Gott & Blandat J (arkiv)
  Band, CD, websites m.m. - sorterat efter artist - A-Ö
Jacob & the Jackals: ny cd "Breaking the spell"
Plattan, som är producerad av Göran Svenningsson, spelades in under sommaren/hösten 2009 i Stockholm, Göteborg och Vetlanda. Jacob & the Jackals består av originaluppsättningen, dvs Jacob Steinwall på sång och gitarr, Sven Andersson på bas samt Tomas Salonen på trummor och på skivan återfinns även gästmusiker som Ulf Sandström, Stefan Dafgård och Jakob Norgren. ”Breaking the spell” är betydligt mer gitarrdominerad än bandets senare produktioner, låtmässigt har man grävt djupt i träsken runt New Orleans för att hitta inspiration och även till stor del återgått till ett mer ruffigt och slidegitarr-baserat sound.
Jacob & the Jackals bildades i småländska Vetlanda 2003 och har sedan dess varit ett ständigt inslag på Sveriges blues-scen. Karismatiska och intima liveframträdanden har blivit något av ett kännetecken och bandet nådde även framgångar med föregående cd’n ”South from Memphis” som släpptes 2007, inte minst i USA, där den fick uppmärksamhet genom mycket fina recensioner och bl.a. hamnade på 22:a plats hos Real Blues Magazine’s lista över ”Top 100 blues cd’s of the year”.
Plattan är ute nu, finns på Fridhammar Music CD Mail Order (2009-12-13)
Jamesons Pub: Slut med live tisdagar fr.o.m. september.
Och Matteo lämnar Jamesons - men med nya planer!
Matteo har sänt oss ett mail som vi gärna vill citera delar av:
"Ruby Tuesday på Jameson´s går i graven efter sju fina år. Sista spelningen är den 29 augusti med Booze Brothers."
"Samtidigt slutar jag själv på Jameson´s och går i - kanske lite tidig - pension. Har jobbat i branschen och yrket i 36 år och tycker att det räcker, det tar på kroppen, man är inte så ung längre (bara i sinnet).
Vill härmed tacka dig och Vanja för allt som ni gjorde, dessutom även alla fina musiker och artister som har spelat hos oss genom åren, samt framför allt den underbara publiken som kom varje tisdag och gjorde det möjligt att fortsätta så länge. Det var en fantastisk tid!"
"Även om jag slutar på Jameson´s hoppas jag att Ruby Tuesday lever vidare på ett eller annat sätt. Har börjat leta efter andra ställen som kan tänka sig att föra traditionen vidare (några ideér, någon?). Det finns så mycket bra musik i den här stan!!!!"
TACK SJÄLV, MATTEO: du är en hedersman! (2006-07-16)
Jansson's i Skövde - ny musikscen för blues & rock
I september 2007 drog Thore Thorsell igång Skövdes nya musikklubb. Göteborgsbandet Forever Blues blev premiärbandet. En start som hette duga, alltså. Sedan dess har för oss göteborgare bekanta namn som Jacob & The Jackals och Mike Turner Band lirat där. Britpop är på gång dit vet jag, Black Coffee likaså. The Blues BBQ från Stockholm med bl.a. veteranen Thomas Grahn var där i november. En ung trio från trakten, Skybenders (länk nedan), som Thore gärna lägger ett gott ord för har gjort succé på Jansson's. Vi får se vad våren 2008 kan erbjuda: kolla deras webkalender!
www.janssons.nu
www.myspace.com/skybenders (2007-12-31)
Jazzå: Lördagarnas BluesJam fortsätter
Andra Långgatan 4 B, Göteborg

"Varje lördag framöver mellan 16-19, kanske inte annandag jul 26/12 men fram till dess har vi bestämt hittills.

Hälsningar Hansa o.Pia /BluesJam Gbg (f.d. FfIB)
lite mer peace and love kan vi alla behöva"
(2009-10-05)

Jazzå ställer in sina planerade "sommarlördagar med musik"
meddelar Jocke, och tar i stället tillfället i akt att göra vissa underhållsarbeten i lokalen. Underhåll i stället för underhållning, alltså (å, förlåt).
Ett enstaka gig blir dock Bob Lanois och Big Is Less onsdag 8/8! Se ovan och i Kalendern.
Annars öppnar höstens musiksäsong den 26 augusti med Patricia Page & The Prophets.
Men håll ändå ögonen på GigKalendern: det KAN tänkas dyka upp fler gig med kort varsel. Stay tuned!

