Gott & Blandat L (arkiv)
  Band, CD, websites m.m. - sorterat efter artist - A-Ö
Klubb Lagom: ny musikscen i Göteborg hösten 2007
"Verksamheten är i Ordenshuset på Bellmansgatan 7-9. Gamla göteborgare känner det som Kabaré Skrotten. Vi hyr in oss där några kvällar per termin o måste tyvärr köra i klubbverksamhet p g a alkoholtillstånd m m. Medlem blir man genom att betala 50 kronor per år.

Vi försöker att ta 150 i inträde därutöver och då får man lite käk och musikunderhållning. Vi kan ta eftersläpp också vid halv nio för 100 + medlemskort.

Lokalerna är stora och tar utan bekymmer 250 pers. En stor konsertlokal o en mindre bar. Det går att stänga mellan. Fullständiga rättigheter.

Höstens program:
Fredag 21 sep Stenade Rullarna (allt om kvällen här - ett Word-dokument)
Fredag 12 okt Bo Stenholm – Magnus Ekman. En musikalisk resa jorden runt
Fredag 9 nov Sweedesoul – de är 12 man...
Lördag 15 dec Patricia Page & The Prophets
För att kunna beräkna käk behöver vi ha besked nån dag innan och man anmäler sig till olof53@yahoo.com, eller per tel 0730 – 73 56 66. Man kan betala vid dörren eller till bg 5036 – 0478."
(2007-09-18)

H P Lange
"Spotlight på H.P. Lange (12:00). I Tv Nords kulturprogram rettes spotlightet mod den nordjyske bluesmusiker".

Dansk TV visar intervju och musik med bluesmannen HP, sedd och hörd då och då på Göteborgs scener, även om det känns som om det var länge sedan - kanske på Louice? Klicka på knappen nedan. Och TACK till Gunnar Olofsson i Lysekil för tipset!

Och H P Langes officiella website är förstås
www.hplange.dk (2006-10-10)

Bob Lanois
(skriver pressreleasen) …"är en kanadensisk mångkonstnär och renässansman. Om efternamnet klingar bekant, är det för att han är storebror till Daniel Lanois, vår tids största musikproducent, mannen bakom banbrytande plattor med bl.a U2, Bob Dylan, Peter Gabriel, Emmylou Harris, Robbie Robertson och många fler. Bob & Daniel startade sin studioverksamhet tillsammans på 70-talet, och det var Bob & Daniel som tillsammans med Brian Eno uppfann det vi idag kallar för ambient musik.

Bob driver inspelningsstudio i Hamilton, Kanada, där han producerar många framgångsrika skivor. Vidare är han en mycket anlitad fotograf & filmare, och har nyligen gjort en egen instrumental platta, Snake Road, tillsammans med sin bror Daniel, där han spelar munspel."

Och Bob och Big Is Less blev vänner över MySpace, beundrade varandras musik - och nu ska de spela ihop på Slussens Pensionat, Orust, fre 3/8 och lör 4/8 samt på Jazzå, Göteborg, ons 8/8.
www.myspace.com/boblanois (varifrån vi lånat bilden)
www.myspace.com/bigisless

Göran Larsson, välbekant gitarrist, numera i Mays Hounds, berättar

"Mitt 'nya' band, Mays Hounds, har precis släppt en EP, Frontporchin, på strömningstjänster.

Plattan består i huvudsak av lite äldre material som fräschats upp under vintern/våren. 100% originalmaterial och det är sjukt kul att köra eget. Vi hörs när det är dags för gig i närheten."

En riktigt lyckad EP med Maria Ekstrand vid sångmikrofonen. Trevligt mycket USAs sydstater i soundet - men egna låtar. Kolla själva!

