som ikväll då hon sjunger blues, soul och bluesrock tillsammans med multimusikern Per Strandberg.

Gumbo (SE) lirar sin 'karnevalsblues', inspirerade av New Orleansmusiken och artister som Fats Domino, Dr. John och Professor Longhair. Ett gäng slitstarka festivalveteraner som ofta får sin publik att slita hårt på dansskorna.

Greger i Knock-Out Greg Band (SE) berättar om bandet: "Det hela började ju med att vi gjorde ett par hyllningsgig till Svenne Zetterberg eftersom vi alla spelat med gubben under många år i olika sammanhang. Det kändes kul och bra så vi beslöt att fortsätta lite när tillfälle ges." Blir säkert några pärlor ur Svens repertoar!

Bonita & the Blues Shacks (DE), festivalfavoriter sedan länge, är erkänt skickliga intrumentalister samtidigt som de alltid når ut och berör sina åhörare. De spelar en R&B som smittar av sig och sprider glädje. Ikväll frontade av Bonita Niessen, en av Sydafrikas mest själfulla blues- och soulsångerskor.

Matt Schofield (UK) leder en kraftfull trio med sång/gitarr, Hammond/bas och trummor. Matt har vunnit British Blues Award som gitarrist tre år i följd. Inte utan anledning: ni som hörde honom på bluesföreningens konsert 2008 förstår. Visst är det blues, men befriande opuritanskt.

Joanna Connor (US) är en explosiv bluesrockgitarrist: Var beredd på slidegitarr, tapping och tremolo picking! Men trots sin rockiga framtoning är hon samtidigt en stort favorit på den klassiska bluesklubben Kingston Mines i Chicago. Vi utlovar en tung blå avslutning på Göteborgs Bluesförenings festival nummer 18!

/Christer Fridhammar