(2007-07-22)

Jazzå: open mike - singer/songwriters - performance artists
Måndagen den 18/9 kl. 19:00 är det premiär på Rest. Jazzå på Andra Långgatan 4 B i Göteborg, telefon 14 16 90.
Jazzå - i samarbete med känd musikaffär - inbjuder dej varje måndagskväll till att "do your own thing"!
Kontakta Jazzå - direkt!
(2006-08-27)
Jazzå
på Andra Långgatan 4 B i Linnéstaden har säsongens sista livespelning den 9/7. Sedan stänger krogen för renovering och öppnar åter senast den 20/8. Med bl.a. helt ny bar och en ny P.A.-anläggning. Och faktiskt ännu mer musik: Christer Jansson funderar på att låta söndagens liveband fortsätta på måndagskvällen, men då på klart lägre ljudvolym. Dessutom kan det bli artistinhopp på onsdagarna också. Och inte bara blues och rock'n'roll: det pratas t.o.m. om en stråkkvartett. Yep, här händer det saker! Stay tuned! (2006-06-28)
Jefferson: får "Keeping The Blues Alive Award"
Det svenska bluesmagasinet Jefferson, idag världens äldsta nu utkommande specialmagasin för bluesmusik, har erhållit den finaste utmärkelse som kan fås inom bluesvärlden för tryckt media. För år 2008 har Jefferson tilldelats Keeping The Blues Alive Award av the Blues Foundation i USA. Jefferson är den första ej-engelskspråkiga mottagaren någonsin och överhuvudtaget en av få ej-amerikanska.

Jefferson grundades 1968 och utges av Scandinavian Blues Association, SBA. Jefferson är en sedan länge etablerad kulturtidskrift som uppbär statligt produktionsstöd. Både Jefferson som SBA drivs med enbart ideella krafter. Utmärkelsen är en erkänsla för den kvalitetsnivå Jefferson håller även i ett internationellt perspektiv. Tidigare mottagare är bland annat amerikanska Blues Revue och Living Blues samt engelska Juke Blues och Blues&Rhythm, alla tillhörande de allra mest erkända bluespublikationerna samt Rolling Stone.
www.jeffersonbluesmag.com
www.blues.org
(= The Blues Foundation) (2007-11-13)

Jerntorgets Brygghus slutar med livemusik

"Tråkiga nyheter! Musiken nerlagd på brygghuset från och med Söndag 26/1.
Men har redan lagt ut lite krokar på andra ställen. Ser hoppfullt ut.
Hör av mig när nytt ställe finnes.
Hälsningar Johan Johansson"
(2020-01-25)
Jim's Combo och Fabulous Thunderbirds: filmklipp från 22 maj i Göteborg på YouTube

Jim's Combo: "It's Too Late Brother"
T-Birds: "My Home Is A Prison"
T-Birds: "You Ain't Nothin' But Fine"

Allt tack vare signaturen CoolChicago
(2009-05-28)
Ny film med Tomas Jo' Group på KoM

Händige P-O har förfärdigat ännu en film med Tomas Jo' Group, denna gång från KoM 2022-09-15. Tomas Johansson sång/ gitarr, Jens Nilsson bas och P-O Hesselbom trummor. Collage © P-O, klicka för större storlek!

Kolla filmen här!!
(2022-09-24)
Tomas Jo' Group: Nytt album inspelat

Trumslagaren P-O Hesselbom berättar: "Det var väldigt roligt att få spela in den nya plattan i Stockholm med en så både trevligt och kunnig producent som Andreas Rydman. Tillika med Jens [Nilsson] från Forever Blues på bas." "Denna gång också med enbart egna låtar. Åtta av Tomas [Johansson] och en av mig."

Klicka bandets collage här bredvid för större storlek!
(2022-02-07)
Tomas Jo' Group: ny singel, snart en fullängdare

P-O Hesselbom hälsar oss att i morgon (27/2) släpper Tomas Jo' Group sin nyinspelade singel skriven av Tomas Johansson, "Those Days". FulllängdsCD kommer senare i vår. Tomas Jo' Johansson, Tero Eddie Kupiainen, P-O Hesselbom. Stay tuned!
Och här är singeln "Those Days"!
Klicka på bilden för P-O:s collage i större storlek!
(2021-02-26;2021-02-27)
 
