[2011-02-17]
... på (Almost) That '70s Show @ Jazzå 13/2
Uncas Rydén sång, Telecaster & Martingitarrer, Stefan Sandberg gitarr, Dan Helgesen klaviaturer, Michael Krönlein bas och Henrik "Pilen" Pilquist trummor. Bilder Vanja.

Jazzå har helt plötsligt en lucka i sin rad av musikaliska söndagar varför Uncas - populär singer/songwriter, QuizMaster och estradör - ombeds att kvickt rodda ihop en kväll. Sagt och gjort: några av Göteborgs Finaste (bonus att få höra Dan Helgesen - händer alltför sällan) står ikväll på scen beredda att damma av en rad pärlor från (nåja, oftast) 70-talet. Music Maestro, please:

 • OHIO (CSNY) gör genast Redaktör'n rörd. En tidsmaskin, en flashback till när man var yngre och vackrare. Passar perfekt för Uncas röst. Och blir än bättre tack vare ormtjusarfraserna från Stefans Gibson Lucille.
 • SWEET VIRGINIA (Stones) sympatiskt dekorerad med kvillrande orgel från Dan och countryplock från Stefan.
 • VENUS (Shocking Blue) vars karakteristiska riff förorsakar entusiastisk sittdans i Jazzås soffor. Tuffa solon från Stefan & Dan: vinden viner i Lesliekabinettet.
 • SUNNY (Bobby Hebb etc.) med Uncas i Oscarsnominerad roll som crooner. Kompletterad med Dans feta keyboardsound och Stefans jazzfraser får vi en Los Angeles Production. (Click-track, Mr. Pil?)
 • GIMME SOME TRUTH (Lennon) och här är the British Gentleman Uncas på sin mammas gata!
 • YOU WEAR IT WELL (Rod Stewart) and so he does, so he does.
 • I'LL FEEL A WHOLE LOT BETTER (Byrds) med stilenlig jingle-jangle och jodå, vi mår alla ypperligt. Paus.
 • ROCKS OFF (Stones): Uncas plöjer just nu Keiths bio!
 • HANDBAGS AND GLADRAGS (Mike d'Abo) är förstås långsam och vacker och Uncas är åter igen på mammas gata.
 • MEDICATED GOO (Traffic) med en massa funky gitarr: ett underbart udda val med mera groove än melodi.
 • TINY DANCER (Elton John) får en stämningsfull inledning med enbart sång och klaviatur. Bandet glider in: snygga rytmbyten och dito gitarrspel.
 • MAGGIE MAY (Rod Stewart) frustar av glädje. Brittiskt myspys med lite banjoplock i gitarrsolot.
 • BEAST OF BURDEN (Stones) låter coolt Dylansk för mig. Övertygande gung, långt gott gitarrsolo.
 • COUNTRY COMFORT (Elton John) får lika gles inledning som Tiny Dancer. Långsam, vacker.
 • MAYBE I'M AMAZED (McCartney) är dynamisk rock med massor av tryck. Ingen är förvånad..
 • DESPERADO (Eagles) blir finalen i en gles och soft upplaga med tanke på klockslaget.
NEJ det går inte att stämpla det sönderrepeterat. JA det blev lite avigt här och var. MEN det var Giltigt Förfall. Ett roligt urval av låtar + en gedigen laguppställning på scen = en varm, glad, rolig söndagskväll. Det räcker långt. Låt nu denna goda idé leva vidare, gentlemen: You DO wear it well.
Här hittar ni ett album med åtta av Vanjas bilder från kvällen!

... på The Northern Cross Band: som Allman Bros fast från Borås
Redaktör'n måste skamset erkänna att han - trots stor nyfikenhet - fortfarande inte besökt någon spelning med The Northern Cross Band. Men jag skyller på att TNCB (vad jag vet) fortfarande inte stått på scen i Göteborg. Däremot har jag fått höra ett antal inspelningar under åren. Senast av låtarna "Nature's Disappearing" (John Mayall) och Allmans "Jessica", båda från kvällen på Tre Trappor Upp (se nedan). Alltid imponerande spår som gör att jag om och omigen hoppas på att någon vettig arrangör i Göteborg ska boka in bandet. Personligen tror jag att de skulle dra en rejäl publik - det finns ett stort intresse för den här musiken.

Så här beskriver TNCB själva sig:
"Den stora influensen för Northern Cross Band är Allman Brothers Band med sin stora mäktiga ljudbild, och sitt enorma tryck, vilket innebär en kväll man inte kan stå still. Det blir tung blues med intensiv jamkänsla från sjumannabandet som består av de tre slagverkarna Bo Fahlman, Rickard Olson och Morgan Lansford, gitarristerna Jan-Åke Svensson och Anders Andréhn, på keyboard har vi Örjan Hill, och som stadig basist Henrik Kopp. TNCB spelade för full salong på Åmåls Blues Fest i somras och har precis gjort en liveinspelning på Tre Trappor Upp."

The Northern Cross Band kommer att spela
fre 25/2 kl. 21.00Viva NightClub, Sandgärdsgatan 21 i Borås i ett arrangemang av musikföreningen Cookin'. Ett annat sätt att höra något från bandet är förstås att kolla deras MySpacesida:
http://www.myspace.com/thenortherncrossband
Foto av TNCB 'in full flight' på scen på Kulturnatta i Borås i maj 2007. Nog vill vi se (och höra) dem i Göteborg! Samtliga bilder © TNCB

... på Klubb Honky Tonk: ny månadsklubb på Café Hängmattan
Johan Kronquist, en av arrangörerna och dessutom kvällens DJ, rapporterar stolt om klubbens debut på Café Hängmattan lör 12/2:
"Jag kan meddela att premiären av KLUBB HONKY TONK blev en formidabel succé. Stället var fullproppat (mer än lovligt) och folk fick slokörat vända i dörren. Band, publik och arrangörer var supernöjda. Rambling Nicholas Heron levererade en spelning som var en fullkomlig svängorgie och bekräftade - i mina öron - att de är Göteborgs bästa band (flera kom fram till mig efteråt och sa: "var fan kom de här ifrån? det var det bästa jag hört på evigheter!").
Kort sagt, en kanonkväll och även Hängmattans personal var mycket nöjda så det lutar åt en stabil månadsklubb."

De tre banden nästa kväll, KLUBB HONKY TONK #2, den 12/3 blir HIGH KITE FLYERS, LeROOTS och SIMON SAYS. What A Night!
Oantastlig DJ för kvällen är Daniel Winerö, som till vardags syns bakom trummorna hos mången artist, bl a Mr Bo & the Voodooers.
Öppet kl. 20.00 - 02.00. Förköp rekommenderas (premiärkvällen var slutsåld!) Detta fixas på Dirty Records, Andra Långgatan 4A och Pusterviksbiljetter, Järntorgsgatan 12.