Gott & Blandat D (arkiv)
  Band, CD, websites m.m. - sorterat efter artist - A-Ö
Dafgård & Tommy Trumma: "Travel Kit Groove"!

Det blir många sommarspelningar i år för Dafgård & Tommy Trumma inklusive Notodden. Med sig i bagaget har de precis färska CDn "Travel Kit Groove". Blues, Charlie Rich, ett par Stefanoriginal. Perfekt att ha med på resan! Klicka omslaget ovan för större bild - det är den värd!

Till salu på Bengans, Dirty Records och No. 1 Guitarshop!
(2019-07-02; 2019-07-03; 2019-08-06)
Dafgård och Tommy Trumma lirar på Notodden Blues Festival, Norge!

"Denne råsvingende duoen Dafgård & Tommy Trumma tar turen fra Göteborg for å skape stemning og levere Blues, Rootrock & Soul i Jukejoint tappning i Notodden sentrum. Mange har stiftet bekjentskap med disse to herlige musikerne på gata under Åmål Bluesfestival i Sverige. Nå skal de sørge for humør og vaskekte stemning av Chicagos Maxwell Street i Bluebyen." Länk
(2019-06-01)
Stefan Dafgård & Tommy Johansson spelar i San Franciscos bluesvärld: ja, spelar t.o.m. in en platta!

Stefan firar stor födelsedag och rumsterar om i San Francisco och dess granna omgivningar tillsammans med Tommy Trumma. Sightseeing så klart, men också spelningar på klubbar. Dessutom har de två spelat in material till en hel platta i musikern Big Jon Atkinsons studio. Stay tuned!

Tommys bild t.v. är från blueskrogen Mission St. BBQ i Santa Cruz. Stefan kompad på gitarr av Kid Andersen.

T.h. är gentlemännen på scen på Little Lou's BBQ i Campbell. Barbecue & blues ÄR en grym combo: inte skulle man varit ledsen om vi haft ett sådant tillhåll i Göteborg. Dream on.
(2016-11-02)
Dafgård & Tommy Trumma live @ No. 1 Guitarshop

Herrarna förgyllde lördagen den 17/9 med bl.a. följande tre nummer, inlagda på No. 1 Guitarshops eminenta YouTubesida:
"I Made Up My Mind", "Josephine"
och "Things That I Do For You". Foto © Vanja
(2016-09-22)
Debbie Davies Band + Göteborgs Bluesförening = succé
Nej, det går inte att kalla lördagskvällen den 27/10 på Villa Belparc för något annat än en rejäl succé. På scen en trio med enorm auktoritet, spelglädje, skicklighet, variation och dynamik. Och som tack vare Debbies glimrande kompspel lät mycket fylligare än vad bluestrios brukar göra. Ja, jag skulle lätt kunna stapla fler positiva omdömen.

Dessutom en klar succé publikmässigt. Och t.o.m. lokalen kändes ovanligt väl fungerande med sin nya scenplacering längst in, ytterligare förbättrad med svarta backdrops. Lägg sedan till ett påfallande bra ljud, så förstår ni mina ovationer. Applåder & visslingar!
www.debbiedavies.com
www.gbgblues.se
bild: promofoto (2007-11-02)
Debbie's Wife
har äntligen en fullängdsCD ute: "Remote Control" Manora Records. Och bolaget skriver: "Debbie’s Wife är en Göteborgsk all-star konstellation, frontad av en dynamisk duo, Peppe C & Jenny Silver, backade av Nikke Ström, Fabian Kallerdahl m.fl. Med influenser såsom Neil Young, Radiohead, the Kinks, Blondie, Pink Floyd och Bowie känns det både tidlöst, retro och modernt. Peppes musik och texter uppmanar till eftertanke men är också rebelliska och innerliga!"

