[2011-08-25]
... på scener för live blues i höst, del 2. Dags att damma av kristallkulan igen!

Vi börjar med två NYA och mycket intressanta projekt:
"S/S Marieholm" heter ett ståtligt fartyg som ligger ankrat i Göteborgs Maritima Centrum, snett bakom Operan. Adress Packhuskajen 8. Ett mysigt lunchställe för oss som knegat i kvarteren omkring. Och som på kvällstid ibland bjudit på annat välljud än måsarnas envisa skriande: Under sommaren har t. ex. Tehler Blues Band haft flera spelningar där.

Och tro det eller ej: detta fartyg kan bli den lokal där Christer Janssons Restaurang Jazzå återuppstår likt Fågel Fenix ur askan. Kanske redan i november 2011. Räkna i så fall med en rad musikaliska aktiviteter där: grannarna lär knappast klaga.

"Blues i Baljan" heter en precis färsk bluesförening som tänker arrangera bluesspelningar i en lunchrestaurang (Fiskhamnens Lunchcafé/"Blåa Stället" ) i Fiskhamnen - fast kvällstid förstås. Adress Fiskhamnsgatan 4. Bengt Johanneson (bild t.v., hörd i Rag Bag etc.) och ytterligare en bluesentusiast står bakom föreningen och tanken är att ha premiär lördagen den 17/9 med bandet The Way West Blues. Den 1/10 ska Rag Bag spela där, och det blir säkert någon musik lördagen däremellan. En eloge till musiker som 'tar saken i egna händer'!

Har inte testat ännu att ta mig till Fiskhamnsgatan 4, men till fots verkar det bli så här: hållplats Kaptensgatan, promenad längs Karl Johansgatan västerut, tvär sväng in t.h. på Såggatan, cykeltunneln under Oscarsleden och så kort promenad längs Skärgårdsgatan till krogen. Inte så många minuter. Sen kan man cykla eller bila så klart.
Vad har hänt med den tidigare listan då?
"Parken" (f.d. Harrys, f.d. White Corner) härbärgerade "Blues Jam Gbg" lördagen den 20/8. Vilket uppenbarligen avlöpte väl, även publikt: det blir repris redan lördagen den 3/9. Föreningen känner sig mycket välkommen där har jag förstått. Adress Vasagatan 43B mellan Avenyn och Heden. Påfallande bra kommunikationer (Valand, Heden etc.).

"Musikens Hus" stora scen plus kaféet fortsätter att vara Göteborgs Bluesförenings huvudscener förmodar jag - tills någon intressantare lokal dyker upp vid horisonten.

"Klubb Honky Tonk" på Café Hängmattan i Musikens Hus är en sympatisk nykomling för i år. Band som Simon Says och Paul & The Bad Kays har spelat där under våren. Fr.o.m. i höst presenterar klubben två band per kväll i stället för tre vilket kan ge dels längre speltid per band, dels mer 'mingeltid' för publiken. Höstpremiär lördagen den 10/9 med Pilgrim och Slidin' Slim's Three Men Riot.

"Dirty Records/ Café Santo Domingo" på Andra Långgatan har livemusik i princip varje fredag vid kl. 19. Brett spektrum av musikstilar, ibland blues.

"Mitt Andra Hem" på Andra Långgatan 31 har under åren haft enstaka blues- och rockbluesarrangemang och lär fortsätta så.

"Nefertiti" presenterar säkert säkra kort ur bluesvärlden några ggr under säsongen.

"Galliano" vid Masthuggstorget fortsätter med blues- och coverband på fredagarna. Bosse Guting, trumslagare, är tillbaka som bandbokare.

"Wrong Island Blues": de entusiaster som jobbar med denna scen bjöd ambitiöst på en minifestival på Vrångö lördagen den 30/7. Publiksuccé vad jag förstår - och nästa festival är planerad till lördagen den 28/7 2012. I skrivande stund fortsätter även lördagsjammen på Vrångö.

"Pusterviksbaren" kan på lite längre sikt vara intressant för bluespublik och -musiker: i mars 2012 är det planerat att ett ombyggt Pustervik ska slå upp dörrarna. Med två scener: en för en publik på max. 750 personer och en mindre för max. 200 personer. I och med denna betydligt större kostym kommer Pustervik definitivt att behöva attrahera ett betydligt större antal musikdiggare än tidigare, och Johan 'Red Top' Larsson som är drivande i projektet är inte alls ointresserad av blues, så...