[2011-01-06]
... på bluesscenen i stan. Idealisk pub sökes av naiv Redaktör
Så ska man alltså behöva läsa det här.
Expressen 2011-01-03: "Slutspelat på anrika Jazzå?"
Nu ska det väl inte behöva gå SÅ långt som till att Jazzås musikscen helt läggs ned. Men molnen hopar sig. Inte bara över Jazzå.

Det lika anrika Jazzhuset bygger f.n. om och flyttar sin scen så långt från grannens vägg de bara kan, i hopp om att blidka sagda granne. Vi håller tummarna. Har alltid gillat Jazzhusets lokaler. Och läge.

Men allt kan hända: Jag minns så väl när Matteo Kopach lätt roat nämnde för mig att Jamesons fått klagomål från en granne p.g.a. att deras livemusik störde. På Avenyn. Bland krogar, taxibilar och spårvagnar. Då är det inte lätt. (Minns ni äggkastningen mot publiken från balkongerna ovanför lilla KoM?)

Jag var i Malmö - en gång min hemstad - för ett par månader sedan. Slank in en måndagskväll på helmysiga The Pickwick Pub, på en sidogata men ändå i absolut centrum. Bild t.v. från deras website. Måndagar har de Monday Music Jam från kl 20.00. Vilket ofta innebär sångaren/gitarristen Jörgen Åsling a.k.a. Sir Åsling a.k.a. Sir Jay och hans kumpaner som husband plus diverse gäster, lirandes swinging blues. Just den kvällen gästades Jörgen av bl.a. Dennis Westerberg på sång och gitarr. Samtliga i god form. Dessutom har puben Adnam's Broadside på pump. Redaktör'ns engelska favoritbitter. Bara en sån sak.

Jag har ingen aning om Pickwick har problem med grannarna. Hoppas inte. Mycket butiker och kontor omkring. Och ändå mysiga kvarter. Men även om Redaktör'n tänker bli Jazzå trogen långt bortom rollatorns tidevarv måste han tillstå att han inte vore ledsen om Göteborgs krympande flora av bluesscener kunde utökas med en lokal liknande Pickwick. Och jag instämmer med Göran Larsson (inlägg 2010-11-27) i att den inte MÅSTE ligga i Linné. Vi bör helt klart vidga vyerna.

Dessutom: Malmö har en rik bluesvärld - jag ser gärna fler besök därifrån på Göteborgs scener! Jörgen har hörts ett par gånger på Jamesons, Dennis på Jazzå - men det var typ för hundra år sedan. Och Malmö har flera scener: kan man inte tänka sig ett musikerutbyte?

Åsikter? Idéer? Tips?? Maila oss ditt inlägg!
... på bluesscenen i stan. Ung musikpublik sökes av grånad Redaktör
Jag hör till min stora glädje via mail och SMS att Trettonhelgsbluesen blev riktigt lyckad: musikaliskt och publikmässigt. Tre bra svenska konstellationer och en månghövdad publik. Glimrande.
Kolla Rustan Lefins YouTubesida med videos med både Tehler Blues Band och Marino Valle!

Redaktör'n & Redaktörskan var tyvärr inte där. Vi hade säkert diggat kvällen, men Vanja hade haft en lång och tung arbetsdag på sjukhuset och det var bara inte läge för utgång när hon väl kom hem genom snön. Det blev en fin Robert Altmanfilm på TV i stället. (Cocooning, jag vet.)

Varför berättar jag det? Jo: även om jag hör att det var mängder med publik på Trettonhelgsbluesen - dessutom nya ansikten! - så är det inte lätt att bygga en bluesförenings konsertverksamhet på en publik som ofta består av heltidsarbetande musikentusiaster i gruppen 50+. Hur genuint intresserade av livemusik de än är. (Vanja & jag VILL förbli eviga tonåringar likt Lasse Lönndahl, men det frestar på.)

Bluesspelningarna måste börja dra fler unga för att på sikt kunna leva vidare. Men hur åstadkommer vi det? Göteborgs Bluesförening har redan gjort flera ansträngningar med det syftet (GBFs inlägg 2010-12-08), men det finns säkert fler idéer därute! Någon?

Åsikter? Idéer? Tips?? Maila oss ditt inlägg!