Gott & Blandat P (arkiv)
  Band, CD, websites m.m. - sorterat efter artist - A-Ö
Christer Palmgren
hade jag glädjen att ta en lång fika med härom dagen. Just det: trumslagaren i Bertil Löfdahls förra band, Blue Kind. Fast Christer har förstås en lång historia i bluessvängen. Det kan man idag utläsa på en website:

" ... började jag 1990 med ”Mojo Blues Band” med vilka jag reste runt i Norden. 1993 till 1995 spelade jag med ”Comeback Bluesband” och 1996-1998 med ”Henhouse Blues Band”. 1999-2005 lirade jag med ”Blue Kind”, bluestrio från Göteborg." Och idag 2007 spelar Christer alltså med det nybildade bandet Eva T & The Rock'n'Rollers.

Jag fick deras demoCD också, en samling påfallande stilsäkert sjungna & spelade låtar typ That's Alright / Sweet Little Rock'n'Roller / Hello Josephine / Maybelline. Inte helt olikt mina älskade Buckaroos. Snart ska de lira förband till engelsmannen Geraint Watkins (se GigKalendern) och det fungerar säkert perfekt. Kolla deras website!
www.therocknrollers.com (2007-04-04)
 • Patricia Page & The Prophets: bluesfestival i Portugal - och snart snart är debutCDn här
Kollade in PPP på Jazzhusets 'Klubb Roxy' igår kväll och tänkte (återigen) på två saker: dels på vilken hög klass PPP håller, dels på vilken bra musiklokal Jazzhuset är. 'Klubb Roxy' har uppenbarligen ambitionen att locka besökare som först och främst är ute efter en bra musikkväll. Jag kan bara önska dem lycka till.

Och PPP är alltså snart på väg till Portugal: till Festival De Blues De Viana Do Castelo i Porto där de ska spela den 5 december. Tyvärr är det inte så ofta som banden på 'vår' livescen ger sig iväg så långt: Kapellmästaren Grobban och hans profeter ska ha all cred för det. Och ja, debutCDn närmar sig med stormsteg, nu kan det handla om veckor...
www.myspace.com/patriciapageandtheprophets
www.myspace.com/klubbroxy (2008-11-15) (Vanjas bild på Grobban från bluespartyt 2007)
Patricia Page & The Prophets till Åmål's Blues Fest 2008
Jag behöver i.o.f.s. inte likt Gert Fylking utropa "Äntligen!", eftersom PPP spelade i Åmål redan 2005. Men ett litet jubelrop kan man väl få häva upp? Ty fredagen den 11/7 spelar soul & funkfantomerna PPP (igen alltså) på Åmåls bluesfestival. Som alltid inför en glatt gungande (soul & pils) publik.

Det vore då märkligt om inte resten av Sverige någon gång skulle få upp öron och ögon för det här bandet: deras giglista borde i rättvisans namn vara fullbokad!
Hallå därute!?
www.patriciapage.se
www.bluesfest.net (2008-02-12)
Patricia Page & The Prophets: 4 videofilmer från Nef på internet
Var du på Nefertiti lördagen 9/12 2006? Eller missade du den trippelspelningen (Harry Banks+Pilen / Mr Bo / PPP)? I vilket fall som helst: gå in på PPP:s website och kolla 4 videoklipp av påfallande hög kvalitet. Klicka på 'video' i PPP-menyn - och digga
Trick Or Treat / Ain't That Loving You / Holy Ghost / Let Me Be Your Lovemaker.
Den sista börjar med en massa Pilen...
(2007-09-17)
Patricia Page & The Prophets öppnade Jazzås höstsäsong 26/9
och det med besked. Ett taggat PPP, fortfarande uppe i högvarv efter en succéspelning på en privat fest kvällen innan, glänste ikapp med vokalistens eleganta röda kreation. Det är verkligen påfallande vad bandet utvecklats på sistone: i arrangemang, i dynamik, i repertoar.

Alla är så klart värda en eloge (ja, PP herself passade på att fylla år och fick både ny mikrofon och tårta) men jag måste speciellt peka ut Henrik 'Pilen' Pilquist vars superba rytmgitarr (är han FÖDD i Memphis, eller??) och ståpälsframkallande solospel i "Let Me Be Your Love Maker" och framför allt "It Should Have Been Me" golvade oss. Atta boy!
www.patriciapage.se (2007-08-27) Vanjas stilstudie från årets Blues Party
  Paul & The Bad Kays CD "Sensational" ligger ständigt på listan 'Texas Blues Radio Living Blues radio poll'

Radiostationen har fem bluesDJs. Listan speglar de mest spelade plattorna. Det finns inga obligatoriska spellistor. Stationens bluesDJs väljer skivor att spela precis hur de vill. Inte illa!

