Inlägg i den öppna debatten: Bluesscenen i Göteborg
Följ debatten från allra första början här!
Fredrik Kjellberg, tidigare krögare på Café KoM   2011-02-03
Del 1: Ad-jös och tack för fisken

Fr.v. Fredrik Kjellberg, Attila Szabo
och Daniel Jägerholt i startgroparna. Foto: Vanja
Det är med både sorg i hjärtat och en lättnadens suck som jag läser dessa inlägg. Kan inte annat än tycka att det är en smula patetiskt och sorgligt.

Jag menar, när jag tog över Café KoM i december 2005, var det med glöd i sinnet som jag var helt klar över att detta var en bra affär med förutsättningar om en ljus framtid.

Jo det är klart att myndigheterna inte alltid är så roliga att ha att göra med. (Om detta kanske man kan läsa i mina memoarer, Mini Taxi, någon gång).


Lättmatch, tänkte jag… Alkoholtillstånd i ett handslag och sedan en trevlig krog med livemusik som folk uppskattar och som absolut kommer att vara det hetaste i Linné!

Med en lekmans blick för saker o ting går man alltid in i projekt för att sedan kravla ut blåslagen i andra ringhörnan.

Snart fick jag informerat att, stick i stäv med det jag hade lärt mig på skolan om sprittillstånd, skulle ge bort alkohol till dem som spelade. Som en snygg gest till musikerna som lirade?

Att jag, från myndigheternas sida, skulle skriva restaurangrapport (utöver den ordinära bokföringen) en gång om året samt meddela tillståndsmyndigheten vad man köpt in i liter och tagit betalt. Specificerat för varje liten krona, varje liten droppe, vin, öl, sprit, cider, lättöl, mat, nötter… Ja, det var just det. Det jag tjänade mest på var nötter men inte utan alkohol.

Till detta kan man sedan tillägga myndigheter som skattemyndigheter som kollar om man gör några svarta pengar. Man gör ju så vansinnigt mycket svarta pengar när man har krog!!

Miljö och Hälsa, som skickar ut små söta flicksnärtor som är så hjärntvättade av bannor att de antagligen desinficerar hela kroppen var gång de känner sina behov trycka på. Det spelar alltså ingen roll hur rent det är i ett kök. Då säger de. Här var det rent, men du måste flytta det handfatet från den väggen. Detta för att det skulle ju aldrig gå för dem, att lämna stället utan en pålaga.

Efter en tid blev det sabla jobbigt. Folk började kräva att jag skulle upplåta stället till dessa fantastiskt duktiga musiker helt och hållet. De skulle vara i köket. De fick mat gratis. De fick öl till 20 – 25 kr glaset. De fick en scen…

Ja och den scenen hade all nödvändig backlina till förfogande. Detta för att det skulle vara lätt för dem som lirade, att inte behöva kånka på massa prylar. Detta så att nästa band i princip kunde hoppa upp på scenen samma kväll utan massa tjafs om det behövdes.

Sedan fick jag frågan; - När ska du börja betala musikerna? Detta av andra givmilda musiker som ansåg sig vara för fina för att spela på KoM.

Detta med motiveringen att det på andra ställen minsann betalades fast gage i kr/kväll och musiker och där fick man även mat och gratis öl.

Jasså, sa jag? En aning förundrad… Hur gör de med arbetsgivaravgiften då? Det kan ju aldrig hålla i längden? Men finns det ett kryphål så är jag med… Men det fanns det givetvis inte.

Så vem tackar den krogägare som sedan ställs inför skranket att betala uteblivna arbetsgivaravgifter, källskatter?

Att man på det sedan ska få utstå klagomål från störda grannar, Ok, jag tänker inte ta upp volymen ’cos that’s a fucking issue I can’t stand. För det verkar som de flesta har öronproblem med eller utan musik av hög volym.

