[2012-01-12]
 ... om Hannes Råstam (1955 - 2012)

Så har vi förlorat ännu en musiker. I mitt minne har Hannes på något sätt alltid funnits där på de musikscener jag besökt. Stående bredvid Rolf Wikström, Björn Afzelius, Bengt Bygren. Eller i en tidig upplaga av Pilgrim. Jag kände honom inte så väl, men visst blev det en del snack under åren. Mest om musik, förstås. En sympatisk man, Hannes. Och en glimrande basist. R.I.P.

Journalist, det blev Hannes sent i livet. Men då med besked. Läs gärna det stora reportage om Hannes Råstams liv och gärning som publicerades i tidskriften 'Filter' i höstas.

Bilden t.h. togs av Vanja när Hannes spelade med Bygren & Co på lilla KoM den 11 november 2004. En fin kväll.

... och spanar i kristallkulan efter bluesåret 2012

2011 blev ett annorlunda år för bluesscenen i Göteborg. Göteborgs Bluesparty, som känts så synonymt med Slottsskogens sommaridyll, splittrades tvärt i två konventionella spellokaler i stadens centrum: Trädgår'n och Stora Teatern. Och Rest. Jazzå på Andra Långgatan, vars musiksöndagar blivit en institution, såldes varefter lokalen raskt förvandlades till en sportbar.

Göteborgs Bluesförening fortsätter i vår med att arrangera onsdagsspelningar på Café Hängmattan i Musikens Hus. De större månatliga spelningar kommer förmodligen att fördelas mellan Musikens Hus (båda scenerna) och S/S Marieholm. Dessutom har föreningen ambitionen att arrangera Göteborgs Bluesparty i sin tionde upplaga i sommar. Preliminära datum är 29 och 30 juni, alltså två dagar i stället för tidigare tre.

Rest. Galliano fortsätter med blues, bluesrock eller coverband på fredagarna. Säsongsstart den 27 januari med Bad Bad Blues Band.

Nefertiti är 'til syvende og sidst' en scen för jazzmusik. Trots det hör man då och då blues/bluesrock eller en singer/songwriter på deras eminenta scen. Den 30 mars står ex. Omar & The Howlers från Texas på scen.

S/S Marieholm ('nya' Jazzå): Jazzås ägare tills i höstas, Christer Jansson, har glädjande nog en ny plan: att överta restaurangbåten S/S Marieholm (vid kajen bakom Operan) och där ge allt mera plats för musikarrangemang. Redan idag håller Blues Jam Gbg till där på lördagseftermiddagarna. Och bluesföreningen arrangerade en spelning i november med skotska King King. Den bluesspelningen lär följas av fler.

Klubb Honky Tonk kan stolt fira sitt ettårsjubileum. En lördagskväll i månaden har de presenterat två eller tre band på Café Hängmattans scen: soul, country, blues och rock’n’roll. Ur den bluesigare bagen minns vi Jim's Combo, Simon Says, Slidin' Slim's Three Men Riot och Paul & The Bad Kays. Säsongspremiär blir det den 11 februari med duon The Bitter And Sick And Die Alones (Christoffer Johansson sång och gitarr + Emanuel Svensson trummor) och gruppen The Movements.

Dirty Records härbärgerar inte bara travar av vinyl/cd/dvd och blänkande espressomaskiner. Nej, varje fredag kl. 19.00 liras det för fullt i kafédelen. Akustiskt tack: känslig stadsdel! Fredag den 13 januari hör man Chronicles tolka Bob Dylan. Blues då? Kolla in trion Lennart Lindeberg, Kalle Ruuth & Henrik 'Pilen' Pilquist den 10 februari.

Mitt Andra Hem presenterar all sorts musik, även av den blåfärgade modellen. Drottning Christina och SGB har redan varit där. Wolf Men Jaxx kommer att spela där den 25 februari, trion Eva Karlefjärd, Bo Hansson & Kalle Ruuth den 8 mars.

