[2011-11-03]
... om Flat Five Society @ Dirty Records / Café Santo Domingo 28/10
Jan Jonsson
pedal steel, Mats "Marshall" Karlsson gitarr, Magnus Eliasson bas, Stefan Alm trummor

PedalSteelDomptören Janne gästade The International Steel Guitar Convention i St. Louis, Missouri i september. Och imponerade stort på de pedalstålvana amerikanerna: det förstod jag när jag läste kommentarerna på nätet.

Den här oktoberkvällen på Andra Långgatan ägnade hans Flat Five Society halva tiden till just den jazziga repertoar som Janne framförde i St. Louis. Och den andra halvan till en precis lika spännande brygd av musik, anrättad på FFS kryddstarka sätt.

Videoinspelningsmanicken var tack och lov på: Kolla in några av låtarna på Janjomusics kanal på YouTube: countryklassikern "Steel Guitar Rag", Max Schultz "Funny Walk", Jannes egna och egensinniga "Beijing Bebop" och så Frank Zappas "Son of Mr Green Genes". Eklektiskt sa' Bull!

Låg volym, hög intensitet. Något som inte alla fixar, men Flat Five Society gör det med bravur.
Bilden är från den sorgligt saknade musikscenen KoM, 1 maj 2009 (foto Vanja).

... om Drottning Christina @ FrivilligCentralen Oskar 30/10
Magnus Lindberg sång, Anders Blad gitarrer, Cajsa Roman dragspel, sång, Christina Gustafsson bas, Bengt Kristeberg cajón

Det var faktiskt bara ett par veckor sedan jag såg och hörde den begåvade basisten Christina Gustafsson på FrivilligCentralen Oskar. Då som ena halvan av en glimrande duo med sångerskan och låtskrivaren Ann-Louise Anttila. Nu var det dags igen att höra henne, men som en femtedel av den nystartade gruppen Drottning Christina. En femtedel - men en viktig sådan att döma av bandets namn. Jag säger inte emot.

Bandet brukar repa på söndagarna, och de kallade anspråkslöst det här premiärgigget för ett öppet rep. Och visst blev det lite smårörigt ibland, men det kan det bli med mera rutinerade band också ...

En timme blev det med en mycket varierad repertoar: bekantingar som "Riding With The King" och "Papa Come Quick" blandade med ovanligare nummer som Mark Knopflers "Speedway At Nazareth" och - lite överraskande - Atomic Swings "Carnival Stall".

En premiärspelning alltså i en för dagen halvakustisk upplaga där cajón och dragspel fick ersätta fullt trumset och klaviatur. En sättning som fungerade bäst i glesa och 'träskbluesiga' låtar från Södern typ John Fogertys "Blueboy" och "A Hundred And Ten In The Shade". Tyvärr inte lika bra i Albert Kings klassiska slowblues "As The Years Go Passing By", trots att Anders Blad rev av ett mäktigt solo.

Det ska bli intressant att höra i vilken riktning bandet kommer att utvecklas: om det successivt kommer att få en tydligare musikalisk profil. Ser fram emot nästa spelning: förhoppningsvis då i en "full strength"-upplaga.
... om närproducerade CD på gång, del 2

Redaktör'n blir så glad när han får sådana här mail:
"Hej Christer,
Tänkte du kanske ville veta (och skriva en blänkare om) att vi – Bluesland – spelar in en ny platta nu till helgen. Förhoppningsvis är den klar och till försäljning lagom till 13:dagsbluesen på Musikens hus där vi för övrigt också spelar. Ha det gott!
Mvh Håkan Axlid Bluesland"

Tack Håkan, och det är klart att jag vill! Jag blev ju positivt överraskad av er förra platta, "Korsvägen", så jag ser lugnt fram emot nästa alster. Dessutom: Bluesplattor från Göteborg är sällsynta fåglar idag. Det ska vi fira!
... om G-P och det här med blues

Redaktör'n spärrade upp ögonen: G-P uppmärksammade konserten med Ale Möller, Eric Bibb & Knut Reiersrud på Stora Teatern i söndags. En sympatisk recension och fyra fyrar (!) i betyg: tack för det Patrik Lindgren.

Vågar man hoppas att detta innebar ett trendbrott? Nä, det vågar man nog inte. Och (det här känns som ett gnälligt tröskande, men ...) nog var det lite vemodigt att när en journalist på G-P äntligen skriver fylligt och entusiastiskt om ett bluesevenemang så heter arrangören PK Musik - inte Göteborgs Bluesförening. Jag har ingenting emot PK, och man ska inte välja recensionsobjekt efter arrangör, men nog skulle Göteborgs Bluesförening förtjäna ett ögonblick i strålkastarljuset.