Gott att se ett av 'våra' band figurera högt på en sådan skivlista i Texas månad efter månad. Just nu (1 februari) på nummer 5.
På plats 2 och 8 ligger skivor med artister från Finland: Ina Forsman & Helge Tallqvist Band resp. Jo' Buddy.

Februarilistan från KNON 89.3 FM HD1 i Dallas Texas

Och skivan går så klart att köpa från Fridhammar Music Record Mail Order.
(2014-02-03; 2014-02-05)
Peddas Bluesband spelar för första gången i Göteborg
Just det: lördagen den 9/2 lirar Hönös stolthet Peddas Bluesband på KoM!
Tung laguppställning så klart med
Leif "Pedda" Pedersen gitarr/sång (även känd som Bellmantolkare de luxe)
Dick Hagne gitarr/sång/munspel/klaviatur
Göran "Guran" Blomgren gitarr/sång (just det: Guran, bl.a. sedd i Riktiga Karlar, i Globetrotters på ex. Kungstorgetkonserten - och vid mixerbordet på Göteborg Blues Party)
Stefan Klementsson bas (blues lover, bluesfestivalkonnässör)
Bengt Kristeberg trummor (också i Riktiga Karlar)

www.blueslovers.se/pbb/ (2008-01-09; 2008-01-14)
Thomas 'Grobban' Persson
trumslagare och huvudskyddsombud i Patricia Page & The Prophets, bekräftar att skyffeln återigen går och att han nu sitter på trumstolen i The Al Tehler Blues Band som Als band återigen heter.

Men för balansens skull så har Jakob Sollerman, Als tidigare trombonist, nu börjat dyka upp på scen tillsammans med - just det - PPP. Al har i stället rekryterat rutinerade Peter Noos Johansson. De' e' mycke' nu.

• The Al Tehler Blues Band: www.altehler.com (2006-05-10)
P.G. & The Hooligans
mailar oss om ett "nytt” rykande hett bluesband med Peter PG Gustavsson (Blueass 1981-2005). "P.G. & The Hooligans är ett oerhört tajt, underhållande och rockande band från Karlskoga som gärna delar med sig av sin spelglädje och genuina känsla för "the boogie & the blues". Bandet spelar en blandning av originallåtar och noga utvalda covers. De plockar en del av sitt material från blueshjältar som Jimmy Reed, John Lee Hooker, Lazy Lester, Hounddog Taylor och Elmore James (slidevarning utfärdas!) – och de i publiken som förväntar sig att få höra en och annan gammal "Blueass-hit" kommer inte heller bli besvikna."

Peter "PG" Gustavsson (voc/git/harp), Jörgen Nilsson (git/voc), Johnny Engström (bs/voc) och Micke Andersson (dr). Website: www.bluesville.se (2006-03-02)
Tim Lothar Petersen
är vi göteborgare bortskämda med att se och höra som trummis i danska bluesbandet Lightnin' Moe & His Peace Disturbers: ett i alla avseenden elektriskt band med ett närmast Fabulous Thunderbirdsliknande driv. Men Tim har en helt annan sida också, illustrerad på hans debutCD "Cut To The Bone". En blandning av originalmaterial och sånger av mästarna Charlie Patton, Willie Brown och Leadbelly. Lågbudget i produktion men inte i musikaliskt avseende. Favorit: Tims egna "Katrina", en ödesmättad blues med suggestivt 'drone' om katastrofen i New Orleans. Men också ljuvt vackra instrumentalen "Amalina" - som ett soundtrack till en pastoral idyll. Bravo!

• Website: www.timlothar.com
• Lightnin Moe website: www.lightningmoe.dk (2006-03-27)

Pilen hörs på gitarr på Franska Trions nya album

Att Franska Trion har ett nytt album ute, "Är det konstigt?" [Spotify], har ni nog inte missat. Glädjande nog har det även uppmärksammats i TV-programmen. Yeehaw!

Lika bekant är det kanske inte att Henrik 'Pilen' Pilquist sitter in på två spår, titelspåret och "Någonstans". Med den äran, så klart.
(2020-10-30)

Pilen + Winter = sant
Anna-Lena Winter och hennes herrar ska på turné i England igen: både i februari och mars 2007. Engelsmännen verkar ha fastnat för Winters sound. Ett tecken på god smak! Nu är det bara så att gitarristen Håkan Svensson f.n. är en mycket busy gentleman, så han hinner inte med alla spelningarna. Och vem kallas då in om inte Mr. Pil, a.k.a. Henrik 'Pilen' Pilquist.

