[2012-02-29]
... om Stefan Bellnäs & Göran Klinghagen @ No. 1 Guitarshop 25/2
    Stefan Bellnäs dobro / kontrabas, Göran Klinghagen gitarr. Foto Vanja

Äntligen skönt promenadväder i Göteborg - yipee! - och våra steg leder målmedvetet mot vintagegitarrernas högborg på Johannebergsgatan. Inte för att inhandla ytterligare en Fender. Utan för att lyssna på två Fenomenala.

Göran Klinghagens namn associerar jag främst till jazzbagen och där har även Stefan ett gediget CV, men idag är det mest andra tongångar som gäller. Stefans egna kompositioner radas upp: instrumentaler som skulle trivas gott i country- eller bluegrasshyllan. Om ni hört den fina lilla CD som Stefan släppte under namnet Country Preacher sommaren 2008 så vet ni precis hur det låter.

Glatt - eller vemodigt - gungande låtar med finurliga vändningar där Stefan & Göran broderligt byter mellan komp och solo. Låtar där Stefan inspirerats av bl.a.
- Chico: Stefans "genetiskt defekta varg"
- originalet Dalåsagubben
- den stora eken hemmavid, och
- råttekällar'n!

Duon avslutar med tre låtar där Göran tar över taktpinnen: dels i hans egen komposition gjord i Country Preachers anda; dels i den vackra jazzballaden "Marlowe's Theme" (Smoke Rings avsignatur); dels i en snabb mångackordsblues. Stefan byter till kontrabas i de två senare och solar x-tra grannt på "Marlowe". Fast "grannt", det kan jag skriva om hela spelningen: musik med både hjärna & hjärta. Och en massa flitiga fingrar. En ljuvlig start på helgen!
Tips 1) Stefan & Göran nämner för oss före spelningen att de (plus Bengt 'Beche' Berger) står för livemusiken i den uppmärksammade pjäsen "Bibeln" på Stadsteatern. Hörs alltså på scen varje kväll. Ett lugnt gig! Jodå, de rekommenderar definitivt föreställningen!
Tips 2) Bakom disken i gitarraffären står Martin Abrahamsson (Jim's Combo etc.): Och han i sin tur tipsar om picknick-konserten Abrahams Blues´n´Roots fredagen den 23/3 kl. 19.00 på Oceanen, Göteborg. Med Martin Abrahamsson, Matti Ollikainen, Petter Eriksson och gästen Stefan Dafgård. Läs mera under länkarna och nedan i GigKalendern!

... om Louisiana Red: 23 mars 1932 – 25 februari 2012

Så har ytterligare en av de stora bluesmännen gått ur tiden. En musiker som vi svenskar haft förmånen att få höra på scen ett flertal gånger under åren.

Själv minns jag främst en rolig spelning för evigheter sedan på Nefertiti med ett ungt och entusiastiskt Wilmer X som komp.

Dessutom ett betydligt senare gig på Valand med trogna Wentus från Finland som vapendragare.

Louisiana Red var en flitig och begåvad låtskrivare som gärna lämnade det ofta så hårt mallade bluesidiomet såväl i form som i text.

Det finns mängder av låtar och mängder av album att botanisera bland: hoppas bara att han tjänade några pengar på dem under åren. Jag är tyvärr inte helt övertygad. Historien förskräcker.

Läs om Louisiana Red:
- http://www.louisiana-red.com
- Birgitta Larssons intervju i tidskriften "Jefferson".
Fotot från en konsert i Düsseldorf, lånat ur Wikipedia.