Göran är en mycket fin gitarrist, oftast hörd i bagen 'blues & sydstatsrock'. Minns tillbaka till That Special Sauce och Rag Bag! Senare exempelvis Eve 'n Odds och ¡Los Desperados! Och numera Mays Hounds. Vi gräver nyfiket i fotoarkivet: tror Vanjas bild är från ett gig med Rag Bag. Still Rocking After All These Years!
(2019-05-17)
Johan 'Red Top' Larsson
mångsysslare i Göteborgs musikliv (Pusterviks Biljetter, Woody West, City Sound, Acceleratorfestivalen etc.) åker tillsammans med Flamman och en massa andra musiker från stan till Austin Texas i mitten av mars för att slå ett slag för göteborgsk musik på gigantiska South By Southwest Music Festival (SXSW). Vi håller verkligen tummarna!
Red Top har nyligen startat sin egen skivetikett, ambitiösa Red Top Recordings, där Flammans nya CD är allra första utgåvan.
Läs på Red Tops website www.redtop.nu.
Flammans egen website finns på www.flamman.net. (2006-03-11)
Ny CD från Last Buzz Record Co.: "Reap What You Sow. Hot stuff & rare tracks #4. 1995-2016." BUZZ-8057

20 spår med Marino Valle & The Soulmates, Hannah Tolf & Dick Ahlin, Knock-Out Greg & Blue Weather, Sven Zetterberg & Blue Weather, Hill Blues Unit m.fl. m.fl
I butik, postorder eller på Spotify.

(2018-07-02)
Ny CD från Last Buzz Record Co: Further on up the Road, Various Artists, BUZZ-8055

CDn med den lovande undertiteln "Hot Stuff & Rare Tracks # 2: 1995-2015" kommer lagom till Göteborg Blues Festival och Åmåls Blues Fest 2016! Berättar Håkan Forshult.
(2016-06-17)
Last Buzz Record Co.: en ny CD per månad
december '07 Slowburn "Bring It On" releasespelning på Jazzå sön 9/12
januari '08 Interstate 40 Rhythm Kings
februari '08 Voxhall Blues "Nightshift at the Factory" (prel. titel). Live i studio
mars '08 Sue Sergel med bl.a. Kalle Ruuth på gitarr
april '08 SamlingsCD p.g.a. skivbolagets 30-årsjubileum: "Before I Grow Too Old"

www.lastbuzz.se (2007-12-06)
Johanna Lillvik single: "Hydra"

"Now it´s available! My new single, the opening act of my coming album in spring 2022! You´ll find it on youtube, spotify, itunes, deezer and so on. Enjoy! Lot of love /Johanna"
(2021-11-30)
Ny fotobok med Erik Lindahls bilder: "44 Days on the Blues Highways"

"I november 1980 begav sig fyra killar från Sverige ut på en resa som skulle bli något av ett drömäventyr. Det första målet var inställt på San Francisco, och därifrån tänkte de ta sig vidare och besöka ett antal bluesklubbar i stora delar av USA. Slutmålet var Chicago, dit de kom i januari 1981. Då hade de befunnit sig på resande fot i 44 dygn."
Läs mera här!!

Kolla också förlagets fotobok "Havsbadsrock" med Lennart Hårds bilder från Havsbadsrestaurangen i Lysekil. Mycket Totta och hans musiker(gäster)!
(2020-09-18; 2020-11-25)
 
TV4:s intervju med bluesfotograf Erik Lindahl nu utlagd på Internet
TV4 skrev inför programmet den 29/12: "Erik Lindahl har under många år rest runt i USA och fotograferat. Men han har inte bara plåtat giganterna utan även lokala bluesförmågor.
Hans signum är att han tagit upp kameran på syltor där ingen vit man före honom satt sin fot. Gemensamt för bilderna är att han lyckats fånga passionen och rörelsen i musiken - inte bara porträtt. Nu har hans foton samlats i boken Blueshots. Den har han skrivit tillsammans med musikjournalisten L-P Andersson."
http://tv4nyheterna.se/2.139?videoId=1.236410 Intervjun
http://tv4nyheterna.se/2.137?slideshowId=1.236080 Några av Eriks bilder
http://www.blueshots.se Eriks bok "Blueshots"
Tack till Gunnar Olofsson, Lysekil, för tips! (2007-12-31)
 • Jesper Lindberg lirar på västkusten i juli
En av våra favoriter dyker upp här i trakterna i sommar, som alltid beväpnad med alla tänkbara stränginstrument. Just det, Jesper Lindberg från Grus i Dojjan.

