[2009-11-12]
... på den gångna musikveckan

Nagy Bros. Camera: Vanja @ KoM.
MoJump! @ Café Hängmattan 11/11
är inte ett av våra vanliga jumpbluesband med kräm i håret om nu bandnamnet fick någon att tro det. Stämpeln 'bluesband' (vad nu den egentligen innebär) känns över huvud taget malplacerad på den här kvartetten.

MoJump! imponerar främst på mig genom att (med ett undantag, en elegant tolkad "Nature Boy") uteslutande spela eget material. Ambitiösa låtar dessutom: fyndig lyrik, starka melodier, mängder av välsnickrade ackordvändningar. Många pusselbitar fogas skickligt samman: blues och boogie-woogie kan överraskande kantra över i jazz/ rock/ fusion eller dekoreras av ett flyhänt gitarrsolo ur countrybagen. Taktbyten, break och stopp står som spön i backen.
Henrik Nagy gitarr/sång, Dan Hellström klaviatur, Johan Nagy bas och Per Svenner trummor levererar allt det här utan minsta ansträngning. Men all denna kompetens gillrar också en fälla: att det blir FÖR fräckt arrangerat, FÖR häftigt lirat, "eftersom vi kan". Mer hjärna än hjärta. Som första låten efter pausen som rullar igång med en grym jazzig groove, Johans kontra går som tåget, pow-pow-pow, kvällens hittills bästa låt! Det är läge för säkerhetsbälten i kaféstolarna - och så väljer bandet att tvärt släppa groovet och gira åt annat håll. Skickligt, javisst, men "less is more" hade ofta passat bättre för MIN interna rytm (sa' egoisten), mina stampande fötter, min osofistikerade ryggmärg. Eftersom allt pyntet är vackert var för sig är det lätt att man dekorerar för mycket. Precis som med julgranen. Det vackra trädet försvinner bakom pyntet. Och det här är en välväxt ädelgran!

... på återväxt och sånt i bluesvärlden - part II
Sitter just nu med Daniel Norgrens CD "Outskirt" i handen, hans andra platta. Det har redan sagts och skrivits en massa om den här killen. Recensenter har jämfört honom med artister som RL Burnside, Tom Waits, White Stripes och Son House. Och så är han typ 25 år.

Rå blues och slide i "Who's Knocking" - och ett underbart steelsnyftande i "Poor Hearts Avenue". Kumpanerna som var i Åmål har redan skvallrat: Göteborgs Bluesförening har bokat en höjdare till den 5 januari!

... på radiostationer på internet
Spotify har blivit en guldgruva för många. Gräv, lyssna, fynda. Men när man bara vill ha bra musik som sköljer över en utan att man måste välja, då lyssnar jag gärna på någon radiostation på internet. Det finns hur många som helst: dels helt vanliga radiostationer som även sänder på nätet via sina websidor, dels stora nätverk som Live 365 och Shoutcast där även glada amatörer kan skapa sina egna nichade kanaler. Lite längre ned på denna sidan har jag listat upp några av mina favoritstationer. Och jag publicerar gärna tips!