Som också gjorde succé på Folkteatern i vintras som en guitarslinging Brother i göteborgska institutionen Bröderna Brothers. Ibland finns det faktiskt lite rättvisa även i musikvärlden!
(2007-01-14)

Pilgrim med tvillingsystrarna Karin och Maria Forsman i spetsen är tillbaka med ett nytt och smått sensationellt abum.
»Harbour Girl« spelades in i KONK studios i London med legendariske Ray Davies som producent. Men alla som förväntar sig att höra sextiotalspop bör omedelbart tänka om. För Pilgrim har visserligen lämnat den honky tonk country som präglade debutplattan från 2005, men de har sökt sig bakåt och nu det akustisk old time country och bluegrass som gäller. Kvar finns dock systrarna Forsmans utsökta stämsång

Pilgrim bildades 2001 på den bar Karin och Maria drev i Göteborg (KoM). I början bestod låtlistan av favoriter med Stanley Brothers, Johnny Cash och Louvin Brothers. 2005 kom den självbetitlade debutplattan som fick strålande kritik snart sagt överallt. 2006 tog Pilgrim ett sabbatsår och när de kom tillbaka året därpå så var sättningen helt akustisk.

I samband med utgivningen av »Harbour Girl« turnerar Pilgrim som förband till Ray Davies. Maria har tagit en paus från livescenen och Karin är ensam sångerska under turnén." [Pressmeddelande från Rootsy]
"Harbour Girl" släpps på skivetiketten ROOTSY den 30/9. Den 3/10 spelar Pilgrim på Trädgår'n i Göteborg som förband till Ray Davies. Och nu delar Karin och Peter Gran på sången. (2009-09-15)


Foto på Peter, Marcus & Karin: Vanja Fridhammar
Pilgrim: turné och ny CD i oktober
Den 3/10 står (f.d.) Pilgrim Sisters på Trädgårn's scen i Göteborg som förband till engelske rockikonen Ray Davies:
Karin Forsman sång, Peter Gran gitarrer, mandolin, banjo, kör, Marcus Svensson gitarrer, dobro, kör och Mikael Fahleryd kontrabas. Syster Maria har tagit paus och bandet har valt att återta sitt tidigare namn 'Pilgrim'.

"Harbour Girl"
kommer den nya CDn att heta och den går säkert att köpa i samband med konserten. Dessutom kan ni förhandslyssna på flera låtar på bandets MySpacesida:
www.myspace.com/pilgrimsisters (2009-08-20)
Pilgrim
hette ett förnämligt Göteborgsband som hann göra en rad bejublade spelningar (ofta på ett knôkfullt KoM, som ju systrarna Forsman då drev) och en fin CD på Dusty Records innan de drog sig tillbaka. CDn möttes av positiva omdömen: "the songs are simply constructed from traditional country elements and performed with such an infectious joyousness that it is difficult not to get carried away with the Forsman sisters" skrev exempelvis den respekterade engelska webtidningen Americana UK.

Ja, Pilgrim och dess musik är saknade av många, det har vi begripit. Men nu berättar Karin Forsman att hon tillsammans med sin syster Maria Forsman-Larsson, Peter Grahn och Marcus Svensson tänker göra en spelning på KoM fredagen den 25 januari 2008. Fyra f.d. pilgrimer alltså på sång, gitarrrer, dobro och banjo - och en repertoar i gammal god stil! (2007-11-28)
Poddar med BLUES
Svenska bluesprogram på internet: Bluespodden och BluesTrain


Bluespodden är en podcast om Blues & Roots musik av och med musikerna Tommy "bigT" Moberg & Fredrik "Skanky Fred" Karlsson.

BluesTrain ligger på Radio Södra Station. Mannen bakom programmet är Hans G. Hansson.

De tidigare programmen ligger kvar på respektive website. Klicka och lyssna!
(2019-01-21)
 
"På verandan": amerikana-folkrock-roots bluegrass
K103 Göteborgs Studentradio

Hej Christer,

Här är spellistan för vår första sommarspecial som kommer att gå tre fredagar i rad. Vi sänder programmet den 20/6, 27/6 och 4/7. Som du ser så har vi med en låt med Eamonn Dowd och hans The Racketeers. Dom flyttar hit till Göteborg från Irland i augusti. Du kanske redan har koll men ändå, dom finns på
http://theracketeers.com och www.myspace.com/theracketeersireland .

Hälsningar,
Henrik Svedlund och Andreas Johannesson/ På verandan (On the Porch)
Programmet ”På verandan” sänds via K103 Göteborgs Studentradio fredagar klockan 16.00 på frekvensen 103.1MHz. Vi koncentrerar oss på att presentera nyheter inom genrerna americana, folkrock, roots och bluegrass. Du hör oss dessutom fredagar på www.k103.se kl.16.00
Lost And Lonely – Elliot Murphy
Palmers Pickup Blues – Ryan Purcell
Warm It Up – Chuckanut Drive
100 Miles To Charleston – Marthas Trouble
I Cant Stand – John Miles JR
Shadow Of The Old You – Hellsingland Underground
My Two Feet – Old 97´s
Room Above Time – Andreas Johannesson
Smoking Tar – Johnny Kaplan & The Lazy Stars
Boulevard – Robin Ludwick

Don´t Let Me Fall – The Racketeers