Först kommer han hit med Anders F Rönnblom Band:
torsdag 9 juli – Slussens pensionat, Orust
fredag 10 och lördag 11 juli – Café KoM, Göteborg
söndag 12 juli – Värdshuset på Brännö
Och sen hörs han med Riktiga KarlarFranses, Hönö tor - lör 23 - 25 juli.
TIPS: Kolla gärna Jespers blogg "NYHETER - TIPS - MINNEN" på hans MySpacesida: här dyker det upp lite smått och gott ur musikvärlden! (2009-05-18)
Jesper Lindberg
är en musikalisk mångsysslare som verkar kunna traktera samtliga instrument som är försedda med strängar (harpa?). Har ett förflutet bland legenderna Grus i Dojjan, meriter från Björn Afzelius och Totta Näslund och lirar ofta med Eldkvarn. Spelar idag i Cajun Hurricane och är varje sommar ett yrväder på stränginstrument i Riktiga Karlar. Puuh. Och nu har han dessutom gjort ett mästerverk av banjotyp: plattan "Banjoism"! Bandet Cajun Hurricane hade det f.ö. varit grymt kul att se i Gbg!

Lyssna och läs:
www.banjoism.com
www.cajunhurricane.se
(2006-07-31)
Lennart Lindeberg ny sångare i Tehler Blues Band

Lennart Lindeberg axlar officiellt rollen som ny sångare i Tehler Blues Band. Sedd och hörd på lyckade spelningar med bandet på bluesfesten i Villa Belparc i somras och på konsert på S/S Marieholm den 20/9. Lycka till säger Redaktör'n!
Foto: Vanja
(2014-10-02)
Lennart Lindeberg hörs i ny kvartett: Groan Men
Lennart är i alla avseenden en av vår scens starkaste sångare. Det finns de som ifrågasätter att han över huvud taget behöver en mikrofon då han står på scen. Idag hörs han i kvartetten Groan Men: ett bluesrockgäng med låtar signerade bl.a. Robben Ford, ZZ Top, SRV, AC/DC, John Fogerty och Sting på repertoaren. Kolla in ljudfilerna på deras MySpacesida!

Vill ni höra Groan Men live så passa på lör 8/5 på puben Black Pearl i Kungsbacka. Laguppställning är Lennart Lindeberg sång, Lars Wallgren gitarr, Per Wallgren bas och Mats Johansson trummor. Lars och Per känner ni f.ö. igen från bandet The Blues Moose Experience.

Läs mera om Lennart Lindeberg och hans musikaliska historia i Mårten Olssons initierade kåseri efter ett av Lennarts sologigs på KoM i Göteborg 2004.
(2010-03-29)
Logo ovan lånat från Groan Mens MySpacesida
Simon Lindekrantz ny sångare i Tehler Blues Band
Ingen som var på KoM i Göteborg lördagskvällen den 18 april lär betvivla att det här blir en glimrande kombination. Det skulle i så fall vara någon misslynt person i den långa kön utanför som måste lyssna genom fönstret när Simon gästade Tehler Blues Band som sångare. Fast det lät nog bra genom fönstret också. Och i bandet lät det så bra att Simon (som också leder gruppen Simon Says) fick jobbet.

"Simon är varmt välkommen!" säger Alvar och jag förstår att Tehler Blues Band har stora ambitioner och en hel del grejor på gång. Ambitionen lär inte minska med Simon vid sångmikrofonen: det är bara att önska lycka till på resan! (2009-04-30)
Simon Lindekrantz sänder Soulful Video Greetings från bluesklubb i Redwood City, California
Simon besöker just nu Kalifornien och passar på att sjunga på bluesscenerna runt omkring. Här är en (tung) video där han gör "Can I Change My Mind" på Little Fox Blues Jam.

Simon är i gott sällskap: gitarristen t.h. på bilden är Kid Andersen (född i Norge), tidigare med Charlie Musselwhite, numera med Rick Estrin & the Nightcats (Kid är alltså Little Charlie Batys efterträdare som Nightcats gitarrist).

