[2012-02-09]
... om JT Coldfire: bluesman på väg från Austin TX till Sveriges scener

Det small till i brevlådan (igen) härom dagen. Ett paket från Pelle Sundqvist på Musikshopen i Västerås: en gentleman med bl.a. ett förflutet som trumslagare i Monaco Blues Band. Men Pelle ville inte sälja några trummor till mig: han ville bara berätta om JT Coldfire.

Som är en sångare/ gitarrist/ låtskrivare baserad i Austin TX. Född 1980 i Corpus Christi TX: ingen äldre grånad herre alltså. Men som ändå hunnit bygga upp ett gediget CV och har öppnat för och spelat med många av branschens största namn.

Pelle sände mig JT:s senaste CD, "Always & Never" från 2011. Inspelad i Sverige med i huvudsak svenska musiker, inkl. Pelle himself. Två äldre album finns att lyssna på @ Spotify.

"Always & Never" imponerar. Jodå, JT sjunger enormt kraftfullt, och hans gitarrspel gnistrar, ylar och sprakar så gott. "I Would Rather Die In My Sleep" formligen exploderar ut ur högtalarna. Men det tar man för givet när det gäller etablerade artister från Austin.

Nej, vad som verkligen slår mig är hur varierad plattan är. Arvet från SRV finns där så klart, T-Birdsstuket likaså. Men också rykande rock'n'roll i "Get It On" och "Party Lovin' Papa". Och countryrock i "Feeling The Music". Och så vidare. Amerikansk musik helt enkelt. Och när jag hör hur JT modulerar rösten ibland tänker jag: nog diggar han väl Tom Waits? Sa jag förresten att alla låtar utom en är original?

JT Coldfire har redan turnerat ett par gånger i Sverige kompad av sina svenska polare: flera av dem hörs på "Always & Never". Nu är nästa turné på gång: startar i juni 2012. Så Pelle Sundqvist söker förstås bokningar. Efter att ha lyssnat på CDn och kollat in en bifogad liten DVD så betvivlar jag inte ett ögonblick att det är en god idé att boka in JT och hans vänner på festivalen, klubben eller puben. 'Nuff said.

Pelle Sundqvist når man på pelle@musikshopen.com
Och JT Coldfire kan man läsa om och lyssna på här:
http://www.jt-coldfire.com svensk website
http://www.jtcoldfire.com amerikansk website

... om light jazz och Ocean Glenn No 5 @ Oscar & den Lille 2/2
Johan Johansson klaviatur & Caroline Sparrhammar sång. Glenn No 5 golden ale.
Vanjas bild på Johan från Göteborg Blues Party 2008.

När Jazzå i höstas försvann från Andra Långgatan så förlorade vi en mötesplats. Och även om Christer Janssons lovvärda ambition är att fortsätta med krogen och dess musikscen på fartyget S/S Marieholm bakom Operan så saknar i alla fall jag möjligheten att bara så där i förbifarten slinka in på 'ett Jazzå' i Linné, vilken kväll som helst.

Men det verkar finnas hopp för mig. Jag slank (!) in på ’Oscar & Den Lille’ på Prinsgatan 4 i Linné i torsdags förra veckan. En liten restaurang med danska smörrebröd, kall öl & den lille snapsen på menyn. Krögare är Thomas Johansson, en välbekant gentleman med glimten i ögat. Hade tidigare ’Herr Johanssons Skåpmat’ på Andra Lång och har dessförinnan jobbat på Linnékrogarna 'C Von', ursprungliga ’Istället’ o ’Solsidan’. Kolla fotokollaget från C Von t.v. innanför dörren!

I julas kom rättigheterna (den Lille!) och i torsdags var det alltså livemusik för första gången: Jazzåveteranen Johan och jazzsångerskan Caroline. En lättlyssnad mix av standards modell "Lady Is A Tramp" och "Georgia" uppblandad med romantisk pop typ Totos "Georgy Porgy" och Billy Joels "Just The Way You Are". Soft läge på volymratten så klart: Det pågick samtidigt ett myllrande konstvernissage (Carolines syster Mia) så det vokala kom tyvärr i kläm rejält i minglet, men Johans pianospel bröt igenom och var lika glimrande som alltid.

Favoriten Johans klaviaturdribblingar kombinerat med synen av en rad bekanta Linnéansikten i publiken gjorde det lätt för en Jazzå-it att känna sig hemmastadd. Och nej, jag är inte mutad att skriva detta...
Oscar & den Lille har kvällsöppet onsdag - lördag (11.00 - 22.00), måndag - tisdag är det förståndiga 11.00 - 16.00 som gäller. Söndagar stängt. Kolla Oscars website!.
Och Oceanbryggeriets Glenn No 5 då? De var försvinnande goda!