[2010-05-19]
... på Kid Ramos @ Trädgår'n 15/5
Kid Ramos gitarr, Tommy Moberg sång, Greger 'Knock-Out Greg' Andersson sång/munspel, Lars Näsman kontrabas, Markus 'Little Mark' Andersson trummor, Jakob Norgren sax, Torbjörn Eliasson sax/klaviatur ( = en kombination av Trickbag och Knock-Out Greg & Blue Weather).

Amerikansk stjärna på turné med en tillfällig kombination av europeiska musiker, det kan sluta riktigt illa. Det här blev i stället ett paradexempel på hur bra det kan bli. Tommy Moberg tog i från tårna, Greger var mer laidback, men båda glänste till vokalt. Kompet var både stabilt och intensivt. Och Kid himself var på mycket gott humör och lirade precis lika läckert som jag hoppades. En fullpoängare.

Gunnar Jansson gjorde kanske den bästa solospelning jag hört honom göra, lokalen (Trädgår'ns lilla scen) fungerade i mina ögon/öron bra som spelscen (mycket bra ljud där jag stod) - enda smolket i bägaren var att publiken var glesare än vad jag väntat mig. Så kan det gå. Men likväl en triumfkväll för Göteborgs Bluesförening.

... på Blues Deluxe @ Klubb Roxy på Jazzhuset 14/5
Simon Lindekrantz sång/gitarr, Olle Schelander gitarr, Janne Jonsson pedal steel, Pontus Henriksson klaviatur, Gian Kündig bas, Henrik 'Pilen' Pilquist trummor

En konstellation med Simon i fronten som raskt blivit en av Redaktörn's stora favoriter. Den här gången rattade radarparet Gian & Pilen rytmsektionen - och svängde gjorde det, ibland helt sanslöst. Det blev mera groove och fritt spel än sist, och till slut var det bara att blunda och tänka sig att man var på rockfestival i stället och slappade på en filt framför scenen. Jannes pedalstål hade klara Jerry Garcia-vibbar både här och där, och fragment av Olles mäktiga gitarrsolo på Steve Miller Bands "Fly Like An Eagle" kunde varit samplade från Steppenwolfs "The Pusher". Det får nog bli Grateful Dead T-shirt på nästa Blues Deluxegig.

Två paralleller till Kid Ramos gig:
1) ny scen. Va? Jo faktiskt: själva scenen var flyttad till andra änden av lokalen. Lär ha varit så för länge sedan säger veteranerna. Förhoppningsvis innebär flytten att grannarna störs mindre. Vi håller tummarna.
2) gles publik. Blues Deluxe hade säkert fått vilken rockfestivalpublik som helst att dansa häcken av sig (ok, jag hade förstås vilat på filten, jag har två vänsterfötter), men Jazzhusets stammisar var svårflörtade denna kväll. Blues Deluxe får nog fundera över produktplaceringen. Vanjas bild från tidigare gig på KoM.

... på Rag Bag
som är ett annat av Redaktör'ns lokala favoritband. Den här gången snackar vi J.J. Calestuket med Bengt Johannesson vid mikrofonen. En man med pondus som till slut hamnade i rätt musikaliskt sällskap.

Tyvärr var det länge sedan jag hade möjlighet att se/höra dem på scen, men nyss fick jag i stället lyssna på en inspelning av Rag Bags version av Cales "Lou Easy Ann" - och jag bara njöt. Calekepsen sitter som - ja - en smäck. Och Anders Blads gitarrspel är inte bara SÅ rätt - tonen andas dessutom Brittisk BluesGitarr - något som både han och Redaktör'n har en svaghet för.

Vi har tur vi göteborgare som har två förnämliga grupper som gärna lirar en Cale: dels Rag Bag, dels Bygren & Co. Synd att J.J. Cale inte har födelsedag förrän den 5 december, annars kunde man tänka sig ett dubbelgig som tribut någonstans under sommarhimmeln. Fast den som väntar på något gott... Tänk på saken!