Till vänster med röd gitarr står Johnny Cat, ett lokalt äss som dessutom hörs med saxofonisten Terry Hancks band. Basisten är Mike Phillips och trumslagaren Dennis Dove. En mycket etablerad bluestrio kallad Pleasure Kings.
Video med Simon på scen i gott sällskap [klicka länk - eller klicka bilden ovan]
Kolla in websiten för Fox Theatre och Little Fox, Redwood City, California: www.foxdream.com (2008-11-29)
Simon Lindekrantz intervjuad i Göteborgs-Posten 2008-06-26
apropå Göteborg Blues Party

En skojig liten intervju: guldstjärna till G-P för fokus på Simon!
Länk här (så länge den finns kvar på G-P:s web):
www.gp.se/gp/road/Classic/shared/printArticle.jsp?d=286&a=429326
Annars finns den i PDF-format här!
Och JA: Simon Says gjorde en superb spelning på torsdagskvällen. Weltklasse!!!
(2008-06-26)
Janne Lindén
sågs och hördes på gitarr som vikarie för Anders Lewén i KnockOut Greg & Blue Weather i lördags (3/2) på Musikens Hus. Janne har ju hörts både här och var inom rockabilly & bluesvärlden, men är väl just nu mest uppmärksammad som Nisse Hellbergs gitarrist i hans nya "Snackbar Blues" projekt.
En mycket respekterad musiker - men kanske något av en doldis.

Janne Lindén på MySpace där vi också lånat bilden (2007-02-07)
De vilar på minnen från fornstora dar:
Little Feat och Fairport Convention till Göteborg

Little Feat från USA grundades 1969. Ett band med en stark sångbok (jag säger bara "Dixie Chicken"!) och grymma rytmer. En läcker mix av blues, country och rock'n'roll. Torsdagen 16/7 kan man se och höra dem på Trädgår'n i Göteborg. Utan sin legendariske slidegitarrist Lowell George förstås, han gick tyvärr bort 1979.

Fairport Convention från England bildades redan 1967. Kanske den främsta företrädaren för engelsk folkrock: engelsk folkmusik med elektriska instrument. Inte heller här ska vi vänta oss bandets berömdaste gitarrist, Richard Thompson. Som tack och lov tillhör de levandes skara men som lämnade bandet för en egen karriär redan 1970. Torsdagen 1/10 står dagens upplaga av bandet på scenen Stena Arena i Brewhouse, Göteborg. (2009-06-05)
London: Två (för mig) nya adresser för live blues
En av mina engelska favoritmusiker, David Purdy a.k.a. King David, tipsade mig igår om Charlotte Street Blues och 'Round Midnight som två riktigt bra scener i centrala London - och långlivade Ain't Nothin' But finns tack och lov också kvar. Med Adnams Broadside på fat, bara en sån sak!

Charlotte Street Blues
74 Charlotte Street, London, W1T 4QH (T-banestation Goodge Street)
www.charlottestblues.com
'Round Midnight Jazz & Blues Bar
13 Liverpool Rd, London, N1 0RW (T-banestation Angel)
www.roundmidnightbar.com
www.myspace.com/roundmidnightbar
Ain't Nothin' But
20 Kingly Street
London W1B 5PZ (T-banestation Oxford Street)
www.aintnothinbut.co.uk (2010-02-12)
Looking Back (On British Blues): hela debutspelningen på YouTube!
Bandet debutspelade den 20/2 på S/S Marieholm. En spelning som fångades på video. Bandets trumslagare P-O Hesselbom har redigerat ihop en film och lagt ut den på YouTube. Enjoy!

Looking Back är ett nytt band på våra scener. Ett band som spelar musik ur John Mayalls, Peter Green's Fleetwood Macs och Creams repertoarer. Ett nytt band men med bekanta ansikten:

Gunnar Gislason: Vocals, Guitar. (Wikiwaki, Iceland)
Anders Blad: Guitar, Vocals (Forever Blues, Backa Teatern, Drottning Christina)
Christina Gustafsson: Bass (Drottning Christina, Rag Bag)
P-O Hesselbom: Drums (Road Dust, Forever Blues, Men Of The World, Mike Turner Band, Freddie Nystrom Power Trio).
Bandets Facebooksida
(2016-03-02)
Nytt bluesband i Göteborg:
Looking Back (on british blues)

"Looking Back (on british blues). From John Mayall, Peter Green's Fleetwood Mac and Cream's songbook.