En namnkunnig rad musiker alltså på CDn: Peppe Carlsson & Jenny Silver sång, Holger Berg & Flamman gitarrer, Fabian Kallerdahl keyboard, Nikke Ström fenderbas, Johan Håkansson & Micke Edlund trummor, Bengan Blomgren gästgitarrist. Som alla (förutom Bengan) också lirade på det lyckade releasepartyt på Pustervik den 13/11. Ett förnämligt gig, en förnämlig CD. Lyssna!
www.myspace.com/debbieswife (2007-11-14)
Den Mänskliga Faktorn mot studion

På torsdag den 17/11 rullar en Volvo med större delen av DMF mot Pama Studios i Kristianopel i Blekinge. Två spår ska spelas in. Att fara till Kristianopel börjar f.ö. bli en vana för band i Göteborg: såväl Mr Bo & The Voodooers som Henrik Nagy har tidigare spelat in på Pama. Redaktör'n önskar dem så klart all lycka till!
Redaktör'ns bild från fredagens spelning på Skeppet.
(2022-11-15)
Ny single med Den Mänskliga Faktorn

"VÅR NYA SINGEL ÄR HÄR!! Födelsedagsbarnet Henrik Pilquist har spelat in, mixat, medproducerat och lagt ner ett otroligt fint arbete på det här!"
"Och bara natten ser på"
(2022-10-28)
Den Mänskliga Faktorn intervjuade i tidningen Göteborg Direkt söndag 1 juli 2018

Den Mänskliga Faktorn är PO Björklund, Jonas Slättung, Sebastian Sandberg och Henrik Pilquist. Som är aktuella "Med låten "Vida versum", den tredje av tio låtar på ett år. Alla låtar ska finnas på gruppens Facebooksida via videorelease. Först nära alla är klara kan eventuellt album komma och strömningstjänster." Läs här!

En av GigKalenderns favoritgitarrister, Filip Rådberg, hörs f.ö. på "Vida versum". En glimrande musiker.

Kai Martin sände Den Mänskliga Faktorns version av Bo Kaspers Orkesters "Vi kommer aldrig att dö" till BKO. Som svarade: "Smickrande. Cool version och ni är ju grymma på att lira". Inte illa!
(2018-07-02)
Den Mänskliga Faktorn
Trion P.O Björklund, Olle Grahn & Jonas Slättung debuterar med EP som släpps digitalt 15 november på alla större leverantörer av digital musik, såsom iTunes, Spotify och Amazon

GigKalenderläsaren är - eller är inte - bekant med dessa tre rutinerade gentlemän. P.O Björklund har ni åtminstone hört och sett som trumslagare/sångare i det eminenta bandet Hair Of The Dog som lyckliggjorde oss under fyra Slappa Söndagar på Pustervik i våras. Dessutom har han dykt upp som soloartist - och som musikalisk kompanjon till äkta paret Stenbäcken & Stenbäcken.

Så här beskriver trion sig: "Den Mänskliga Faktorn bygger sitt sound på engelsk och amerikansk pop & rock från sent 60-tal och 70-tal - men väljer att sjunga på svenska. Stämsången är en viktig del, det organiska i musiken likaså. Köttet, träet och jorden sipprar ut ur högtalarna. Någonstans finns det nordiska sommarljuset och längtan i tonerna, spelat med den rock och tyngd i rytmen som jänkarna gett oss. Över detta sockras det med britternas känsla för poprefränger." Schysst målsättning, det är bara att lyssna:

Facebook: www.facebook.com/denmanskliga
YouTube video: Den Mänskliga Faktorn: "Min Älskling (Hon är min)" (2012-10-12)
Dirty Records öppnar ny butik bredvid Jazzå c:a 25/9
Dirty Records med adress Chalmersgatan 21 har länge varit en guldgruva för skivköpare. Mycket begagnat i CD/vinyl men också många nya, väl utvalda juveler. Och Micke & Janne, dessa enormt kunniga herrar, bakom disken. Kulturpris?

Nu öppnar Dirty Records ytterligare en butik, den här gången på Andra Långgatan 4a där antikbutiken Carolus Rex tidigare låg. Bredvid Jazzå men ett snäpp närmare Järntorget. Lokalen ska också rymma kaféet Santo Domingo.

