[2011-03-24]
... och inventerar bluesscenen i Göteborg just nu

Göteborg Blues Party:
Ryktesspridning är alltid av ondo. Varför jag idag (24/3) haft ett samtal med ordförande i Göteborgs Bluesförening, Bengt-Ove Göthlin, som bekräftar att
- det INTE blir ett bluesparty just i SLOTTSSKOGEN i år.
- GBFs styrelse jobbar med att ta fram fungerande alternativ: både geografisk placering och antalet dagar är i stöpsleven. Med tanke på bl.a. artistbokningar så brådskar självklart detta: mer info lär komma mycket snart. Röda Sten har nämnts som spelplats i spekulationerna, men är f.n. inte aktuellt.
OBS! Göteborgs Bluesförening håller sitt årliga medlemsmöte måndagen den 18/4 kl. 19.00 i samlingslokalen på Amiralitetsgatan 24 R (ingång från Galateagatan) i Majorna. Ett årsmöte som består av två delar: först den formella delen (kortare), dels en öppen diskussion (förhoppningsvis längre). Vid detta möte kommer även en ny suppleant i styrelsen att väljas in.

Dessa möten brukar tyvärr vara mycket glest besökta. Men med tanke på de debattinlägg som gjorts på dessa sidor under de senaste månaderna, inklusive det från Göteborgs Bluesförenings styrelse, samt alla de åsikter som framförs "mellan skål och vägg" så hoppas jag att mötet i år blir välbesökt. GBF behöver stöd, idéer och inspiration från medlemmarna. Om program, lokaler, ja om sin målsättning.
På tal om festivaler så fortsätter planerandet av en bluesfestival på Vrångö. Som kommer att gå av stapeln lör 30/7 i Kulturtältet vid Robert Nordmans Rockroom Café berättar Annika & Fredrik Nyström och Simon Lindekrantz. Den här endagarsfestivalen är en uppföljning av dels de mycket lyckade bluesjam, Wrong Island Blues Jam, som hölls sommaren 2010 och dels den gångna höstens regelbundna bluesspelningar kallade Wrong Island Blues Club. Jammen kommer f.ö. att få en fortsättning i sommar. En festival som är en kul och kreativ idé - vi hoppas på en lång het sommar!
Ljudvolym och störda grannar är ständigt på tapeten. Vilket leder till att fristående byggnader helt utan bostäder blir allt intressantare som spellokaler. Praktexempel: Musikens Hus och Nefertiti. Göteborgs Bluesförening använder ju regelbundet Musikens Hus som spelscen, såväl Stora Scenen som Café Hängmattan. Men även andra aktörer börjar presentera blues & soul på Musikens Hus:

- Klubb Honky Tonk har ambitionen att ha en kväll varje månad i Café Hängmattan. Har haft två arrangemang hittills. Blå musik finns på programmet: De har redan presenterat Simon Says och har Paul & The Bad Kays på gång lör 7/5.

- DT Ord och Handling arrangerar en spelning lör 16/4 med Tehler Blues Band och Jack McGuinness and the Hot Bullets. Båda akterna på Stora Scenen - det bjuds upp till dans! I januari i år arrangerade man en kväll med Uncle Jam och Thommy Borssén. Så mycket mera vet jag inte, förutom att initialerna DT står för Dan Tarnvik.

Men visst finns det fler byggnader utan problem med grannar. Skulle Kulturhuset Oceanen kunna vara intressant? Fräscha Brewhouse? Och vad händer på Rest. Trappan i Folkets Hus? Ligger på Olof Palmes Plats mittemot Järntorget: centralt så det förslår. Winter spelade där i tidernas begynnelse minns jag.
Övriga bluesscener?
- Jazzå: positionerna mellan Brf och restaurangen verkar helt fastlåsta just nu. Söndagsspelningar och bluesjam fortsätter i princip som vanligt.
- Galliano: blandar fortfarande blues och coverband och är en betydligt uthålligare scen än vad jag väntat mig. Bluesföreningen höll i spelningarna till en början. Bo Guting avlöste dem men har dragit sig tillbaka. Jag antar att krögaren själv bokar banden idag. Har inga problem med grannar har jag förstått.
- Nefertiti: stans fräckaste scen tycker jag, men bluesbokningarna är minst sagt förutsägbara. Roffe Wikström har klippkort där.