[2010-10-01]
... på Blue Eyed Blondes @ No. 1 Guitarshop 25/9
Kristoffer Emanuelsson sång, gitarr, banjo och Lina Lönnberg sång, gitarr

Det är lika bra att citera Blue Eyed Blondes MySpacesida, jag kan inte sammanfatta det bättre:
"Blue Eyed Blondes spelar avskalad country, influerad av old time, folk, gospel och bluegrass. Sångerna framförs på ett genuint, finstämt, ärligt och ofta humoristiskt vis. Eget material blandas med musik skriven av artister som The Carter Family, Hank Williams, Gillian Welch och Guy Clark."

Så nu vet ni det. Och det levde de upp till den här eftermiddagen. Addera massor av charm och en imponerande tonsäkerhet till det ovanstående. Apropå instrument så spelade Lina dessutom på en helt osannolik xylofon i elegant turkosblått plastcase, typ den här. Grymt fräck tingest. Såg ut som rekvisita ur "Mad Men".

Men apropå musiken: ni som liksom jag har fallit för gruppen Pilgrim bör absolut försöka pricka in den här duon när den dyker upp nära er. De har dessutom en liten cd till salu: var sin egen låt plus good old Hank m.m. Suverän!

Leif Lundbäcks lilla livemusikscen är ett mycket sympatiskt sätt att utnyttja en affärslokal, på samma sätt som Dirty Records musikkvällar kompletterar skivaffären helt perfekt. Och i likhet med Dirty Records har Leifs gitarraffär haft en rad lyckade framträdanden: opretentiösa men med hög kvalitet. Själv minns jag exempelvis Martin Abrahamsson & Stefan Dafgård, Magnus Hansson, Alexander Durefelt kompad av Gunnar Frick. Mycket mera är på gång!
www.myspace.com/theblueeyedblondes [bild ovan från CDns omslag]
No. 1 Guitarshop
Dirty Records
... på Jazzås nya söndagstider
Just det: tanken är att banden ska börja spela halv åtta och slå av strömmen klockan tio. Spela en timme tidigare alltså. En förändring som jag tror många lyssnare uppskattar: många av oss har en tidig väckarklocka att se fram emot måndag morgon. Och nog har många i publiken motvilligt trippat iväg efter första set för att hinna gå i bingen i rimlig tid. Det är inte lätt att kombinera lönearbete med en rock'n'roll lifestyle.

Kanske någon granne till Jazzå blir lyckligare också, vad vet jag. Bonus i så fall.

... på Jimmy Hall
En favoritsångare, munspelare, saxofonist. Som blev känd genom att under 70-talet fronta bandet Wet Willie: ett av Capricorn Records flaggskepp vid sidan av band som Allman Brothers Band, Marshall Tucker Band och Charlie Daniels Band. Ett band som lirade mer svettig soul och r&b än den blues och countryrock som ju annars var Capricorns kännemärke. Men visst placerades Wet Willie handfast på hyllan 'sydstatsrock' hos skivköpare och skribenter.

Det var då det. Jimmy Hall turnerar visst fortfarande med en upplaga av Wet Willie men har dessutom hunnit med att lira med så vitt skilda artister som Jeff Beck och Hank Williams Jr. Och hunnit med att besöka Göteborg som sångare med bluesrockarna The Nighthawks från Boston. Måste ha varit någon gång 1988-1990. Scen: Landala Krog vid Kapellplatsen. Vid hans sida stod f.ö. gitarristen Jimmy Nalls, en gång medlem i Capricornbandet Sea Level. Bra kväll.

Jimmy har hunnit med att ge ut plattor i eget namn också, ex. "Rendezvous With The Blues" (1996) och "Build Your Own Fire" (2007). Den senare en tribut till Eddie Hinton, tragiskt bortgången gitarrist och låtskrivare baserad i Muscle Shoals, Alabama. Två skivor med blå blues, southern soul, glimrande gitarrspel för oss som diggar sånt. En guldgruva för de som gillar "Delbert McClinton-bagen". Kolla nedan!
spotify:album:3flb1KNfYAWoP59Pib61AM [Rendezvous With The Blues]
spotify:album:0SbSbQDa2QD3v8oxSgXrw9 [Build Your Own Fire]
www.jimmyhall.com
Wet Willie på AllMusic