No. 1 Guitarshop hör hemma här också: Kl 14 varje lördag från och med den 28 januari är det gratis musik i butiken. Gärna jazz, blues och folkmusik. Dessutom är flera workshops på gång, bl.a. en med Marcus Svensson om deltaslide.

Pusterviksbaren
kommer att öppna i ny större skepnad (scen uppe OCH nere) i mars eller april. Eftersom kapaciteten ökar rejält så måste de logiskt ha fler spelningar: kanske bluesen kan tassa in? Johan 'Red Top' Larsson är inte ointresserad.

Nya scener då? Jag vet att det finns vissa planer på en helt ny scen i Långgateområdet. Och någon Linnékrog som tidigare haft enstaka gig kan kanske tänka sig att ta upp det igen. Inga datum, inga detaljer. We'll keep you posted.

... om Göteborgsband 'on the road'

Inte för att jag tror att Göteborgs blues & rootsmusiker någonsin kommer att uppfylla världen, men man blir alltid glad när de i alla fall tar sig utanför Linné och Majorna. Tre band som gjort det på sistone är

Tehler Blues Band: nyss på Fasching i Stockholm. Mycket uppskattat gig har jag förstått! Kolla in ett videoklipp här (bra ljud)!

The Western Toneflyers: även de nyss i Stockholm, fast på Rocket Room, Debaser. Glada arrangörer skrev efteråt: "What a party!!! huge huge success and what a turnout!! Many, many thanks Ashley & Maria for the much appreciated jive-class (next time its the grande ballroom for you) Also the Western Toneflyers, finally!!! what a band!! the evening could not have started off in a better way. For you who missed them, shame on you!"

Paul & The Bad Kays spelade i Växjö på sympatiska Kafé De Luxe, arr. av Blues De Luxe. Ett spelställe och ett arrangörsgäng som jag (smålänning!) bara hört gott om från göteborgsmusiker. Dessutom skrev lokala Smålandsposten entusiastiskt om bandet. Bara en sån sak. Jfr G-P.

... om Blueslands nya CD: "5 Believers"

I februari 2011 skrev jag glada rader om Blueslands debutCD, "Korsvägen". Nu, mindre än ett år senare, är det redan dags för platta nummer två: "5 Believers". Jo, de verkar tro på sin sak! Det är energi och glöd så det förslår, bandet formligen hoppar ut ur högtalarna. Det är massor av attack i såväl Andreas munspel som Holgers gitarr. Men jag fastnar faktiskt denna gång allra mest för Martin Kimlers klaviaturspel: klar Steve Winwood @ Spencer Davis Group-varning här och var.

Lite udda urval av låtar (positivt menat) även den här gången. Vad sägs om bluesiga tolkningar av "Kiss" (tänk Tom Jones), Depeche Modes "Personal Jesus" och Eurythmics "Missionary Man"? Dickey Betts "Southbound" hör man inte varje dag heller. Men lugn, du hittar dessutom Gary Moores "Midnight Blues" och ZZ Tops "Jesus Just Left Chicago" (här kallad "Mr Blues Just Left Chicago"). Och så eviga "Mojo...".

En kul platta, javisst. Men det roligaste är ändå på något sätt att bandet lägger tid på att göra plattan, att ta sig det besväret. Med en dåres envishet hävdar jag att det är synd att det kommer så få skivor som dokumenterar den scen av begåvade musiker som GigKalendern försöker bevaka.

Martin nämner i ett mail apropå deras två CD att Bluesland har "världens bästa kompis, Anders Borgh, som har två studios plus en portabel variant, så vi kanske har lättare än andra? Sprid gärna att han är både trevlig, proffsig och mycket prisvärd, speciellt om man satsar på liveinspelningar som vi." Så, nu är det gjort!

Bluesland kan du nå via deras MySpacesida.