Tomas Jo' Group Live 2020

En ny video på YouTube från KoM i Göteborg. Sammanställd av P-O Hesselbom. Foto: Jenny Rössberg. Snygg backdrop på scen! Tomas Jo' Group består av Tomas Jo' Johansson sång, gitarr/ Tero Eddie Kupiainen bas/ P-O Hesselbom trummor.
Bild © Jenny Rössberg. Klicka på bilden för större storlek!
(2020-10-20)
Tomas Jo' Group: slideshow med tre låtar

Händige P-O Hesselbom har satt samman en slideshow på YouTube med Tomas Jo' Group. En trio som idag består av Tomas Jo´ Johansson sång/ gitarr, Tero Eddie Kupiainen bas och P-O Hesselbom trummor. Debutspelar i denna sättning på KoM fredag 25/9.
(2020-09-18)
Bengt 'Rag Bag' Johanneson på gång med ett nytt band: Buzz Stop

Bandet Rag Bag har från allra första början varit ett av Redaktör'ns favoriter på våra scener. En blandning av J J Cale och blues med Dylanvibbar. Rått och mjukt på samma gång. Med Bengt Johannesons röst i centrum, precis som det ska vara. En röst som utstrålar auktoritet. Vågar man skriva klyschan 'huggen i granit'? Och bandet har haft förståndet att samla sig omkring hans röst. Gav dessutom ut en elvaspårs CD vilket alltid gläder oss grånade CD-entusiaster.

Men nu kommer Bengts nya band: Buzz Stop. Ett band som Redaktör'n självklart hoppas mycket på men som han ännu inte vet så mycket om. Tidtabell okänd, och bandet är nog 'i sin linda'. Men han vet i alla fall att
- Fedde Talsma, klaviaturspelare i Rag Bag, är kvar vid Bengts sida. Och att
- gitarristen Åke Björnstad (Road Dust, Forever Blues m.fl.) också slutit upp. Två bra namn!

Åke 'Gitarrmakaren' Björnstad är f.ö. en musiker som inte bara är händig med att spela på gitarrer, han bygger dem också. Förstås.

Hans aktuella slöjd är inte vilken dussingitarr som helst: det är en halvakustisk gitarr utan mittstock och - vänta bara - utan band! Perfekt för slidespel, försäkrar han. Kanske lite inspirerad av Tim Donahues gitarrbyggen i samma anda. Vi ser fram mot en demonstration - gärna vid Bengts sida! (Foto på Bengt: Vanja)
(2011-03-14; 2011-03-25)

Bengt Johannesson
låter mycket Bob Dylan och J.J. Cale på sin hemgjorda CD "BJ-King Del II". Bluesigt och ibland lite countrydoftande med sträv sång, rykande slide och munspel. Bengt står för alla instrumenten och har skapat en CDn som känns mycket solid och strukturerad. Inget formlöst bluesjam framför bandspelaren precis.

Segt råa och skönt distade versioner av bl.a. "Rollin' & Tumblin", T-Birds "Why Get Up" och eviga "Tulsa Time" gungar förbi och jag måste erkänna att jag snöar in lite på Bengts röst. Sätta ihop ett band kring den här mannen hade inte varit helt fel! (2006-02-27)

Christoffer Johansson spelar vidare i sitt vardagsrum

Christoffer lägger ut en ny video varannan vecka. En bluesman, förvisso, men här hör du honom dessutom göra såväl Ulf Dageby a.k.a. Sillstryparn som Jimmy Webb. Do not typecast!

Bilden fångad ur en video på hans sida på Facebook
(2021-05-01)

Johan Johansson flyttar sina söndagskvällar till Schnitzelplatz Lagerhuset med start 16/2

En krog som förstås ligger i Lagerhuset. En imponerande byggnad: Sett från Järntorget ligger den en bit bakom Folkets Hus (Folk) och mitt emot saknade Soulstore.

Schnitzelplats kommer starkt som musikscen: Exempelvis har Nikke Ström bokat in band där lördag/ söndag en gång i månaden under våren. Osv. Stay tuned!
(2020-02-08)

Klaviaturmaestro Johan Johansson: en intervju

Johan Johansson intervjuad av Mats Hallberg i Kulturbloggen.
Bilden ovan är en detalj ur omslaget till Harry Banks eminenta album "Time and Mercy".
(2017-01-09)

Singel med Tomas Jo' Johansson

"Så var det dax, ett par av mina ”home-recordings” finns nu ute o lyssna på" skriver Tomas på Facebook. Bob Dylan och Blackberry Smoke står för originalen, Tomas står för ett par behagligt avskalade tolkningar.
Kolla på Spotify! Foto © Tomas.
(2022-11-01)

