[2011-10-26]
... om High Kite Flyers @ Mitt Andra Hem 22/10
Johan Kronquist sång/ akustisk gitarr, Erik Masao Olsson sång/ akustisk gitarr/ klaviatur, Henrik Westerberg Fender Stratocaster, Daniel Skoglund lapsteel/ Fender Telecaster, Axel Broman bas, Petter Cederlund trummor. Johan & Erik på bilden t.h. Foto Vanja vid gig på Jazzå i juli 2011.

Mitt Andra Hem på Andra Långgatan 31 (mitt emot Netto) är ett riktigt mysigt ställe. Inredningen är en resa: Bakom bandet pryds väggen av planksnickerier à la nån countryshow på TV. Gränsande till en romantisk pubtapet och så en stor spegel pyntad med pärlband. Tvära kast - och jag gillar det! Flera schyssta öl dessutom och tapasmenyn såg lockande ut.

Vad jag inte gillar är ställets P.A. Tyvärr. Jag hörde High Kite Flyers på S/S Marieholm ("nya Jazzå") för en månad sedan och det lät sanslöst bra. Jag är övertygad om att denna spelning var lika bra musikaliskt, men tyvärr gjorde ljudbilden inte bandet rättvisa. Har man ett sound likt Neil Young möter The Beach Boys så behöver man - och är värd - ett bra P.A.-ljud. Det fick de inte.

Men en mysig kväll blev det, absolut. Entusiastisk publik, glad stämning och sval Brooklyn East India Pale Ale. Och HKF fortsätter att vara ett favoritband (speciell applåd för "Klaudia"!) i Redaktör'ns bok. Från ljuv akustisk transparens till sweet 'n' sweaty rock 'n' roll (Daniel tacklade plötsligt en Telecaster med den äran). Ett par nya låtar blev det, tack för det, men HKF behöver inte stressa på: vi njuter SÅ bra av de 'gamla' också.

VDN för spekulerande band: En hatt bars runt med förhoppningsvis gott resultat. Mitt Andra Hem har samma upplägg som Café KoM (R.I.P.) när det gäller gage. Och man spelar tidigt med tanke på grannsämjan: det är redan sju - halv åtta som gäller.

... om närproducerade CD på gång
Det vore synd att säga att nya CD står som spön i backen i den lokala musikvärld som Redaktör'n försöker att bevaka. Men två CD är definitivt på gång, och en tredje är i alla fall en from förhoppning!

Benyam Lemma följer upp sin "For The Love In My Neighbor's Eye" (2009) med "Guiding Light". Rockigare än den förra säger Benyam. Släpp och releaseparty i morgon 27/10 på Henriksberg.

Plattan radar upp flera namn som är välbekanta för GigKalenderns läsare: Anders 'Agge' Augustsson (gitarr), Johan Johansson (klaviatur), Stefan Bellnäs (bas) och Chris Montgomery (trummor).

P-O Hesselbom är en ljuspunkt i det mörker som drabbat den lokala CD-utgivningen inom bluessfären. Han har tidigare givit ut retrospektiva plattor med Göteborgsbanden Forever Blues och Road Dust. Och det kommer mera:

Den 5/11 släpps CDn "P-O Hesselbom Blues Historia Vol. 3" som han ägnat åt band som exempelvis Incredible Night Stomp, Tough Times och SayWhat! / What’s On. Band som P-O spelat i förstås. Plattan är tillägnad gitarristen/sångaren Jöran Robertson (1948 - 2004).

Inspelningar med musiker som vi även idag hör på våra scener: gitarrister som Göran Svenningsson, Conny Aidanpää, Anders Blad och Mårten Olsson. Basister som Kalle Ruuth och Hasse Westling. Munspelare som Sture Elldin.


Läs mer om plattan på www.fridhammar.com/p-ohesselbomblueshistoriavol3 med bilder, intervju, recensioner och annat.
Sen vill jag ytterst försiktigt (nu hörs tangenterna knappt) skriva att det framöver KAN tänkas komma en sjuspårs CD med Paul & The Bad Kays. KAN skriver jag. Mycket kan hända, men Redaktör'n blir alltid SÅ glad när ett lokalt bluesband har ambitionen att ge ut en skiva. Så han vill gärna plugga för den.

Skivutgivning och skivförsäljning går hand i hand: det är brant uppförsbacke i båda fallen. Redaktör'ns CD Mail Order fortsätter tills vidare oförtrutet: såväl Benyams och P-O:s CD kommer att finnas till salu där.

Liksom Paul & The Bad Kays - OM ...