[2011-04-07]
... på Slidin' Slim: "One Man Riot" CD
Det small till i brevlådan: Anders Landelius a.k.a. Slidin' Slim hade sänt mig sin CD "One Man Riot" från 2007. Som en teaser för en kommande attraktion: Anders är ju äntligen på gång till Göteborg. Hans trio Slidin' Slim's Three Men Riot kommer att spela fre 22/4 på Musikens Hus, Göteborg i bluesföreningens regi. De övriga två tredjedelarna på scen är för oss göteborgare välbekanta Göran Svenningsson bas och Tommy Johansson trummor.

Att plattan heter "One Man Riot" ska man inte ta bokstavligt: han har tre kompetenta kumpaner med sig på allehanda stränginstrument, klaviaturer och slagverk och ljudbilden är överraskande mäktig. Feta klanger blandas med kantigt skrammel och Tom Waits är exempelvis inte långt borta på inledningsspåret "Brand New Face". Medan "Rescue Me" är svävande och drömmande: helt plötsligt är jag förflyttad långt ifrån bluesfarbröderna, tillbaka in i vinylhyllan med amerikanska 60/70-tals band som Love och H.P. Lovecraft.

"It Ain't Right" kantrar från akustiskt gitarrspel med Bo Diddleyrytm över i slamrande psykedelia à la London 1969 komplett med vräkiga orgelklanger. Medan "Lead To My Grave" och "Please Tell Me" har bonafide Mississippi dirt under naglarna. "Somebody Wish That I Was Dead" darrar olycksbådande i soldiset vid horisonten. Och "Screwed" stångjärnshamrar fast sig någonstans mellan Howlin' Wolf och - ja - Tom Waits.

En imponerande platta: Anders är en enastående stark sångare, det är stort djup i ljudbilden och soundet är ständigt suggestivt, ibland hypnotiskt. Och musiken fantasifull med spännande rötter. Första gången jag hörde talas om Anders trodde jag att han var ännu en av dessa unga män som med plåtgitarr och rynkad panna troget återskapar traditionell blues ton för ton. Den bilden har jag skrotat: Anders plockar i stället de saftigaste bitarna ur genren och bygger sitt eget musikaliska meccano. Samma attityd som Memphismusikern Jim Dickinson (R.I.P.) och hans söner Luther & Cody i North Mississippi Allstars haft. Way to go, bro. En fullpoängare.
[Originalet till bilden överst lånad från artistens website.]
... på Martin Gabriel: ny CD "Bag Of Tricks" ska släppas 20 april

Foto © Martin Gabriel
Jag erkänner gärna att jag är imponerad av singer/songwriter/gitarristen Martin. Samtidigt som han - i likhet med många av de begåvade musiker som figurerar på dessa sidor - sliter med en rad nödvändiga 'brödgig' för att hålla kronofogden borta så ger han oförtrutet ut förnämliga plattor med eget välskrivet material, en efter en.

Nu kommer alltså den tredje fullängdaren, "Bag Of Tricks". Som han dessutom presenterar i en snitsig promovideo: http://vimeo.com/20949171. Musiken låter bitvis rätt så tuff, och på sin FB-sida skriver han faktiskt: "Spelar in en Bluesrock-gitarrplatta just nu som finns tillgänglig inom kort!" Ska jag vara ärlig så har jag tyckt att det varit lite för lite av Martins glimrande gitarrspel på hans plattor, så det låter lovande ...
Kollar man in Martins website kan man läsa att han även har en instruktions-DVD för gitarrister på gång: ”Country Picking and The Blues - How to find the magic notes”. Tre videoklipp kan man hitta här.

PS. Nu kan man hitta Martins båda tidigare album "Crashlanding" och "Bonne Chance"Spotify!

PPS. THE SENSITIVES lirar sön 15/5 Jazzå, Göteborg. Bör vara Martin Gabriel sång, gitarr, Henrik "Pilen" Pilquist gitarr, Dan Helgesen keyboard, Gian Kündig bas, Abbe Abrahamsson trummor. Och där borde väl "Bag Of Tricks" finnas till salu?
... på Den Stora Vilan: debutCD och releasegig
Ett alldeles underbart psykedeliskt Göteborgsband släpper sin debutplatta och firar det med en releasespelning i Botaniska Trädgården! Lördag 30/4 sker detta, alltså på själva Valborgsmässoafton. Vet ännu inte hur dags. Fri entré till själva spelningen. Låt oss hoppas på SOL & VÄRME!
[Truls Mörck från Den Stora Vilan t.h., foto Vanja]

Så här skriver Mourningwood Recordings:
"Sedan mitten av 2000-talet har Den Stora Vilan spelat, spelat och spelat. Bibliotek, svartklubbar, parker, gathörn, mc-klubbar och den där festivalen som Bo Anders från Träd Gräs Och Stenar sätter upp mitt ute i skogen är bara ett axplock av alla platser som de besökt. Nu är det dags för debut plattan att ges ut. Albumet är inspelat i egna studion och hos studio grannen Mattias Glavå och producerat av Dieter Schöön.

Om psykedelisk rock på svenska med influenser av amerikanska hjältar som Grateful Dead och Neil Young låter läskande så kolla in ett smakprov ("Ökenhotellet") från plattan här".

... på att det ska vara tyst på Haket - också
Mötte Thomas Frank från Den Stora Vilan igår utanför Dirty Records. Han berättade dels om spelningen ovan, men också att puben Haket på Första Långgatan 32 slutat med livemusik. Ja, åtminstone tillfälligt, p.g.a. som deras website skriver "ljud- och isolationsproblem". Det SKA vara tyst på Långgatorna (så Thomas & Redaktör'n pratade inte SÅ högt).

Det här diggar Redaktör'n ...