Tommy 'Trumma' Johansson & Conny 'Casino' Aidanpää (här smått förnöjda på baren "Sidelines" i legendariska studiostaden Muscle Shoals, Alabama) reste runt i Mississippi och Alabama sommaren 2010. Och satt in med de lokala bluesmusikerna här och var. Exempelvis på The Blue Monday Show @ Hal & Mal's, Jackson, Mississippi. Dokumenterat på YouTube! Undvik sendrag i nacken! [Foto ovan: Vanja]

Conny berättar: "Filmsnutten är väl lite skakig i fler än en bemärkelse, men fan, vad roligt vi hade det! :)
Musikerna på Hal & Mal's var förutom att vara King Edwards band tydligen lite av husband i dokumentären "The Last Of The Mississippi Jukes". Abdul Rasheed (som sjunger och spelar bas i klippet) berättade för mig (med illa dold stolthet) att han sjunger den sista låten i dokumentärfilmen." (2011-09-16)
Jonsered Norra
i deras repertoar lever Chris Whitley vidare


Chris Whitley (1960 - 2005) var en amerikansk blues- och rockmusiker "carving a personalized, often brooding take on country blues, marked by his mastery of the slide steel guitar and other stringed instruments." [James Sullivan / Rolling Stone].
"Whitley's low-to-the-ground growl and the bittersweet whine of his National steel guitar resonate with the hardened wisdom and fighting optimism of a man who lived the blues too well but also lived to tell about it." [David Fricke / Rolling Stone].

Ingen tuggummipop alltså. Däremot en sångare, gitarrist och låtskrivare väl värd att bekanta sig med. Vilket Redaktör'n faktiskt inte gjorde förrän Lennart Lindeberg & Kalle Ruuth uppmärksammade honom på Chris under sina gigs på Dirty Records.

Och i lördags var Redaktör'n på Leif Lundbäcks eminenta No. 1 Guitarshop och lyssnade på en kvartett som specialiserat sig på just Chris Whitleys sångbok. Jonsered Norra hette de: ett namn som aldrig figurerat i GigKalendern före denna spelning. Hoppas att de får tillfälle att göra det framöver: de hade passat som hand i handske på vår bluesscen. En kvartett alltså: sång/gitarr, gitarr, bas, trummor.

Ni hittar två videoklipp väl värda att kolla på gitarraffärens YouTubesida.
Fotot t.v. är f.ö. en hardcopy ur en av dessa filer.
Och Chris Whitley himself, hans inspelningar finns på Spotify!
(2012-12-03)
Jan Jonsson som vi hör på pedal steel i band som The Western Toneflyers och Flat Five Society kommer att uppträda i höst på den årliga International Steel Guitar Convention i St. Louis, Missouri.

Välförtjänt skulle hans publik säga: en skara med permanent hängande hakor, ständigt lika förbluffade av Jannes flyhänta lekar med stål, strängar och pedaler.

Vi citerar Jim Stahlhuts website: "Jazz Room: Saturday September 3, 2011, 10:00 am - 2:00 pm:
Doug Jernigan, Dave Easley, Mike Sweeney, Russ Wever, Jim Cohen, and Jan Jonsson on pedal steel guitar.
Rhythm section will be Jim Stahlhut with Bob DeBoo on acoustic bass and Kyle Honeycutt on drums."

Tunga gubbs i branschen: det begriper Redaktör'n när han Googlar namnen. Och "Jazz Room", det låter helt rätt för Janne! Visst spelar han alldeles briljant i western swing/schlagerbandet Western Toneflyers, likaså i Simon Lindekrantz soulblueskonstellation Bluestone Deluxe. Men det är i den totalt gränsöverskrivande fusionjazzgruppen (eller vad det nu är) Flat Five Society som Jannes fingerfärdighet, fantasi och melodiska ådra blommar upp till 100%. Talanger som även fångats på hans egna CD "Steel Reflections".

