[2009-09-09]
... om bluesutbudet

Kommande fredag (11/9) kan inte den värste misantrop klaga på utbudet av blå musik. Dels Göteborgs Bluesförenings medlemsfest på Villa Belparc. Dels tre band på sta'n: Sture Elldin Blues Band (Galliano), Rag Bag (Roxy/Jazzhuset) och Good Enough (KoM). Det är bara att hoppas att publiken räcker till - alla är värda sin publik.

Och nästa dag börjar alltså föreningen Blues Jam Gbg (f.d. FfIB) sina jamsessioner på Jazzå Restaurang & Bar, Andra Långgatan 4 B (Göteborg). Nystart på ny adress, och hittills är datumen 12/9, 19/9, 26/9 och 3/10 bokade. Tre timmars jam blir det varje gång mellan kl. 16-19. Faller detta väl ut så blir det jam på fler lördagar framöver. Vi håller självklart tummarna!

Foto: Vanja Fridhammar
... om Le Village och Rag Bag
Gick på upptäcktsfärd igår kväll igen och gled den här gången in på
Le Village, Nordhemsgatan 22-24 (Göteborg).

En krog som är liten utanpå, stor inuti (är det inte så en damsko ska vara?) och mycket gemytlig. En perfekt layout av lokalen: som musikdiggare kan du kolla banden från bardiskens häng, från ett av de praktiska ståborden eller sittandes vid ett bord på den övre våning som bildar en slags 'balkong' längs två av rummets sidor.
Någonting med krogens atmosfär och inredning fick mig att känna mig förflyttad till en cantina i Texas eller en bar i New Orleans. Och det är aldrig fel. (Det är inte fel med Bitburger på fat heller.)

Till denna behagliga känsla bidrog givetvis det eminenta bandet Rag Bag: Bengt Johanneson sång och akustisk gitarr, Göran Larsson Stratocaster genom en liten Pignose, Fedde Talsma dragspel, Christina Gustafsson kontrabas och Bengt Kristeberg cajon. Som gav oss glimrande versioner av exempelvis "Bourgeois Blues" (Leadbelly) och J.J. Cales "The Sensitive Kind" och "Call Me the Breeze". "Sensitive" var faktiskt farligt nära ståpälsläge: Jag har alltid tyckt att Bygren & Co gör den definitiva versionen (på våra scener) av den låten, men Rag Bag kommer starkt. Som varudeklaration kan jag rapportera att bandet spelade i ungefär en timmas tid och att en glasburk på varje ståbord fyllde samma funktion som KoM:s plåthink.

Le Village har sedan en tid tillbaka livemusik nästan varje tisdagskväll (Hannah & Dick den 29/9). Låg volym är önskvärd förstår man: Rag Bag körde i 'soft' upplaga vilket jag tyckte passade dem perfekt. Och nu på lördag börjar Le Villages intressanta musikbrunch (se detaljer i GigKalendern). Efter den är det väl bara att dra iväg runt hörnet till bluesjammet på Jazzå.

... på Peter Green
Det var så här man upplevde honom första gången man såg honom på scen.
Fleetwood Mac: Need Your Love So Bad Playback, visst, men den här inspelningen är bara SÅ läcker (älskar stråkarna!). Och Peter ser så ung och oförstörd ut. Plats för vemod och nostalgi.