[2011-06-03]
... på Sir Douglas Quintet @ Stenhammarsalen 26/5
Shawn Sahm (Doug Sahms son) sång/gitarr, Augie Meyers keyboard/sång, Louie Ortega gitarr/sång, Speedy Sparks bas, Ernie Durawa trummor + extra gitarrist/sångare vars namn jag just tappat. Bild: promotionfoto.

Ett Tex-Mex-band med en lång historia! Jag tänker dock INTE plåga er med den - läs exempelvis här om du skulle ha tid! Nog sagt: det är mycket av historiens vingslag som fladdrar i ögonvrån när de här herrarna går ut på scen. Alla i stilenlig hatt förutom trumslagaren Ernie.

Shawn Sahm, cool i Lone Star Beer T-shirt, öppnar med "Is Anybody Going To San Antone?" och man vill instinktivt skrika JA! En go' början, och inte blir det sämre när Augie tar över med skuttiga "Dinero". Han må vara "the king of the Vox Continental", men i kväll är det en Korg CX-3 som gäller. Augie fortsätter med en Cookie and the Cupcakeslåt, och så blir det Louies tur. Hans egna "Little Georgie Baker", suveränt sjungen och spelad förstås: en elegant gentleman i hawaiiskjorta och med ett melodiskt gitarrspel på Telecastern. Och en låt som faktiskt låter lite Allmans eller Dead. Det soundet dyker upp i fler låtar.

Shawn, lite rockigare och råare på gitarren än Louie och med det bredaste grinet näst Steven Tyler, kör klassikern "Mendocino". Allsång igen. Augie axlar gärna dragspelet och gör "Velma From Selma" om en pensionerad 'hooker'. Och Louie sjunger Freddie Fenders ljuvliga "Before The Next Teardrop Falls". Och så där cirklar det mellan de tre frontfigurerna.

Shawn betonar starkt att den här Sverigeturnén är en tribut till pappa Doug - och ett varmt tack till Sverige, ett land som pappa älskade. Och visst blir det "Meet Me In Stockholm"! Och en massa annat godis. "She's About A Mover", deras stora hit way back, så klart. "96 Tears", "Wolly Bully", "Hey Baby Que Paso". Och som slut Freddys "Wasted Days And Wasted Nights", tryckarnas tryckare!

Ett mysigt, lyckligt, varmt och roligt gig. 75 minuter med suveräna musiker som verkade genuint glada att stå på Stenhammarsalens scen trots alltför många tomma bänkrader. En spelning med turnerande 'legender' som mer än väl levde upp till allt jag hoppats av dem. Så är det inte alltid.

Nils Hansson skrev i Dagens Nyheter om gigget på Akkurat.


... på Martin Gabriel @ Rest. Trädgår'n 27/5
Martin Gabriel på sång/gitarrer plus Bag Of Tricks: Bertil BasBerra Holmgren bas och Fredrik Oscarsson trummor. Dessutom då och då Per Wockatz gitarr/sång, Mattias Bylund klaviatur/sång, Johan Strömberg bas och Abbe Abrahamsson trummor. Bild: Vanja (Martin, BasBerra & Per).

Den musikvärld i Göteborg som jag rör mig i innehåller en rad superbegåvade musiker som sällan spelar i sammanhang som gör dem rättvisa. Puben/pizzerian med uselt ljud, stor andel likgiltig publik och brist på respekt från arrangören är en klassiker. Men någon gång blir det faktiskt rätt: ljus, ljud, publik - ja kanske en nålfiltsmatta på scen! "Det här är på riktigt!", suckar musikern lyckligt. Och den här kvällen ÄR det på riktigt.

Martin Gabriel har ställt till releaseparty för sitt tredje album under eget namn: "Martin Gabriel and Bag Of Tricks". En klart tuffare platta än de föregående och med bra mycket mera gitarrspel. Precis som början på kvällens spelning (OK, allra allra först är det vackert soft med endast Bylund på klaviatur): Martin, Bertil & Fredrik som TUNG trio som formligen glöder och gnistrar. Kraftfull sång, kaskader av gitarr och Martin har redan tagit hem spelet. Han lyser av auktoritet och man gläds med honom.

Gradvis utökar han laguppställningen och till slut är det sju man på scen med dubblerade basar och trummor. En gest säkert mot de musikerkompisar som hjälpt honom på hans tidigare album. Och nu kommer så klart en rad granna låtar från de albumen. Ingen penna till hands, men jag minns speciellt en enastående "Crashlanding". Och man noterar att "The Martin Gabriel Song Book" blir allt mer imponerande.

Glimrande alltså! Jag är inte så inlyssnad än att jag kan rabbla låtar, förlåt. Jag tycker i stället att den nyfikne läsaren raskt ska inhandla "Bag Of Tricks" någonstans och njuta av Martins musikerskap.

Redaktör'n vill säga TACK till Martin himself, Trädgår'ns Patrik och Fenders Ingo&Kerstin (+ Grobban!) för en kanonkväll!

[PS. Hoppas att lägga ut ett album med Vanjas bilder under nästa vecka. Ett förhandsexempel ovan.]