Gott & Blandat K (arkiv)
  Band, CD, websites m.m. - sorterat efter artist - A-Ö
Fabian Kallerdahl Galore
Jag citerar Rikskonserters websida rätt av: "2006 års ”Jazz i Sverige”-artist är den unge och lovande göterborgspianisten Fabian Kallerdahl. De senaste åren har han hörts i en rad grupper och sammanhang, främst med den egna trion musicmusicmusic och i saxofonisten Andreas Gidlunds kvartett.

Han är en av den yngre generationens mest framträdande och drivna musiker, ett veritabelt kraftcentrum i ung svensk jazz. Här står han i spetsen för en ny, handplockad kvartett, Fabian Kallerdahl Galore, där de andra medlemmarna är Per Flamman Westling gitarr, Stefan Wingefors bas och Lars Lade Kjellfelt trummor.

För dem har han skrivt ny musik som vilar på svensk tradition men har tentakler ute i en rad olika riktningar. Det är musik med humor, glädje och emotionell kraft, musik som talar starkt till publiken. I mars 2006 gav Caprice Records ut Fabian Kallerdahls ”Jazz i Sverige”-cd med titeln "Maxi Music". (2006-05-21)
www.fabiankallerdahl.com (2006-07-30)

Kapten Fri kastar loss!

Patrik mailade mig om bandet Kapten Fri: Peter Svensson sångare, låtskrivare & kompgitarrist, Lasse Johansson sologitarrist och låtskrivare, Peter Årnes sessionbasist och Patrik Orrmen trumslagare. Peter Årnes och Patrik känner ni nog igen från div. bluesband som King Biscuit Blues Band, Rhubarb Blues Band och All Right Band. Men här handlar det mera om en korsning mellan progg och punk. Säger de själva, och jag håller med.

Textmässigt en blandning av västkustromantik (båtar, klippor, solsken, frihet från omvärlden) och indignation över ex. hur tiggare behandlas eller hur en 'partyhäxa' beter sig. Energiskt sjunget i ett ofta rasande tempo: tyvärr svårt att höra hela texten ibland. Instrumentalt maler och riffar gitarrerna och Patrik gör skäl för sitt gage. Tung rock men med allsångskänsla, faktiskt. Kolla själva:

Website: www.kaptenfri.se
Spotify och YouTube
(2017-06-22)

Kikkiland + Pygmalion + Bibeln = jobb på Stadsteatern för musikerna på våra scener

Går ni och kollar på pjäser eller musikaler: kanske någon av era favoriter från GigKalenderns musikscener finns/fanns med som ackompanjatör?

Tre aktuella exempel (nja, "Bibeln" har förstås hunnit gå ned):
"Kikkiland": bl.a. gitarristen Anders Blad (Drottning Christina, Forever Blues) och trumslagaren Thommy Larsson (Franska Trion).
"Pygmalion": bl.a. pianisten Bernt Andersson, gitarristen Anders Blad och saxofonisten Stefan Sandberg.
"Bibeln": en duo med jazzgitarristen Göran Klinghagen och basisten Stefan Bellnäs.
(2014-02-10)

King Biscuit Blues Time renoveras inför 2012
Thomas Jansson meddelar "att gitarristen Anders Carlsson goes for his own band och luckan fylls med från Stockholm nyinflyttade Karl Bringeland.

Ny på trummor blir Staffan Lahti (f.d. MI student, plays with Keith Wyatt and hangs around with Tom Brechtlein, bland annat).

Bandet: Thomas Jansson (git/sång), Peter Årnes (bas), Karl Bringeland (git), Staffan Lahti (trummor). Vi siktar inom kort på ett par demolåtar i studio." (2011-12-28)
King Biscuit Blues Time: Thomas Jansson meddelar

 "Vi tog kontakt med studioman och nice chap Michael Thorén i Studio Fabriken för en ruff mix, en "livetagning" av ett par låtar. Lite nervigt för the newbies och distande egenmedtagen förstärkare och FÖR grovsträngad gitarr gjorde det till lite otight emellanåt, med intrasslade fingrar etc.

För övrigt har vi ny kanonfin replokal och en ny mycket intressant och kompetent trummis, Urban "mandel" Swenning.

Vi har lagt upp tre låtar (If I had Posssesion over Judgement Day, I think you know och Collins C Blues) på vår Myspace sida http://www.myspace.com/anderssolen.
Alltså "somliga rader", men we'll be back, don't miss us next time.

