[2010-12-08]
... på bluesscenen i stan. Del 3: Nu vill vi ha fler åsikter!
Det började - hoppas vi - inte med en skakning på nedre däck utan med att Redaktör'n skrev ned några funderingar om Göteborgs bluesscen i allmänhet och dess hälsa i synnerhet. Kvarnis och Göran läste, tänkte till och gjorde två inlägg var i debatten.

Göteborgs Bluesförening är en av aktörerna på bluesscenen. Nu har Göteborgs Bluesförenings styrelse (genom Bengt-Ove Göthlin, ordförande), tagit bladet från munnen (se rutan ovan) och berättar utförligt om hur just GBF ser på sin situation och sin verksamhet. Och i inlägget ber GBFs styrelse uttryckligen publik och musiker om åsikter, synpunkter och tips. Läs hela inlägget

Musiker och andra har hörts muttra med mörk uppsyn att GBFs styrelse inte är bra på återkoppling, på att svara på mail/SMS, på att ge besked. Men idag markerar GBFs styrelse att de VILL höra vad ni tycker och tänker. De VILL ha en dialog. Så passa nu på: maila oss era inlägg. Och vill ni inte ha dem publicerade här, sänd mailet direkt till GBFs styrelse. Mailadress finns på GBF:s sida http://www.gbgblues.se/

OBS! Den pågående diskussionen rör Göteborgs bluesscen i stort. GBF är endast EN part i målet.


... på Arvid Nero
Neros Bluesband, Nero & The Loyal, Arvid Nero & Friends: tre konstellationer där den begåvade sångaren Arvid Nero bjudit oss på blues & soul av transatlantisk modell.

På sin MySpacesida visar han upp en helt annan ådra. Välskrivna alster i bitvis tydliga traditioner: från Bellman till blues. Från dryckesbröder till deltat. Genomarbetade texter och ett detaljerat och varierat gitarrkomp.

Nu har Arvid lagt ut två färska spår: "Slut dina ögon" och "Olivia". Den förstnämnda en vacker ballad om en ung kvinna: "Röken döljer hennes fingrar / Med naglar av pärlemor". Även "Olivia" (en dryckessyster?) handlar förstås om en kvinna. En text av idag men ändå ett spår som tydligare anknyter till vistraditionen. Arvid sjunger behagligt, vemodigt, ibland lite tillbakadraget, och kompar sig själv på akustisk gitarr. Lyssna du med!

För oss som även vill höra den intensive blues&soulmannen Arvid: Den 12/11 spelade en grupp musiker kallad Johan Johanssons Bluesband på Café Hängmattan (Yngström på stora scenen). Arvid Nero på sång/gitarr, Johan klaviatur, Bellnäs bas och Pilen trummor. Arvid berättar: "Gigget med Johan var riktigt kul och det verkade uppskattat. Det var så längesen jag giggade, kändes ovant men jag återfick lusten. Jag hoppas det upprepas. Inga gig planerade, tänkte ta tag i det." Det tycker alla vi som missade novemberspelningen också!
[Bild lånad från MySpace]

... på skivbolaget CHESS: ungefär hur många filmer behöver vi?
I ett kåseri i januari i år nämnde jag att det nyligen dykt upp en film kallad "Cadillac Records" som i något förklädd form handlade om skivbolaget Chess i Chicago. En helt OK och underhållande film tycker jag om man storsint förlåter en rad omskrivningar av historien. Och Beyoncé är slående i rollen som Etta James.

Nu läser jag förvånat att det samtidigt kom ytterligare en film om samma skivbolag: "Who Do You Love?" som jag ännu inte sett. Kanske närmare verkligheten: Leonards broder Phil Chess får exempelvis vara med (i "Cadillac" är han helt bortrationaliserad). Däremot figurerar inte Chuck Berry i "Who", tydligen inte heller Etta James. Läs en jämförelse mellan filmerna här med fortsättning här!