Bakom Dirty Records skivdisk kommer man ibland att hitta musikskribenten Johan Kronquist. Vars initierade rader man kan avnjuta i bloggen "Honky Deluxe" (grön knapp nedan bland bloggarna) men också på Rootsys website och i tidskrifter som Lira. Bra plattor + espresso = ett välkommet (men farligt) tillskott till Linné! (2009-09-11)
Downtown Freddys, Drottninggatan 31, Göteborg: Torsdagskvällar med blues & rootsmusik 'live'
Torsdag 23 april är det premiär för "Downtown Roots": musikkvällar med ett blues & rootstema på restaurangen Downtown Freddys. Kolla flyern! Musiken börjar c:a 18.30 och så här ser de första fyra torsdagarna ut:
23/4 Finn Loxbo
30/4 Gunnar Jansson
  7/5 Hannah Tolf & Dick Ahlin
14/5 Alexander Ringbäck
Freddy höll för länge sedan till på Olivedalsgatan (där Kalaya är nu?) med sina förnämliga vegetariska hamburgare. Nu hittar man honom på Drottninggatan - och han har dessutom den goda smaken att upplåta krogen för blues & roots. Tack för det Freddy! (2009-04-20)
 • Downtown Ramblers valda till "European Bluegrass Band 2009" på European World Of Bluegrass Festival i Holland. Nästa år: på scen i Nashville
Downtown Ramblers från Göteborg valdes alltså av de deltagande musikerna (!) på den holländska EWOB-festivalen till årets europeiska bluegrassband. En ära helt klart och belöningen blir att de nästa år kommer att uppträda på The International Bluegrass Music Awards Show i Nashville TN. Som i år äger rum den 1 oktober på legendariska Ryman Auditorium. Upplägget blir säkert detsamma nästa år så Downtown Ramblers kommer att stå på en minst sagt historisk scen.

Nu måste det sägas att det här gänget inte är en renodlad bluegrassgrupp utan är sympatiskt svåra att etikettera: en mix av bluegrass, folk och country. Nyfiken på deras debutplatta? Lätt ordnat!
(2009-05-26)
The Downtown Ramblers
från Göteborg vann
kategorin Bluegrass i Country SM, 28/9 - 29/9 2007 på Högfjällshotellet, Sälen. Det är bara att säga Grattis!

I den här gruppen hittar vi bl.a. Pär Eriksson, lead guitar i Dusty Brown.
Dessutom spelar han och Magnus Hansson, också Dusty Brown, varje onsdag på Café & Bar Tre Små Rum, Kristinelundsgatan 4, Göteborg. Ett mycket gemytligt ställe som bl.a. ståtar med en imponerande öllista.
www.myspace.com/emelouandthedowntownramblers (varifrån bilden tagits)
www.myspace.com/dustybrownswe (2007-10-01)
Duoxå
Patrik Hagvik, flitig bluesjammare, mailar oss:
"En duo som heter "DUOXÅ" har nyligen bildats. Medlemmar Patrik Hagvik (elgitarr) och Hedvig Slomian (sång). Duon spelar mestadels eget material med en touch av pop/rock och även lite blues, och även en del omgjorda covers. Låtar ska spelas in senare under sommaren, men en "slaskdemo" med 2 st låtar finns redan nu att lyssna på..."

På deras MySpacesida nedan, alltså. Luftigt och melodiskt, med lite amerikanska sydstatsvibbar. Kolla! (Bilden på Hedvig i mitt collage är © Duoxå)
www.myspace.com/duoxa
(2007-05-03)
Alexander Durefelts tredje fullängdare ute nu: "In The Grace Of The Woods"
"Med sitt tredje album "In The Grace Of the Woods" återvänder Alexander Durefelt till de karaktärer allt började med. Resan slutar aldrig, antingen måste man vara på väg eller försöka stanna kvar vid något eller någon.

Albumet som släpps den 1/4 på bolaget Daughters and Sons är Skandinavisk soul och vemodig Americana med inslag av country som för tankarna till andra sidan vattnet, till dit många svenskar tagit sig. Alexanders egen resa för 15 år sedan tog honom från Tranås, Småland till hamnstaden Göteborg där resan bara började för många av
Amerika-resenärerna.

”In The Grace Of the Woods” är 10 spår som bultar av oförställd uppriktighet.10 spår om avstånd, saknad och beslut berättat med en helt egen röst." (Promotext)
alexanderdurefelt.se
(2016-04-21)

Alexander Durefelt i studion med välbekanta musiker

Henrik ´Pilen´Pilquist gitarr, Gunnar Frick klaviatur, Stefan Bellnäs bas och Johan Håkansson trummor är namn som borgar för kvalitet.
Alexanders 3dje soloplatta på gång alltså: intressant att se i vilken riktning den kreative artisten går.
Foto © Alexander från alexanderdurefelt.se
(2013-12-13)
Alexander Durefelt har just släppt CDn "Electric Mile", uppföljaren till "Hearts On Repair" från 2009.