Vi betvivlar inte ett ögonblick att Janne kommer att göra succé även i St. Louis - vi tränar redan på snärtiga distansapplåder! (Foto på Janne: Vanja) (2011-05-18)
Jan Jonsson har lagt ut videofilmer i hög kvalitet från Flat Five Societys spelning på Café KoM den 1/5
Och Flat Five Society består förstås av Jan Jonsson pedal steel guitar, @"Marshall" Karlsson gitarr, Magnus Eliasson bas samt Stefan Alm trummor. Som firade släppet av CDn "Steel Reflections" tillsammans med gästande musikerna Rolf Jardemark gitarr och Petra Odenman sång. Det blev en helt suverän musikkväll: kolla på Jannes YouTubesida:
http://www.youtube.com/janjomusic (2009-06-15) Foto t.v. Vanja
Janne Jonsson - och Eli 'Paperboy' Reed!
Även om musikpubliken distraherades av strålande sol och en påträngande doft av grillolja (och kände jag inte ett stänk Hawaiian Tropic?) så samlades trogna härskaror framför två förstklassiga spelningar:
Storans Klubbscen torsdag 30/4 där Eli 'Paperboy' Reed & The True Loves från USA med ungdomlig entusiasm, kärlek till soulmusiken, snortajt (f'låt) spel och en otrolig sångare gav oss en oförglömlig kväll. Tror ni mig inte så kolla YouTube och MySpace och bli omvänd.
KoM fredag 1/5 och Flat Five Society: Janne Jonsson på pedal-steel presenterade sin platta "Steel Reflections" med ett debutgig för sin nya 'fusion'-kvartett. Det var inte mycket Nashville över den ofattbare Jannes spel, mer Jeff Beck eller Parker/Monk. Fenomenale gitarristen 'Marshall' Karlsson i sin tur bytte obesvärat mellan cool jazz, 'Pink Mingus' (sug på den!) och ännu mera Beck. Och Magnus (bas) och Stefan (trummor) lade ner ett obevekligt groove. Kvartettspel på HÖG nivå - det är lätt att tänka sig Nefertiti nästa.
Glimrande gästerna Rolf Jardemark (gitarr) och Petra Odenman (sång) blev förstås taggade av sammanhanget: Rolf levererade mot slutet det hetsigaste solo jag någonsin hört honom göra och Petras fyra låtar fick publiken att rättvist ropa "Mera sång!". Oh, what a night! Tycker Christer (2009-05-02)
Janne Jonsson: smakprov från kommande CD på MySpace
Och det smakprovet ("Song Previews") bara MÅSTE ni kolla! Den här plattan kommer att bli något extra!
www.myspace.com/janjomusic
Janne (bl.a. hörd med Steel n' Blues, The Western Toneflyers och Redd Volkaert) skriver på sin MySpace-blogg: "This fall will be dedicated to recording the first CD in my own name. Things have worked surprisingly well with my home recording studio, and at the time of writing I have fully/nearly completed eight songs. I plan to add two more songs before continuing with mixing, mastering, CD cover design etc. If everything goes as planned, copies of the CD (tentatively named 'Steel Reflections') will be available early in 2009. Here is a list of the songs currently recorded (also available in preview form on the MySpace player):

1. A Smooth One / Always Be In Love With You (B. Goodman / B. Green - H. Ruby - S. Stept) / 2. Vintage Vibe Shuffle (J. Jonsson) / 3. Liquid Sun (J. Jonsson - H. Wikström) / 4. Birdland (J. Zawinul) / 5. Two Timin' Lover (J. Jonsson) / 6. Green Theme (M. Schultz) / 7. I Wish (S. Wonder) / 8. Round Midnight (T. Monk)" (2008-10-07)

Janne Jonsson 28/2, Cajun Hurricane 29/2 på KoM
I torsdags (28/2) gästade Janne Jonsson jazzkvällen 'Club Guitarland' på KoM med sin blåglittriga Fulawka D-10 pedal steel. Jazz på pedal steel? Jo, det fungerade alldeles glimrande! Tillsammans med Rolf Jardemark gitarr, Thommy Larsson trummor och basisten Adam Lindblom framförde han bl.a. några Charlie Parkerklassiker och en helt otrolig "Tenor Madness". Ett sånt instrument - och en sån musiker...

Och kvällen efter (29/2), på samma musikbar, spelade Cajun Hurricane från Kungl. Hufvudstaden sin glada Louisiana rock'n'roll. Strängmästaren Jesper Lindberg passade så klart på att ge järnet både här och där i låtarna på sin blankt röda Supro lap steel. Men inte nog med det, Gunnar Frick i publiken drogs upp på scen och dekorerade på samma instrument countrypärlor som "Today I Started Loving You Again" (med Guran som gästvokalist) och "Six Days On The Road" (apropå Gunnars turnerande med Ray Davies?). Det här är helt klart instrument som är steel going strong, typ. Förlåt.
(2008-03-02)