[2010-09-02]
... på ett nytt band i sta'n med ett soulgroove à la Booker T. & the MGs
Booker T. & the MGs kompade mängder av soulsångare på Memphisetiketten STAX klassiska utgivningar. Dessutom spelade de in instrumentala hitsinglar under eget namn. "Green Onions" är säkert bekant, ibland hörd på våra scener med Mr Bo & The Voodooers.

Men nu är det Göteborgsmusikerna Pontus Henriksson på orgel, Henrik 'Pilen' Pilquist gitarr, Stefan Bellnäs bas och Chris Montgomery trummor som under namnet Celeberty ska axla arvet efter Booker T. Jones, Steve Cropper, Donald 'Duck' Dunn och Al Jackson. Det blir säkert alldeles glimrande: det räcker med att tänka på alla de gånger Pilens funkigt exakta gitarrkomp hos PPP låtit klockren Steve Cropper. Och på det läckra orgelvräk Pontus levererat med ex. Blues Deluxe.

Nu ska de inte BARA lira Booker T-låtar: det kan bli lite The Meters, Brian Auger, kanske lite orgeljazz.
Debut på Jazzå den 10 oktober. Den kvällen blir f.ö. inte helt instrumental: Anna Porsbjer kommer ibland att greppa sångmikrofonen. I låtar som du kanske hört med Julie Driscoll, Janis Joplin...
... på att många amerikaner är på väg till Göteborg
Oktober kan bli en dyr månad för den som snöat in på amerikanska strängbändare. Plus att man måste spara till Leslie West i november, och så Drive-By Truckers i december. Joe Bonamassa och Billy Gibbons samma oktoberkväll i Göteborg, det känns lite märkligt. Kan bli snärjigt för fansen.


2/10 Duke Robillard @ Musikens Hus
9/10 Scott Henderson @ Nefertiti
22/10 Joe Bonamassa @ Lisebergshallen
22/10 ZZ Top + Doobie Brothers @ Scandinavium
23/10 Michael Landau @ Nefertiti
27/10 Larry Carlton @ Sticky Fingers
28/10 Kim Wilson's Blues All-Stars @ Nefertiti
10/11 John Hiatt & The Combo @ Trädgår'n
17/11 Mountain @ Brewhouse
1/12 Drive-By Truckers @ Brewhouse
4/12 Mud Morganfield @ Musikens Hus
... på att Klubb Roxy på Jazzhuset tar ner skylten
Jag surfade in på Klubb Roxys MySpacesida och möttes av den kortfattade texten "Vi tackar för den tiden som varit! Klubb Roxy är numera stängd."

Klubb Roxy (= fredagskvällar på Jazzhuset) har ju varit en scen för band som Ola Bjurman Band, Blues Deluxe, Bluestone, The Bob, Joe Fournier (bild t.v.), PPP, Simon Says, Stenade Rullarna och T.H.U.M.B.E. Favoriter i GigKalendern m.a.o.

Vad stängandet av just denna fredagsklubb innebär vet jag inte: slutspelat för sådana band på Jazzhuset? Eller bara ännu ett namnbyte i klubbvärlden? Business as usual?

Oroande är det i vilket fall som helst.
... på Dylan LeBlanc
En tjugoårig singer/songwriter med rötter i Redaktör'ns älskade Muscle Shoals Alabama vars debutalbum "Paupers Field" imponerar på musikkritiker världen över. Här hemma skriver exempelvis PO Tidholm i DN: ”Paupers field” påminner en hel del om Ryan Adams debutskiva. Den är lika tydligt rotad i traditionen, lika självklar. LeBlanc sjunger snyggt och lite kvidande medan steelgitarren glider fram över det släpiga kompet. Det är ett album som växer för varje lyssning. Det kan bli hur bra som helst."
Och G-P intervjuar Dylan LeBlanc i sitt torsdagsnummer (2/9).

Han har redan hunnit bli jämförd med artister som Neil Young, Townes Van Zandt och - som ovan - Ryan Adams.
Lyssna själva:
MySpace
YouTube
... på Veckans Visuella via Vanja's Vaults
Det finns minst sagt en uppsjö av musikerbilder i Vanjas digitala arkiv. Så nu tänker vi varje vecka presentera ett ansikte överst till höger här på sidan. Caught in the act!

Klickar du sedan på Vanjas Picasalänk under veckans bild så kommer du till ett album där bilderna radas upp i större storlek. Mmm, nu ska vi gräva...