Gunnar Gislason: Vocals, Guitar. (Wikiwaki, Iceland)
Anders Blad: Guitar, Vocals (Forever Blues, Backa Teatern, Drottning Christina)
Christina Gustafsson: Bass (Drottning Christina, Rag Bag)
P-O Hesselbom: Drums (Road Dust, Forever Blues, Men Of The World, Mike Turner Band, Freddie Nystrom Power Trio).
Bandets Facebooksida
Kolla även bandets YouTubefilm (13 minuter)
(2015-11-16; 2015-11-23; 2016-01-01)
Sven Lorentzon har snickrat ihop en Spotifylista

Sven Lorentzons ROCK n ROLL berg o dalbana so far

"Senaste månaden har jag lagt upp flera skivor på Spotify å andra streamingtjänster… först å främst för att sprida Sven B Good and the Blues Stompers, men har även rotat i arkivet å lagt ut sånt som jag själv tycker är bra." Bild © Vanja
(2018-01-04)
Sven Lorentzon har uppdaterat sin blogg som också fått nytt namn: SVEN B GOOD

Rock, blues, garage och soul: kolla in YouTubeklipp med The Sonics, Grand Funk Railroad, Brownsville Station - och Wilson Pickett! Plus Svens andra favoriter!
Sven B Good

(2016-04-25)

Sven Lorentzon ställer ut tavlor och teckningar på Majornas bibliotek, Chapmans Torg 24 maj - 6 juni
Sven, för GigKalenderns läsare säkert mest bekant som musiker i bandet Smiling Heart och för sitt arbete i Göteborgs Bluesförening, berättar att han "alltid målat eller ritat... tavlorna är färgglada fantasier som jag oftast målar med vattenfärg (blockfärg) plus tusch till konturer och skuggor, alltså inte traditionellt akvarellmålande..."

Utställning på Majornas bibliotek, Chapmans Torg 24 maj - 6 juni (2010-05-05)
Tim Lothar & Peter Nande
har vi sett och hört på Göteborg Blues Party. Tillsammans har de gjort en charmig bluesCD, den akustiska : "Two For The Road". Men här får man rörliga bilder!

www.youtube.com/watch?v=qOAYCiJ-5p0 Slow Train
www.youtube.com/watch?v=9KnWLCQwu7E en presentation
(2010-04-22)
Tim Lothar vann pris - igen!
Den begåvade danske bluesmusikern Tim Lothar är ju välbekant i Göteborg:
- som trumslagare bakom engelsmännen Big Joe Louis & King David och i gruppen Lightnin' Moe & The Peace Disturbers.
- som soloartist (sångare/gitarrist) från Café Hängmattan.
Och han får tack och lov välförtjänt uppmärksamhet som soloartist:
Hans senaste CD "In It For The Ride" har precis nu valts till "Danish Blues Album of the Year" vid Danish Music Awards - Folk 2009.
Och Copenhagen Blues Festival valde tidigare Tim till "Årets Danske Blues Navn 2008".
Båda hans CD "In It For The Ride" och "Cut To The Bone" hittar du på Fridhammar Music CD Mail Order.(2009-03-09)
Big Joe Louis & King David: 3 YouTubevideos från London
Redaktören och hans hustru var nyss i London och hälsade på sina vänner. Och lyckades dessutom pricka in ett par bluesspelningar: Big Joe Louis & King David på lilla Ain't Nothin' But samt Big Joe Louis på en utomhusfestival i Victoria Park. Och som vanligt på hemmaplan så backades herrarna upp förtjänstfullt av Steve 'West' Weston på munspel och Peter Greatorex resp 'Chilly' Mike Watts på trummor. Samtliga gamla Sverigebekanta. Ingen basist faktiskt (evige partnern Matt Radford var på turné med Peter Green!) men det funkade perfekt tack vare två gitarrer. Kolla gärna på vår YouTubesida:
http://www.youtube.com/fridhammar (2009-06-25) Foto t.v. Vanja
Lowdown Saints album: "Hit Me Hard"

Debutalbum för ett Stockholmsband med Tommy Moberg trummor/ sång, Hannes Mellberg gitarr, Felix Mathiessen gitarr och Karl Ivert bas/ sång. Hannes och Felix såg ni nyligen lira gitarr på GBFs jam på S/S Marieholm.