Joacim Persson i Aftonbladet skriver om låten "Rodeo Boy": "Begåvade Durefelt är tillbaka med mindre rock och mer elektronik. Svårt att hålla tillbaka tårarna på denna."

Hela plattan har - lite överraskande - ett 80-talssound tycker Redaktör'n. Tidstypiskt plaskiga trummor och svävande klanger. Det förra albumet etiketterade Nöjesguiden som "smäktande och dramatisk americana". Det lär de inte skriva om "Electric Mile". Men albumet är verkligen välgjort och stämningsfullt och kryper faktiskt in lite under huden. Läs Uppsala Nya Tidnings recension.

Inspelat i Stockholm denna gång, men albumet kan ändå skryta med två bekanta göteborgare: Johan Håkansson på trummor och Gunnar Frick på piano. Kolla! (2013-01-15).
Alexander Durefelt: presenterar sitt nya album i januari 2013
Musikens Hus skrev en gång om ett av sina egna arrangemang: "Alexander är ännu en i raden av Musikens Hus egna superhjältar. När han inte jobbar hos oss så spelar han fantastisk country/americana med stor känsla och genuinitet. Vemodigt och vackert så det förslår!"

Så sant. Och i januari kommer alltså uppföljaren till Alexanders album "Hearts On Repair" från 2009. Det berättade huvudpersonen själv för Redaktör'n på Klubb Honky Tonk i lördags. När "Hearts On Repair" kom till var många av GigKalenderns favoritmusiker inblandade, såväl vid spakarna som vid instrumenten. Den kommande plattan är inspelad i Stockholm, och den ende göteborgske musikern förutom Alexander lär vara den eminente trumslagaren Johan Håkansson, själv synnerligen aktuell med färska bandet Easy October.

Än står det ingenting här, men vänta bara: alexanderdurefelt.se varifrån bilden har lånats. (2012-10-20)
Alexander Durefelt: Göteborgsmusiker i morgontidig TV4
Det är glest mellan tillfällena, men måndagen den 21/12 fick man äntligen rita ett kors i taket och se några av 'vår' scens briljanta musiker i ett TV-program med stor publik. TV4:s Nyhetsmorgon presenterade Alexander Durefelt kompad av Henrik "Pilen" Pilquist gitarrer, Gunnar Frick steel, Gian Kündig bas och P. O. Björklund trummor apropå Alexanders debutplatta "Hearts On Repair". Två låtar blev det (eller missade jag någon?), mycket bra lät det (lite 'americana', typ) och herrarna såg morgonpiggare ut än vad Redaktör'n kände sig. Mera sånt!
(2009-12-21)
Dusty Brown
spelade på Countryfestival på Linköpings Konsert & kongress lördagen den 28 oktober. En entusiastisk journalist, Björn Svensk på traktens stora dagstidning "Corren", skrev bl.a.:
"När Dusty Brown spelar önskar man att dessa dansare tog det lite lugnt för Göteborgsbandets grymt vackra och genomarbetade berättelser, i Gram Parsons och Kris Kristoffersons anda, förtjänar att verka utan störningar. Med tillit till sitt material vågar de kasta sig mellan taggigt och skört, tempoväxlingarna lockar till nyfikenhet och koncentration. Bandet är grymt kompetent och med en extraordinärt bra sångare växer låtarna sig riktigt stora."

www.myspace.com/dustybrownswe (2006-10-30)
Dusty Records stänger butikslokalen - fokuserar helt på postorder
"På lördag [1 september] är sista dagen då vi har öppet i vår fysiska butik. Sedan är det bara postorder som gäller.
Det beror inte, som man kanske skulle kunna tro, på vikande försäljning. Vi ligger på en konstant nivå utan det som gör att vi stänger är i stället ökande snatterier av tomma fodral med cd-häfte. Förmodligen är det folk som bränner eller laddar ner skivorna och sedan vill ha originalfodralet.
Mer än den ekonomiska förlusten är all den tid som tvingas lägga på att leta efter fodral som sedan visar sig vara stulna.
Vi vill tacka alla som har handlat av oss under de tretton år vi har haft öppet och hälsar dem förstås välkomna till vår internetbutik."
Jan Andersson
Dusty Records
www.dustyrecords.se (2007-08-27)