[2016-04-19]
... på Alan Haynes @ S/S Marieholm 9/4
Alan Haynes sång/ gitarr, Henrik Poulsen bas, Mads ”Tiny” Andersen trummor. Gäst: Hook Herrera munspel/ sång. Ett arr. i samarbete med Göteborgs Bluesförening. Bilder © Vanja Fridhammar

"Alan Haynes, född 19 februari 1956 i Houston, Texas, är en amerikansk bluessångare och gitarrist. Alan Haynes har uppträtt tillsammans med ett stort antal av bluesvärldens giganter, såsom Stevie Ray Vaughan, The Fabulous Thunderbirds, Muddy Waters, Albert Collins, John Lee Hooker, Bonnie Raitt, Robert Cray, Joe Walsh, Willie Nelson, Albert King, John Mayall och Johnny Winter."

Så skriver Wikipedia. Det är en mycket meriterad musiker som besöker S/S Marieholm: en bokning som Göteborgs Bluesförening ska ha en stor eloge för. Redaktör'n har hört Alan Haynes ett par gånger tidigare, varit mycket imponerad och vallfärdar förväntansfullt till 'bluesbåten' denna lördag.

Det blir gitarr, gitarr och gitarr, och så lite mera gitarr. Ett enda set - på över tre timmar rapporteras det! Men det ständigt flödande gitarrspelet är av högsta klass. På hög volym också, men nyanserat och varierat, närmast en lektion i dynamik. Redaktör'n kommer ibland att tänka på trollkarlen Jeff Beck. Det vokala är inte på samma nivå, men å andra sidan sjunger Alan inte så ofta. Visst gör han några standardnummer där han pliktskyldigast sjunger ett par verser: "Help Me", "Parchman Farm", "Little Wing", säkert någon till. Redaktör'n hade gärna hört fler och kortare låtar, snäppet mera sång. Men sången är av underordnad betydelse för Alan: Hans Fender Stratocaster är ständigt i centrum. Och hans fingrar är outtröttliga.

Dessutom håller rytmsektionen från Danmark hög klass. Perfekt basljud till och med (annars ofta ett problem tycker Redaktör'n), ja över huvud taget mycket bra ljud på S/S Marieholm denna kväll. Ända tills laguppställningen förändras på scen efter cirka två timmars (?) spelning. Hook Herrera, även han från Texas, bjuds upp på scenen och börjar entusiastiskt brodera på sitt munspel. Tyvärr låter det som om både hans mikrofon i sånganläggningen och hans munspelsförstärkare på scenen är inställda på våldsamt hög volym. Ljudbalansen blir i alla fall totalt fel och Alans trio kommer - osannolikt nog! - i bakgrunden. Mixerbordet är märkligt nog obemannat, inget verkar hända på den fronten och efter en och en halv låt med oförändrat katastrofljud sätter Redaktör'n & Fotografskan sig i säkerhet. Farväl Alan!

Kvällens gåta: Mixerbordet på S/S Marieholm står sedan länge på 'rätt plats' i lokalen. Varför det inte sätts en ljudkunnig person där permanent under samtliga 'Konserter med entréavgift' är för Redaktör'n helt obegripligt. När det sedan handlar om artister med Alan Haynes status blir det tyvärr rent genant. Ett snöpligt slut på en i övrigt mycket fin musikkväll.
Se ett par responser nedan.

Redaktör'n hade tankar kring mixerbordet och ljudbilden under delar av Alan Haynes förnämliga konsert för Göteborgs Bluesförening på S/S Marieholm: se Redaktör'n Tänker Till 19/4 ovan.
Vi har glädjande nog fått respons.



Bo Carlsson (Mr Bo & The Voodooers) mailar oss 28/4:
My few cents om varför det blev som det blev.

Enbart sången var uppmickad och Allan sjunger inte så starkt. Så kommer stunden när Hook blir inviterad att gästa. Då får också Allans tour manager bråttom fram till scenen för att hjälpa Hook att få igång en extra förstärkare som står där. Alltså är mixerbordet plötsligt obemannat!!!! Hook tar sångmicken och spelar munspel och sjunger i den och ljudet blir MYCKET starkare än när Allan sjunger – För att Hook låter mer in i micken. …. Under tiden får man igång förstärkaren och Hook spelar munspel i den, då kan också tour managern återvända till mixerbordet för att justera ljudet på sången – som fortfarande är det enda som är uppmickat.

Visst hade det varit bra om någon hade justerat volymen på mikrofonen när Hook gick på – men det var nog ingen som visste när Allan tänkte be honom under det drygt tre timmar långa setet. I vanliga fall med enbart en mick för sången behövs inte att någon sitter vid bordet i tre timmar – dock att någon är i lokalen och har öronen med sig för att kunna justera vid behov.

Om det var obalans mellan instrumenten när Hook väl fått en stärkare att spela på så berodde det helt på att musikerna på scenen inte skötte balansen - en person vid mixern kunde inte påverka det.
(Foto: Vanja)


Bertil Löfdahl (Berras Bluesorkester etc.) mailar oss 24/4:
Först vill jag ge en mycket stor eloge till Göteborgs bluesförening och alla de som är engagerade i dess arbete. Som jag ser det finns ingen motsvarighet i Sverige. Det anordnas tex. ständiga spelningar, Bluesparty och ett frekvent jam som betyder mycket för musikanter och publik. Allt detta görs av ideella och frivilliga krafter. Den sociala ram och gemenskap detta också innebär är enormt värdefullt, vilket många säkert intygar.

När det gäller den aktuella spelningen med Alan Haynes, har jag precis som Christer några synpunkter. Jag är säkert inte helt objektiv eftersom Alan tillhör mina absoluta favoriter. Men det borde varit en kunnig person vid mixerbordet under hela spelningen och Alan hade, precis som alla artister, behövt få en ordentlig presentation.

Konsekvensen blev en konsert som tappade farten, men tack vara Alans professionalitet blev bra. Med ordning på mixen hade vi också sannolikt fått höra mer av hans sång, Alan är en utmärkt sångare. (Foto Vanja)


Robert Tolf (GBF) ringer upp Redaktör'n 24/4 och berättar att
- Alan Haynes chaufför/ ljudtekniker hade hand om ljudet, satt vid och ansvarade för mixerbordet.
[Redaktör'n måste dock envist hävda att varken han eller hans bordssällskap av musiker såg någon 'ljudfixare' eller någon som helst aktivitet vid mixerbordet när ljudbalansen gick i diket.]
- gästande band i princip helst sätter sin 'egen gubbe' vid mixerbordet.
- det skulle bli alltför dyrbart för GBF att hyra in en extern ljudtekniker:
det skulle i så fall behöva betalas av det gästande bandet. (Foto Vanja)

Redaktör'n undrar 19/4:
Gästen dränkte tyvärr bandet p.g.a. obalans i mikrofon- och förstärkarvolymer (se nedan!)

Mixerbordet på S/S Marieholm står sedan länge på 'rätt plats' i lokalen. Varför det inte sätts en ljudkunnig person där permanent under samtliga 'Konserter med entréavgift' är för Redaktör'n helt obegripligt. När det sedan handlar om artister med Alan Haynes status blir det tyvärr rent genant. Ett snöpligt slut på en i övrigt mycket fin musikkväll.