[2011-08-31]
... om 'Blues i Baljan': live blues på Fiskhamnsgatan 4
Redaktör'n har förstått att det funderas över hur man enklast tar sig till Blues i Baljans planerade spelningar. Så Redaktör'n provgick idag sträckan i lugn takt. Det tar 4 minuter att gå från Kaptensgatans spårvagnshållplats till Fiskhamnens Lunchcafé. Röd tråd nedan (jo, jag zigzaggade lite). Och jo, det finns en cykel- och gångtunnel under Oscarsleden - jag galopperade INTE mellan bilarna! "Blues i Baljan" heter - omigen - en precis färsk bluesförening som tänker arrangera bluesspelningar i en restaurang (Fiskhamnens Lunchcafé, även kallad "Blåa Stället" ) i Fiskhamnen - fast kvällstid förstås. Adress Fiskhamnsgatan 4.

Bengt Johanneson, hörd i bandet Rag Bag etc. plus ytterligare en bluesentusiast står bakom föreningen.

Planen är att ha premiär lördagen den 17/9 med bandet The Way West Blues.

Den 1/10 ska Rag Bag spela där, och det blir säkert någon musik lördagen däremellan.

Nu gäller det bara att i god tid få ordning på all formalia kring nödvändigt serveringstillstånd (starköl/vin) etc.

En eloge till musiker som 'tar saken i egna händer'!

(Bilderna t.v. lånade ur ENIRO.SE och HITTA.SE)

... om Lennart Lindeberg med Kalle Ruuth och Henrik 'Pilen' Pilquist @ Dirty Records / Café Santo Domingo 26/8
Andra gången som Lennart och Kalle förgyller en kväll på Dirty Records. Sist var det i november förra året. Ikväll är vapendragaren Pilen med också: han och Kalle byter flitigt gitarrer och elbasar sig emellan. Och Lennart, vokalisten, står dessutom för percussion här och var.

Repertoaren är inte så annorlunda denna gång - och varför skulle den vara det? Tom Waits. Ett par Allman Brothers-nummer. Min favorit i kväll, "Can't Find My Way Home", skriven av Steve Winwood, då i Blind Faith. Helt fenomenal. Dessutom någon av Alison Krauss sånger. Och flera andra så klart: jag har inte blocket med mig i kväll heller. Jag bara njuter.

En mera självsäker kväll än sist. Kraftfullare, rytmiskare. Pilen är förstås en klippa. Kalle slajdar mirakulöst: både rått och elegant. Solot i "Can't Find My Way Home" är en showstopper. Och så Lennart med den 'Gregg Allmanska' stämman. Vilken gåva att ha fått en sådan röst... Ja, sådana här kvällar på Dirty Records är små dyrbarheter. Som helt försvinner i det massmediala bruset men som vi som var där lagrar på våra mentala hårddiskar för att ge oss ljus och näring när Göteborgshösten blir allt mörkare och kallare. [Foto Vanja]

... om Sam Vesterbergs nya platta: "Genom Mitt Fönster"
Jag har hört sångaren/låtskrivaren Sam Vesterberg några gånger på lilla KoM - och har fallit helt pladask. Som jag redan då skrev är Sam i mina ögon och öron en rese, en jätte. Inte bara visuellt.

Hans föregående album "Väg 45" (2002) - som i och för sig är väl värd att lyssna på - tycker jag inte fullt ut motsvarar den kraft och den utstrålning som så knockat mig på KoM. Hans nya CD, "Genom Mitt Fönster" (2011), når då betydligt längre.

"På andra sidan bron", just nu mitt favoritspår, ger oss så äntligen resen Sam: mannen med en röst som ljudande malm. "Ett Original" likaså. Svalka därefter öronen med "Huset på ön". Bara SÅ vacker. Och pianot...

"Vi valde varandra": här känner jag toner av gamla läsarsånger och av en av Sams favoritsångare, Einar Ekberg. Musik som jag själv växt upp med och som jag märker har lämnat outplånliga spår.

Möt eleganten Sam i "Festen". Och poeten Sam i "
Tåget" och "Genom mitt fönster". Ja, möt honom över huvud taget! Skynda till närmaste skivbutik! CDn är utgiven på Talking Music med nr TALKCD1096.