Å andra sidan, om folk hade betalat vad de skulle i den beryktade HINKEN!! Så hade det aldrig i helvete blivit något snack överhuvudtaget! Det var en avtecknad 50 lapp på den. Det var ingen som någonsin kunde i tydliga ordalag kräva att den summan skulle betalas. Men det skulle det. Detta informerade jag var och en, personligen.

Det mest fantastiska i detta är ju att de som var där och spelade, också var där och lyssnade. Det är här som det börjar bli lätt patetiskt.

Det klagades om att det som lades i hinken inte var tillräcklig till banden, ändå var det de som klagade mest som inte betalade när de lyssnade. 

Å andra sidan, om man vill vara riktigt taskig så kan man ju se det så här.

När Red Volkaert var och lirade så fick han in drygt 5 000 kr i den förbannade HINKEN. Stället var fullt och knôkat och dörrarna var stängda. Någon lade i en 500-lapp? Förklara det den som kan?

Förklaring och fördelar med HINKEN? Det får man lista ut själv. Fast nästa gång du ser en HINK, lägg i en 50-lapp.

Till slut vill jag bara säga. Trots allt gnabb hade jag ovillkorligt förbannat roligt på Café KoM.

Med det sagt kommer jag aldrig heller göra om det för det finns ingen som tackar en när myndigheten bankar på och jag vill inte umgås med sådant pack.

Lev väl
/fred

Nedan, efter bilderna, följer Del 2: Restaurangen vid universums slut

Hur borde KoM varit beskaffat - idag?

Foto: Solveig Holstein

Foto utlånat av Fredrik

Del 2: Restaurangen vid universums slut

Café KoM på Olivedalsgatan hade en del större aber.
För att det skall fungera enligt hur det var tänkt borde det vara beskaffat enligt följande ”rider”:

1. Köket skall vara så beskaffat att det är tillräckligt stort för all sorts mat. Ytterligare så beskaffat med bakdörr för mottagning av gods, samt att personalen kan gå ut genom denna och ta sig en nypa frisk luft mellan varven.

2. Intilliggande utrymme för musiker (Green-Room) skall vara så beskaffat att musikerna inte skall behöva gå igenom köket för att komma till scenen utan direkt genom en dörr ut till scenen. Musikerna skall även ha tillgång till egen toalett.

3. Scenen bör vara så beskaffad att eventuella instrument skall med enkelhet kunna lastas in från gatan. Detta är mycket viktigt och i enlighet med ASS.

4. Serveringsutrymmen skall vara c:a 150 kvm och så beskaffade att de går att dela av var som helst. Vikvägg i 3-glas, så man lätt kan skilja av dem som vill äta från lyssnande, utan att tappa matgäster. Det är givetvis inte frågan om någon 5 stjärnig restaurang, men man skall kunna ta sig en bit mat i kombination till underhållningen. Vikväggen är bra då man på dagarna skall fylla stället med gäster som äter lunch. Man kan även ha helt öppet vid större evenemang och man då eventuellt har inträdesavgift.

5. Detta ställe skall vara så placerat att det ligger i Linné. Inte har några lättstörda grannar så att man kan spela högt, sent. Det ska ligga i markplan. Ha en stor uteservering som man i princip kan ha öppet året om.

6. Alla fönster skall vara öppningsbara som ser till att brandrisken minimeras och således gör att Brandinspektionen beviljar största möjliga antal gäster.

7. Alkoholtillstånd är ett absolut måste. Dock är det inte nödvändigt att servera annat än mellanöl av olika sorter samt vin och drinkar. Inga groggar Inga shots.

8. Ett sådant ställe kräver förmodligen ordningsvakter och eventuellt krogvärdar.

9. Initialt kostar det i dagsläget runt 1 000 000 kr samt ytterligare tillägg för instrument och tillståndsansökningar.

10. HINKEN är ett måste.

Jag kan ha glömt något. Jo en säng, så man kan vila benen ibland!
Lev ännu väl
/fred