[2012-04-12]
... om Kafé de Luxe, Blues de Luxe, envisa smålänningar - och några engelsmän
Bilder Vanja förutom krogens logga.

Att Redaktör'n har rötterna i Småland hörs väl så snart han öppnar munnen (vilket han antagligen gör alltför ofta). Det hörs trots att han lämnade Växjö redan 1976. Dialekten sitter kvar - men staden Växjö har förändrats på många punkter. Som krog- och musiklivet. (Men Redaktör'n minns ömt Barbarella.)

Kafé de Luxe fanns inte 1976. De två gamla hus som - idag sammanslagna - utgör Kafé de Luxe fanns förvisso, men mycket har hänt bakom fasaderna. Idag innebär den anspråkslösa etiketten 'kafé':
-- källarvåning med bar och en av de mest funky scener för musik jag någonsin sett. Dessutom är scenen välutrustad med teknik (bilden ovan kanske ger en vink)
-- våning i markplanet med TVÅ mysiga krogar
-- övervåning med bl.a. backstageutrymmen med sovplatser för det gästande bandet. Smidigt.

I källaren hör man livemusik ur många olika genrer. Inte så sällan blues. Då är det 'Blues de Luxe' som håller i kvällen: en sammanslutning av bluesmusiker och -entusiaster. Som presenterat
-- USA-artister som Mud Morganfield, Li'l Ed & the Blues Imperials, Alan Haynes, James Harman
-- engelsmän som Big Joe Louis & King David
-- göteborgare som Tehler Blues Band, Gumbo, Paul & The Bad Kays
-- stockholmare som Emil & the Ecstatics
-- skåningar som Pelle Lindberg Band, Joe Spinaci Combo, Ralph & Big Bang Group, Jan Gerfast Band
-- och lokala band som Karin Rudefelt & Doctor Blues, Red 'n' Blue, Twisters
och många fler - jag vet!

Redaktör'n var där den 31/3 när Big Joe Louis & King David with the Scandinavian Emperors stod på scen. Kejsarna är alltså radarparet Magnus Lanshammar och Daniel Winerö. En lyckad kväll ur alla aspekter. Det brukar det vara har jag förstått. Och de musiker jag känner som spelat på Kafé de Luxe talar lyriskt om stället och det bemötande de fått.

Att dessutom lokalpressen uppmärksammade kvällens spelning med en initierad recension och flera bilder gladde Redaktör'n. Men tro nu inte att detta är så ovanligt: det skrevs exempelvis många positiva rader om Paul & The Bad Kays gig på Kafé de Luxe. Och tidningen vi talar om, Smålandsposten, är inget litet lokalt annonsblad som desperat söker något att skriva om: det är en ambitiös dagstidning med förhållandevis stor upplaga och som flitigt bevakar lokala musikhändelser.

Fotnot: Ola Claesson, som skrev recensionen av Big Joe Louis & King David, är Växjöbo och frilansskribent med mycket stora kunskaper om musik, det vet jag av erfarenhet. Bred smak, bl.a. intresserad av just blues. Ola besökte Göteborg Blues Party sommaren 2011. Trängdes väl inte med SÅ många journalister från Göteborg.

Det är olika i olika kommuner (som Henrik Ohlin sa').