Lyssna!
(2022-05-06)
Lust: Ny livemusikscen för blues & soul nära Järntorget?

Restaurang Lust ligger nära Järntorget, mellan Pustervik och Soulstore.
Dvs. den lokal som tidigare hette Röda Rummet och som har en lång historia som musikscen. Och som alltså har riktig SCEN, LJUD & LJUS en trappa upp. Fredagen den 20/12 kommer bandet Blues Deluxe att testa krogen som bluesbar!

Den kvällen består Blues Deluxe av Simon Lindekrantz sång, Henrik 'Pilen' Pilquist gitarr, Johan Johansson klaviatur, Conny Sävmo bas, Lade Källfelt trummor + gäster som Richard Tehler gitarr, Lennart Lindeberg sång m.fl.
(2013-12-12)

Erja Lyytinen: "The Sky Is Crying".
Ny tributCD till Elmore James


"Erja Lyytinen hörde Elmore James musik första gången på 90-talet, när hon var en ung, strävande gitarrist.
Hon köpte en samlingsskiva som bl a innehöll låten "Dust My Broom", skriven av Robert Johnson och inspelad av Elmore James och efter det förändrades hennes liv radikalt.

Erja antogs till prestigefulla Sibelius Akademin i Helsinki och började sedan spela in plattor och turnera 2002. Erjas stora intresse för "Dust My Broom" under skolåren påverkade till och med skolundervisningen så pass att den nu blivit en del av gitarristernas liverepertoar under akademiutbildningen.

Sex studioalbum senare och 50 år efter James bortgång, kände Lyytinen att det var dags att hedra arvet från sin hjälte.

Medlemmarna i Erja Lyytinens band består av Davide Floreno (gitarr), Roger Inniss (bas), Miri Miettinen (trummor). Roger har sin bas i England, är en fantastisk basist som spelat med nästan på alla från Mick Taylor till Chaka Khan. Trummisen Miri är en de mest inspelade studiotrummisarna i Finland, med över 1600 inspelade plattor i bagaget. På plattan medverkar också Harri Taittonen (keyboard).

Albumet innehåller också två specialskrivna hyllningar till James - den instrumentala 'Erja’s Contribution To Jazz’ adderar en twist till ‘Elmore’s Contribution To Jazz’, medan hennes text till 'The King Of The Slide Guitar " är en påminnelse om både Elmores arv och vikten av musik i allmänhet."
(2014-03-17)

Bertil Löfdahl med vänner gör en Tony Joe White-tribut! Och Tony Joe Whites fru ger ut en kokbok!

Ställ in er på träskblues, ja på en riktig 'Swamp Blues Evening' à la Tony Joe White! Redaktör'n tror bl.a. på en skön version av "Rainy Night in Georgia". Premiär på KoM musik&bar den 21/3.

Och för att fira detta (nåja) så ger Tony Joe Whites hustru Leann White ut en kombinerad kok & fotobok, "Rattlesnakes & Cookies".

"A compilation of old family photographs, Southern homestyle recipes passed down through the generations, and stories shared by Leann and Tony Joe about family, friends, and music."
store.tonyjoewhite.com
(2014-12-09)
Torbjörn Lööv och The Gothenburg Nobels...

... har ni inte läst om tidigare i vår GigKalender. Men Tobbe, denne sanne 'Linnéprofil', skapar sedan länge sin egen musik och publicerar den på nätet.

I musikkollektivet The Gothenburg Nobels hittar vi dessutom Ramin Rezainejad (f.d. Linnébo, numera kalifornier) och Ellinor Johansson.
Läs och lyssna på ReverbNation + Facebook
Bilden på Tobbe lånad från sidan på ReverbNation.
(2015-04-27)