[2011-12-14]
... om Sam Vesterberg @ Folkteaterns foajébar 9/12
Sam Vesterberg sång/ akustisk gitarr, Rolf Hedberg div. sträng-, tangent- och blåsinstrument, Tobias Grim Telecaster/ akustisk gitarr, Jimmy Olsson basar och Martina Almgren trummor. Foto Vanja.

Det är ett tjurigt, kargt och avigt väder i stan den här kvällen. Regn och blåst i mängder, och potentiell publik verkar kura skymning i hemmet framför plattTVn. Vi blir en exklusiv skara som, sittandes på kuddar i en trappa, får uppleva Sam Vesterberg. Och, skulle profeten sagt, vi blir rikt belönade.

'Karg och avig' har säkert någon skrivit om Sam och hans musik också. Det är något knotigt och kärvt över Sam: en lång och gänglig figur i rutig skjorta. Men också djupt humoristiskt. En skarp profil, en mun som kan leverera de bistraste och svartaste textrader för att i nästa sekund krökas i en grimas av självironi eller spricka upp i ett leende av pur glädje. En Proggrockveteran - och samtidigt Pingstpastorns Pojke. Med sina egna sånger som pendlar mellan visa, småproggig rock, blues och - ja - andliga sånger. Det senare åtminstone till form och melodi. Har man Muddy Waters och Einar Ekberg som förebilder så har man. Det har Sam. Och så har han Rösten. Den går från 0 till 100 på en sekund utan minsta ansträngning. Sist skrev jag 'en röst som ljudande malm' och jag har inte ändrat åsikt.

Sam har två plattor ute i eget namn: "Väg 45" som kom 2002 och så "Genom Mitt Fönster" som är precis ny. På Folkteatern har han med sig samma musiker som på den nya skivan. Han öppnar stämningsfullt med "Huset På Ön", endast kompad av Rolfs piano. Sedan sluter bandet upp och samtliga sånger från "Genom Mitt Fönster" följer i samma ordning som på CDn, förutom att dramatiska "På Den Andra Sidan Bron" (Redaktör'ns personliga favorit) sparas till nummer nio. En låt som Tobias - som i andra sammanhang gärna lirar smooth jazz - dekorererar med ett klösande Telecastersolo.

Kraftfullt råa "Ett Original" smyckas på samma sätt. Blues på svenska, det är inte lätt säger Sam, men tycker att den här fungerar. Håller fullständigt med. Och samba fungerar också, det visar han i gungande "Festen". Tobias byter till nylongitarr - från Page till Ritenour. Och Sam ler: "Samba-Sam!". Och så radas sångerna upp och jag grips - som alltid - så starkt av Sam och hans musik. Är totalt absorberad. Men allting har ett slut och Sam bjuder till extra final med bluesklassikern "Going Down Slow" och en kortversion av magnifika "Älskade Cowboy" från "Väg 45". Och så är det slut. För den här gången. Som Janne 'Kvarnis' brukar skriva: missa det INTE nästa gång!

Torsdagen före spelningen sände P4 Göteborg en intervju med Sam Vesterberg. Finns här i radioprogramsarkivet för den 8 december.

Klicka på tidsintervallet 10.00 - 10.30. Först hör du Nyheter, därefter intervjun med Sam.
Om Nynningen, om de båda soloplattorna, om en tredje planerad platta m.m.

Förutom Sam Vesterbergs två soloalbum, de inspelningar han gjorde med Nynningen och Frälsningsarméns succeplatta "En Salig Samling" (1999) så finns det ytterligare en skiva man kan höra hans mäktiga stämma på. Albumet "Hurt": en mässa med sånger av Johnny Cash, inspelad i Annedalskyrkan, Göteborg den 29 september 2007.

Sjunger gör Sam Vesterberg, Irma Schultz Keller och Ebbot Lundberg. Spelar gör Gunnar Frick på klaviatur/gitarr, Tommy Sahlin på el/ak.gitarr, Stefan Bellnäs på el/kontrabas samt Johan Håkansson på trummor/slagverk. Utgiven på Zebra Art Records.

... om mångsidige Petter Cederlund
En diskret gentleman som vi är vana vid att höra på en Fender Telecaster eller bakom ett trumset på vår bluesjamscen. Eller som fast trumslagare med gruppen High Kite Flyers - till höger fångad på Jazzå 17 juli 2011. Foto Vanja.

Dessutom är Petter en mycket fin singer/songwriter. Jo, jag har skrivit det förut, men nu är det mera aktuellt än någonsin. "George & the Dragon" heter en ny hemmabränd dubbel-CD med hans egna sånger. Text, musik, sång, alla instrument: det står Petter för. Vilket är mycket imponerande i denna vår blå covervärld. Hejda honom när du ser honom och köp en platta!

Men hur låter han då? Du kan kolla in tre av hans låtar på den sida han har på Soundcloud. Musik säger mer än tusen ord tycker Redaktör'n.