[2011-03-02]


... på trion Slidin' Slim's Three Men Riot
som består av fr.v. Tommy Johansson trummor, Anders Landelius a.k.a. Slidin' Slim sång/gitarr och Göran Svenningsson bas. Två välbekanta ansikten och ett som snart kommer att bli desto bekantare. En målmedveten trio på väg mot Musikens Hus i Göteborg fredagen den 22/4 vid ett arrangemang av Göteborgs Bluesförening. Gruppbilden ovan samt bilden nedan på Slidin' himself © Slidin' Slim.

Slidin' Slim: en bluesman från Linköping som just vunnit Janne Rosenqvists Minnespris 2011. Vi kan väl saxa det som skrevs i bluestidskriften Jefferson vid nomineringen:

"Linköpingsbördige Anders Landelius, mera känd under artistnamnet Slidin’ Slim, har verkat på den svenska bluesscenen sedan mitten av 1990-talet. Han har profilerat sig som en sångare och akustisk gitarrist och med rötterna i deltabluesen, men med en fräsch och orädd attityd till den gamla traditionen. Anders har med deltabluesen i botten gått vidare och skapat egna låtar där han smält samman influenser från de gamla bluesmästarna med ett närmast punkigt anslag. Hans musik har under årens lopp fört honom till en rad olika länder och även uppmärksammats i USA, där hans låt Please Tell Me har spelats i en TV-serie på den nationella tv-kanalen NBC. Anders har också samarbetat med och ordnat turnéer med flera internationella artister."

Jag trodde att Slidin' Slim hittills inte spelat i Göteborg, men nu har han berättat att han faktiskt spelade på ärevördiga Louice i slutet av 90-talet. Och som sagts ovan, comeback i stan 22/4.


Göran Svenningsson är desto bekantare. Jag gjorde en intervju med honom 1999 vilken publicerades i Jefferson men som dessutom ligger här på min web. Då var Göran fortfarande med i The Instigators, stora favoriter hos Redaktör'n och många många andra. Ett göteborgskt bluesband som gav ut tre CD (bara en sån sak!) med en hel del originalmaterial, men som tyvärr upplöstes i april 2004. Därefter har vi sett och hört Göran betydligt mera oregelbundet på våra scener.

Han spelade gitarr och sjöng bredvid Olle Schelander i kvartetten Ashland Drive (hörda på Jamesons och Jazzå) vilken så småningom utvecklades till bandet Grapeland. Inget bluesband: modernare, tyngre, rockigare. Grapeland gav ut den ambitiösa CDn "Reality Show" 2005, höll releaseparty på Pustervikbaren, lirade på Östersunds Bluesfestival - och sedan blir det lucka lucka i min Göran-kronologi.

But you cannot keep a good man down. År 2007 turnerade Göran runt England som inlånad gitarrist i bandet Winter (Anna-Lena sång, Johan bas & Abbe trummor). Och i maj samma år var det dags för att lira blues på scen igen: Sevenson hette kvartetten, scenen var Café Hängmattan och laguppställningen var Göran sång/gitarr, Bernt Andersson sång/klaviatur, Lars Mellqvist bas och Abbe Abrahamsson trummor.


Nu blir det rörigare, men jag vet att Göran exempelvis:
-- spelade på en Stena Line Blues Cruise (!) med en grupp musiker som då kallade sig Blues 4 You: Göran Svenningsson gitarr/ sång, Bernt Andersson keyboard/ munspel/ sång, Magnus Lanshammar bas och Tomas Olsson trummor.

-- deltog i Big Chief New Orleans Rhythm 'n' Blues Fiesta: Bernt Anderssons underbara storband på Nefertiti strax efter nyår 2003.

-- gästade Gin House Blues Bands 40-årsjubileum på Nef i november 2008: en mycket spelsugen herre beväpnad med en gyllene Stratocaster.

-- producerat skivor, varit Master of Ceremonies på bluesfestivaler, skrivit i gitarr/ bastidskriften FUZZ etc. etc


Göran, The Instigators och Rest. Jazzå i Göteborgs-Posten!
Denna otroliga händelse utspelade sig 9/2 2001 tack vare journalisten Frida Boisen och fotografen Roger Granat.

Och på sistone jammat loss ordentligt - ofta på bas - i bluesmetropoler som Åmål och Göteborg vilket verkar ha slutgiltigt satt fyr på bluesgnistan igen. Inte en dag för tidigt tycker Redaktör'n.

Slidin' Slim skriver på sin website: "Göran Svenningsson was the man who changed my life when he introduced me to the blues around 1991. He pointed out records to listen to and he showed me the basics of blues guitar. Over the years he's been a mentor, an inspiration through his great work with The Instigators and a good friend." Visst, är man en 'instigator' så är man!
Tommy Johansson har vi däremot hört och sett kontinuerligt på våra blå scener under de senaste åren. En ordvrängande ex-smålänning med en räv bakom örat. Numera inflyttad göteborgare via Styrsö. Trumslagare i ett annat nytt (ok, nästan nytt) och intressant bluesband, Paul & The Bad Kays. Hörs dessutom bakom trummorna i välbekanta Voxhall Blues - och tidigare i Slowburn, ett band han var med om att forma.

Stort Allman Brothers-fan (har prickat in dem i New York några gånger) och innehavare av en elegant T-shirtkollektion på musiktemat. När vi tillsammans besökte Muscle Shoals AL i somras gästade han med framgång det lokala favoritbandet The Decoys på scen: en samling studioproffs med bl.a. basisten David Hood. Det blev en T-shirt till då.

Fast tröjan ovan är från ett Memphiskafé - och Vanjas bild från skivstudion The NuttHouse i Sheffield, Alabama.