Traditional Irish Music Session

Irland har en musiktradition som i sin livaktighet förmodligen saknar motstycke i västeuropa. Musiken når över alla samhällsklasser och spelas av musiker i alla åldrar. Det är från början en instrumental dansmusik, och man träffas och dansar till lokala "ceilibands", men många modernare band som t. ex. The Chieftains, Planxty, Bothy band, De Danann, Lunassa eller Dervish har genom åren haft en stor publik även internationellt. På senare tid har musiken också blivit internationellt känd även i en flashigare form genom spektakulära shower som ”Riverdance” och ”Lord Of The Dance”.

Men musiken lever även sitt eget liv utanför dansställen, scener eller skivlistor. Vanligast möter man musiken på pubar över hela Irland, där musiker träffas och jammar i s. k.”sessions”. De vanligase instrumenten är fiol, tvärflöjt, tvåradigt draspel, tin-whistle, bodhran och ”uillean pipes”, den speciella irländska säckpipan. Under de senaste decennierna har även andra instrument smugit sig in som t. ex. banjo och bouzouki; man har till och med utvecklat en egen variant av bouzoukin, som ju annars är ett grekiskt instrument.

Låtarna som spelas är framför allt reels, jigs och hornpipes. Det finns en enorm låtskatt, och de flesta musiker har en gemensam repertoar på hundratals, kanske tusentals låtar. Musiken kan hålla på i timtal, och det är svårt att inte ryckas med i den energiska spelglädjen och de intensivt sprittande rytmerna.

Inte bara på Irland lever den irländska musiktraditionen. Sedan 60-talet har den spritts över världen på samma sätt som jazz eller blues en gång kom från USA. Även i Sverige finns band eller musiker som har tagit till sig den irländska musiktraditionen och vårdar den ömt. Skandinaviska musiker har ett mycket gott rykte bland sina irländska kollegor. ”Dom har fattat vad det handlar om!”

Vi som håller i dessa sessions här i Göteborg är en kärna bestående av: Ulf Duus - fiol, Martin Norvenius - dragspel, Eoin O´Broin - whistle, Biörn Landahl - sång, gitarr, banjo och Lasse Jödahl - bouzouki. De flesta av oss har spelat traditionell irländsk musik sedan början på 80-talet i olika konstellationer, och flera har också uppträtt på Irland tillsammans med namnkunniga musiker från den gröna ön. Just nu spelar vi på "The Flying Barrel" på Kristinelundsgatan, en gång i månaden, vanligen tredje onsdagen.

Välkomna alltså till våra sessions där du får uppleva den irländska musiken på det sättet den spelas på Irland!
Lasse Jödahl, bouzouki