Vår sättning är
Thomas Jansson sång/git/slide
Anders "masken" Carlsson git
Peter Årnes bass
Urban "mandel" Swenning drm"

[Fotnot: ett citat från bandets MySpace:
"King Biscuit Blues Time är ett blues-band med bred repertoar, delta, chicago, SRV, Collins m.m."] (2011-05-26)
King Biscuit Blues Time: nytt band i stan
med ett bandnamn som får oss att höra historiens vingslag: radioprogrammet 'King Biscuit Time' började sändas dagligen 1941 och sänds fortfarande från radiostationen KFFA i Helena, Arkansas. Första programmet (f.ö. döpt efter dess sponsor King Biscuit Flour) presenterade Sonny Boy Williamson och Robert Jr. Lockwood live i radiostudion. Inte illa. Och sedan har det rullat på.

Men nu är det 2009 och bandet King Biscuit Blues Time är i stället baserade i Göteborg. Thomas Jansson gitarr/sång, Anders Carlsson gitarr, Peter Årnes bas och Jens Jacobsen trummor har spelat in tre låtar live i replokalen med en Zoom H4N och lagt ut dem på sin MySpacesida: "Dust My Broom", "Love In Vain" och en egen slowblues (inspirerad av Albert Collins förstås) "Collins C-blues". Ambitionen är att ha en bred repertoar (just nu 22 låtar), att snart spela in en demo - och att gigga på stan framöver så klart! Kolla in på länken nedan:
www.myspace.com/anderssolen (2009-12-10)

The Kingbees nya CD "Sugar Rush" släpps 28/1 2015

Lee Ericson, en gång i historien pianist i Bluebirds, öppnade så småningom eget med sina Kingbees. Debutplattan kom för 10 år sedan på Last Buzz, "Big Boys 'N' Pink Ladies". Nu är han framme vid sin femte platta, "Sugar Rush", den här gången på etiketten Spellbound Records.

Det mesta på plattan är i Redaktör'ns öron varianter av good ol' rock'n'roll. Så dansant att det t.o.m. rycker i Redaktör'ns två vänsterfötter. "You Got Me Where You Want" ger honom faktiskt lite angenäma Fats Dominovibbar.

Bluesigaste låt är med god marginal "Showdown" där den förnämlige gitarristen Janne Lindén drar på med ett fräckt blått solo i T-Birds anda. I "Little Things" och "Mend The Roof" däremot är han närmare Albert Lee - eller snarare Alberts egna förebilder.

På trummor i The Kingbees hör vi f.ö. eleganten Daniel Winerö som vi göteborgare är vana vid att höra i band som Mr Bo & The Voodooers och Kokomo Kings.

[Vanjas bild t.v. på Janne från Göteborg Blues Party 2009 då Janne vikarierade i Blues 4 U.]

Köp "Sugar Rush" hos Ginza
The Kingbees website
Intervju från 2010 med Janne Lindén
(2015-01-21)

The Kingbees
har sänt mig sin nya CD "Stories To Hold You Spellbound" utgiven på egna Ladyface Records. Alltså uppföljaren till 2004 års "Big Boys 'n' Pink Ladies" som ju genererade en gedigen svensktoppshit med just titellåten. Jag skulle inte bli förvånad om man hittar en ny hit här, förslagsvis "Wrap It Up" som har klockrent dansbandsstuk komplett med stämningsfyllt saxofonlir.

CDn är glädjande nog mer varierad än vad jag väntat mig: Klicka på Play så levererar den i tur och ordning tungt gungande sydstatsrock med en repetitiv distad gitarrfigur som ram; svettig gospelrock med svängig damkör; pianorock'n'roll à la Jerry Lee; dansbandslåten; en riktigt rå 11-takters (!) gitarrblues och så en låt som kunde varit skriven för en ung Elvis! Etcetera. Respekt för att kapellmästaren Lee Ericson himself skrivit alla de uppräknade låtarna! Sådana här plattor brukar man ju kalla partyräddare: diggar du t.ex. Malmös stoltheter The Buckaroos ska du absolut kolla upp den här!
www.kingbees.se (2006-03-20)

Fredrik Kjellberg snart ny sångare i Black Coffee
Annika Nyström mailar oss: "Sven Lorentzon kommer fr.o.m hösten 2007 av personliga skäl att ta ett steg tillbaka som sångare i Black Coffee. Fredrik Kjellberg kommer att träda in i hans ställe."

Fredrik Kjellberg (bild t.v.) a.k.a. Mid Gethill, singer/songwriter extraordinaire, är förstås välkänd som krögaren på KoM. En mångsidig musiker som i rollen som basist stått vid Robert 'Biggles' Sohlbergs sida allt sedan åren med mästerliga bandet Tom Fullhand Brew. Fredrik var exempelvis medlem i Big Is Less tills engagemanget i KoM tog all hans tid.


