Inlägg i den öppna debatten: Bluesscenen i Göteborg
Följ debatten från allra första början här!
Eugen Joss   2011-03-01
Bluesföreningens verksamhetsdomäner

Vad gör att man går ut på Bluesföreningens arrangemang?

Jag har gått på och går fortfarande på Bluesföreningens konserter för att jag vill:

1. få tillgång till fin musik som jag gillar.
2. träffa för mig kända och okända människor för umgänge och nya bekantskaper under opretentiösa former.
3. som många som är singel gå ut för att eventuellt träffa en ny partner.
4. fika eller äta och dricka något gott.

Kan bluesföreningen uppfylla dessa behov?

Musiken ja. Det har föreningen redan gjort och jag hoppas att den skall fortsätta med det.

Men för detta behövs en publik.

Jag tror att publiken inte bara kommer för att konsumera musik. Det behövs något mer.

Att skapa en mötesplats också för kommunikation är nog nödvändigt.

Behovet att träffa människor i ett socialt sammanhang finns för både singlar och par och behöver finnas med för att publiken skall komma.

Ett viktigt inslag är kontaktskapande dans. Blues är väldigt bra att dansa till. Dans är inte konsumtion det är kommunikation. Och då skall det finnas ett dansgolv som är avsatt för dans inte för stående publik.

Lite mer avskilda delar där man kan sitta och prata utan att behöva bli störd av för hög musik men ändå kunna lyssna samtidigt och inte störa de som lyssnar på musiken.

Alkoholkonsumtion ses ofta som en nödvändighet för att få Bluesarrangemang att bli lönsamma för krogen som är medarrangör, det är nog svårt att komma ifrån, men mat och fika borde nog också kunna dra in en del inkomster.

Den lokal som bäst uppfyller dessa önskemål hittills är Villa Belparc och då speciellt när man kan sitta ute, och dansgolvet funkar oftast, men bäst när scenen är mot yttre långväggen. Matsedelutbudet har ibland varit begränsat men oftast bra.

Hur kan man förbättra situationen på Musikens Hus?

Musikens Hus funkar till viss del men lokalerna borde kunna utnyttjas bättre. Jag ogillar delningen mellan fiket och konsertlokalen/för paus- och konsertmusik. Jag tycker att det skall kunna gå att ha musik på båda ställena samtidigt för att bryta tendensen till konsumtion där ”hjorden” förflyttar sig mellan de två scenerna. I fiket så finns det möjlighet att sitta och prata för den som vill utan att störa musiken men samtidigt kunna höra musiken till viss del. För att det skall funka kan det betyda att någon av dörrarna till det större fikarummet kanske behöver stängas.

Att markera av ett dansgolv i stora salen så man inte behöver komma i konflikt med folk som ställer sig mitt på ett möjligt dansgolv. Det kan Bluesföreningen fixa.

Boka inte konsert när fiket är stängt för då är matsedelutbudet begränsat och någonstans att sitta och prata försvinner.

Boka inte konserter på fredagar då många är trötta efter veckan och inte orkar gå ut. Konserter på lördagar har alltid varit mer besökta än på fredagar enligt min erfarenhet. Att vara ute i god tid och boka upp X antal lördagar för möjliga konserter är nog nödvändigt. Det tror jag Bluesföreningen kan fixa.

Frågan om en utvidgad och ny och yngre publik kan kanske handla om att göra samarrangemang. Det finns ju musik som gränsar till bluesen åt många olika håll. Det har prövats vid något tillfälle, men då svek dock Bluesföreningens medlemmar.

En stående lokal någon kväll under helgen typ KoM eller Louice, men såklart med entré, och med liknade möjligheter som jag nämner här ovanför är nog bara, som min 17-årige son brukar uttrycka sig om jag önskar mig något: ”i din dröm”..

Några spridda tankar av

Eugen