[2011-12-08]
... om Travels With Charley @ Café Hängmattan 1/12
Elie Bauduin sång/ akustisk gitarr, Sofia Assarson sång/ tvärflöjt/ munspel, Theo Stocks elgitarr/ lapsteel/ pedal steel/ banjo/ sång, André Robsahm elbas/ sång, Max Olsson trummor/ dragspel. Gäst på trumpet Oskar Stenmark. Bild på Max vid trummorna © Vanja. Gruppbilden med fr.v. Elie, André, Theo och Sofia © bandet.

Äpplet faller inte långt från trädet sägs det. Lyssnar man på trumslagarna Tomas 'Tolson' Olsson och hans son Max (och det gör man gärna) så bekräftas den tesen. Flitige Tolsons eleganta spel har Redaktör'n avnjutit oräkneliga gånger under åren. Max har han såklart inte hört lika ofta: i rollen som jazztrummis i Trio Pigalle och som bluesdito i Blues Deluxe. Kanske i något vik. Men den här onsdagen var Max i en annan bag.

Bandet självt presenterar sig inspirerat: "Travels With Charley är ett rykande färskt band sprunget ur den västgöteborgska myllan. Med en variation av rena countrylåtar, CSNY guitars, ölspill på gatan, on the road-längtan och stämsång som doftar hö, hoppas Travels With Charley ge åhörarna en musikalisk innovation och en resa genom den amerikanska musiktraditionen med lite svenska köttbullar instoppade i skjortärmen."

Ingen dum programförklaring alls, även om jag inte tyckte att country- och hödoften var så påfallande. Referenserna till CSNY var desto tydligare, både i gitarrspel och stämsång. Stämpeln "alt-country" vill jag exempelvis inte använda (den är ändå så suddig). Hellre "70's California Folk Rock" om jag får karva mig en annan stämpel. Och countryhatare behöver inte ängslas trots att bandet har både banjo och pedal steel i arsenalen. Ingen risk för hösnuva.

Theo hade tipsat mej om att kolla in bandet när de körde elektriskt. Klokt tips: Theos lapsteel unisont med Sofias munspel skapade ett sanslöst läckert sound. Annorlunda, och antagligen vanebildande. Ett rått blått surrande som - varvat med vokala trepartsharmonier och behaglig dynamik - kan bli deras varumärke. Tänk Manassas, tänk CSNY som sagt - ja nån låt med Sofia i täten kändes vokalt som Airplane. Elie och Sofia byttes om som 'lead vocal', sjöng ibland duett - ofta backade av basisten Andrés stämma. Snyggt, snyggt.

Men Travels With Charley är inte en 'one trick pony': det fanns så mycket mera musik i godispåsen. Och allt är originalmaterial! "Into The Night" bekände de själva lät lite Springsteen. Och den fantasifulla 'indianlåten' kom förpackad i visselintroduktion, pedal steel och flöjt. Ödslig natt på prärien, typ. Finalen bjöd på maffig elgura: suggestiva "I See Right Through You" med härligt gitarrvräk från Theos coola Kay. Redaktör'n log förnöjt. Och fortsätter gärna resan.


Två videofilmer från en tidigare spelning med
Travels With Charley: på Da Matteo i Göteborg den 26/11-11:

"I See Right Through You" [Facebook video]
"On Some Lonesome Avenue" [Vimeo video]