Sven Lorentzon
i sin tur berättar att han "under hösten kommer i lugnt tempo starta nåt mer 60´s Soul garage blues sound .... så om någon är intresserad att ingå i ett sådant projekt kan dom kontakta mig!"

Black Coffe släpper sin CD nummer två i juli 2007: "Vol. II...the Refill".
www.myspace.com/midgethill
www.myspace.com/blackcoffeebluesrock
(2007-05-29)
Stefan Klementsson, Åmål's Bluesfest, "Broder blues" och tredje statsmakten
"Om man ligger i tältet på morran o just funderar på om man ska gå upp och så ringer det på mobilen. Ett lokalt Åmålnummer och okänt. Hmmm. "Ja det är Stefan" hör man sig säga. "Hej detta är Andreas Dagström från Provinstidningen. Jag har hört att du ska blogga under bluesfestivalen". Vet inte hur ni fungerar men jag trodde det var dax för mitt första prank call.

Den enkla förklaringen var att jag på tisdag kväll träffade fotografen Tony Berg utanför HC och i samtalen råkade nämna om Broder blues. Tony jobbar bla åt tidningen fick jag veta senare.
Har nyss läst artikeln (PD lördag, 11/7) och får nog vara rätt nöjd. Den "stackars" reportern hade en handfull frågor men efter en timmas svada från undertecknad konstaterade han att "ja allt får nog inte plats i tidningen". Killen har humor helt klart. Med tanke på att mina visitkort från vistaprint frös inne så har reklamen för Broder blues nästan skött sig själv.
Tron på människan ligger på plus."
Citat från Stefan Klementssons blogg Broder Blues (2009-07-13) Foto: Vanja

Knickedicks = T.H.U.M.B.E.
Just det: The Knickedicks som ni hört på Göteborg Blues Party 2004 och på Jazzå har hunnit med att byta både namn, trumslagare och repertoar. Namnet lär uttolkas The Ultimate Blues Experience, men jag tror inte att de är ett rent bluesband!

Ny på trumstolen är Mikael Stålbom (konditorn!). Och repertoaren lär idag i huvudsak bestå av originalmaterial. Och en CD ska vara på gång. Wow! Jag vet att de i vår ska lira med gäster på Grands i Falkenberg.
Och - yes! - söndagen den 8/4 på Jazzå, Göteborg.

Hans Schakonat gitarr/sång, Magnus Nilsson (MNFS) gitarr, Dan Helgesen keyboard, Henrik Ohlin bas/sång och Mikael Stålbom trummor
Och lite tidigare skriverier om dem finns här.
(2007-01-14)
Knock-Out Greg & The Scandinavian Blue Flames: ny single skriven av Stefan Dafgård

"You Better Stay Away From Love" ska dyka upp när som helst på artistens Spotifysida!
(2022-07-08)
 
Knock-Out Greg and the Jukes: ny platta

Släpps officiellt 19 maj 2018.
Kan beställas i förväg från Bear Family i Tyskland eller Bluebeat Music i USA.
Med tanke på tull o moms kan Bear Family vara klokt varnar Redaktör'n.
(2018-05-15)

Foto Pelle Piano
Knock-Out Greg a.k.a. Greger Andersson är tillbaka på scenen i TVÅ nya band

Under många år var vi vana vid att se och höra Greger med Knock-Out Greg & Blue Weather. Därefter tog han paus från musiken i flera år. Men nu är han tillbaka i TVÅ nya band:

- Knock-Out Greg & the Jukes: en kvartett där Greger sjunger och spelar munspel. Ari Hautala från Paul & The Blue Delivery på gitarr.

- Knock-Out Greg & the Injectors: en sextett där han sjunger och spelar gitarr vid sidan om Janne Lindén alt. Thomas Hammarlund. Här hittar vi också Bluebirds basist Magnus Jonsson och (liksom i kvartetten) Blue Weathers trummis Marcus Andersson, Gregers bror.

Kolla Gregers nya web på www.knockoutgreg.se. Han är spelsugen!
(2012-07-13)
Ny CD med The Kokomo Kings: "Fighting Fire With Gasoline"

En ny pärla från Martin Abrahamsson sång/ gitarr, Ronni Busack-Boysen gitarr, Magnus Lanshammar bas/ gitarr, Daniel Winerö trummor. En grym mix av blues & rock'n'roll! Eget material!
Klicka bilden för större storlek! Snyggt omslag!
Handla i deras webshop!
(2019-06-04)
The Kokomo Kings ska ut och resa: efter KoM blir det Norge och England!

