Bo Hansson
klaviatur, Eva Karlefjärd sång, Kalle Ruuth gitarr och bas.   Musikbilder: Vanja
[2011-11-10]
... om trion Eva Karlefjärd - Bo Hansson - Kalle Ruuth @ Dirty Records / Café Santo Domingo 4/11

Den tungt espressoberoende Redaktör'n förkunnar åter igen att Dirty Records har blivit en av stadens charmigaste livescener. Den här fredagskvällen blev inget undantag. Trion Eva Karlefjärd (Bara Blues), Bosse Hansson (Mr Bo & The Voodooers, Bertil Löfdahls grupper, Fredrik Nyström Band m.fl.) och Kalle Ruuth ("jag kan icke räkna dem alla") lyckades med bedrifterna att
- fylla affären/kaféet med glad publik
- skapa absolut tystnad mellan låtarna, fast också
- dra ned våldsamma applåder.

En bred repertoar, typiskt för ett premiärgig, men Evas kraftfulla men samtidigt sensuella röst gav de flesta låtarna en jazzig prägel. Som i öppningslåten, den ironiska "(You Can Have My Husband but) Don't Mess with My Man": en singelhit för New Orleans souldrottning Irma Thomas 1969. Följd av "Why Don't You Do Right" där Kalle gjorde det väldigt rätt och avlossade ett träffsäkert slidesolo. Nina Simones suggestiva "Do I Move You" är som skriven för Eva, det visste vi redan, och även den här gången höll publiken med. Etta James "I'd Rather Go Blind" blev en formidabel kioskvältare med ett långt passionerat slidesolo från Kalle.

"Route 66" (eller var det "Ruuth 66" © Kalle?) gav klaviaturfantomen Bosse och mångsidige Kalle på skoningslöst pumpande bas rejält med utrymme att briljera på sina instrument. Sofistikerat avslut med extranumret "God Bless The Child" där Kalle visade att han har ett intuitivt öra för jazzgitarr OCKSÅ.

Som Eva berättade leende så var detta dessutom en spelning med två världspremiärer: de av Bosse & Redaktör'n signerade originallåtarna "Walk On Clouds" (typ blues med en poppig vändning) och "The Clock Struck Ten" (en ballad med lätt jazzstuk). Nu har vi en rådande Jantelag, men Redaktör'n tyckte i alla fall att de lät bra. (Och det kommer mera sånt, var så säker. Ni är varnade.)

Suveränt spelat så klart: GigKalenderns läsare känner till Bosse & Kalle sedan gammalt. Och den här sättningen borde vara lättplacerad på dagens ljudkänsliga krog- och kaféscener: en flexibel trio utan trummor. Way to go, guys!
... om närproducerade CD på gång, del 3

Om igen! Redaktör'n blir som sagt så glad när han får sådana här mail:
"Hej Christer!

Uncas Tribe på Marieholm 18/12.
Nu är vår lilla platta snart klar, ska pressas om ett par veckor. Henrik har gjort ett jättefint omslag! För att fira denna tilldragelse håller vi ett riktigt releaseparty på S/S Marieholm söndag 18/12. Vi kör väl igång spelningen vid halvåtta, åtta och tar en femtiolapp i entré för att finansiera produktionen. Därtill förstås specialpris för kvällen på den nya skivan.
/Uncas
PS: Samma sättning som alltid: Jag, Gian, Pilen, Fabbe och Chris. DS