Från vänster Ronni Busack-Boysen gitarr, Magnus Lanshammar bas och gitarr, Samuel Andersson a.k.a. Harmonica Sam sång och munspel, Daniel Winerö trummor.

The Koko Calendar!
• Fri, March 21st, KoM Bar, Göteborg

Norway:
• Sat, March 22nd, Buckleys, Oslo Bluesklubb. Early show! - 16.00
• Sat, May 31st, Ørskog Bluesfest Norway

UK in June:
• Sun 22nd The Musician, Leicester
• Mon 23rd The Blues Kitchen, Camden Town, London.
• Tues 24th, The George, Lower Brailles.
• Wed 25th, York, TBA

• Saturday, July 12th, Åmåls bluesfest.
(2014-03-04)
Website för nya KoM musik&bar på Karl Johansgatan 152

"I september 2013 öppnar vi upp KoM musik & bar igen i lite större lokal än när vi befann oss på Olivedalsgatan åren 2001-2005 (samt 2006-2010 då Fredrik tog över). Vi tänker bjuda på mer av samma vara som sist vi var igång; härlig atmosfär, god mat, drycker med varierad styrka och framförallt superb levande musik (någon gång med vårt egna countryband PILGRIM)!"

kommusikbar.se
www.facebook.com/bar.kom.5
(2013-07-02)
Café KoM startar klubbkvällar
Klubb BeatLinné: som startade redan torsdagen den 24/9 med bandet The Blues (Sayit Dölen gitarr/sång m.fl.) och dess gäster, bl.a. gitarristen Lars 'Lim' Moberg. En klubb som kommer att hållas en gång/månad, som ibland kommer att ha formen av ett band och dess gäster, men som egentligen kan anta vilken skepnad som helst! Nästa Klubb BeatLinné: torsdag 29/10.
Klubb Let It Be - Naked: som börjar torsdag 1/10: "En klubb som bjuder på två akter, oftast två band, som är väldigt bra trots att de inte passar på en ordinarie klubbscen, eller just därför. Lite både och. Oftast pop men även ibland andra inslag av genres." Den här klubben håller inte krögare Fredrik själv i - klubbvärd är i stället Jonas Abrahamsson.

www.komintakt.se
(2009-09-30)
KoM: Sista bluesjammet hölls lördagen den 13 juni:
Fredrik krögare tackar alla för den tid som varit!
Bluesjammandet varje lördagseftermiddag på KoM avslutades alltså i och med gårdagens helaftonsjam. Fr.o.m. nu så kommer lördagarna på KoM att vara 'vanliga' musikkvällar.

Lördagen den 20/6 är KoM i och för sig stängt (midsommardagen!) men lördag 27/6 står Black Coffee på 'scen' - med Fredrik krögare på sång och elbas.
(2009-06-14)
Foto t.v. Vanja
Café KoM öppet igen: nu i restylad "Gör om mig" upplaga
En av Linnéstadens flitigaste musikscener, KoM på Olivedalsgatan, öppnade igår kväll igen efter ombyggnad. En flyttad och slimmad bar, en ny myshörna med Bishop Arms-vibbar, rejäla väggfasta soffor och nya mer ombonade färger. Händige bluesliraren Robert Tolf myste belåtet tillsammans med Fredrik & Daniel: "Nu ska vi bara fixa till scenhörnan också, och snygga till baren ännu mera, och..."

Fredagen den 25 januari kommer Karin & Maria Forsman dit för att uppträda med Pilgrim II. Just det, Karin & Maria, de tidigare krögarna. Vi får se om de känner igen sig!
www.komintakt.se (2008-01-18)
Annika Kvarnström:
ETT STORT OCH VARMT TACK TILL ALLA

familj, släkt, vänner & bluesgänget för att ni finns i min värld!

Jag hade en fantastisk 50-årsfest med er på Axel-huset i lördags, 5 dec!

TACK till superbandet JIM'S COMBO, alla jammare och den lilla kören för underhållningen!

Mitt hjärta är fortfarande alldeles varmt efter att haft er som gäster! Jag är helt tagen av ALLA underbara presenter jag fick!

Ett speciellt tack till mamma Ingrid & Lennart, My & Anders, Lisa & Jocke, Robert och Janne, som roddade hela festen!

Många kramar till er // Annika Kvarnström
[klicka på Jannes bild så ser du jubilaren ännu bättre!] (2009-12-08)