[2012-04-19]
... om Joe Robinson @ Musikens Hus 18/4
Joe Robinson
elektroakustisk gitarr, sång. Promotionbild.

Redaktör'n har aldrig varit mycket för gitarruppvisningar à la australiensaren Tommy Emmanuel. Jag erkänner att jag inte sett honom live: YouTubeklippen har räckt. (Jo, jag har blivit svårt pikad för detta.)

Så när min gode vän Tomas B entusiastiskt berättar att ett ungt (20 år) gitarrfenomen från Australien är på väg hit på turné är jag ljumt intresserad. Men Tomas ger mig några länkar, och när jag forskar i trogna YouTube så ändrar jag uppfattning: den här killen har både blå feeling och lite cool jazzgroove i sig. Så när det är dags så travar jag iväg till Musikens Hus. Det gör jag rätt i.

Det ÄR musik, det är inte bara skalövningar och fingerfärdighet. Visst solas det, plockas, pillas och fipplas i all oändlighet men allt hänger ihop och lever i ett musikaliskt sammanhang. (Vågar man skriva organiskt?). Det blir ingen nummerrevy i skicklighet.

Joe varvar instrumentaler med vokala nummer, egenhändiga och andras. James Taylors "Carolina In My Mind" blir helt underbar. Han har en ljus, behaglig röst som gjord för känslosamma ballader. Som egna "Adelaide" ("I'm in love and she's in Adelaide"). Det låter svårt. Joe bor i Nashville TN sedan ett par år tillbaka och Australien är bra långt bort.

Instrumentaler var det ja. Fenomenala sådana dessutom: "Somewhere Over The Rainbow" (bara SÅ vacker - och sedan dubblar han tempot...), "Stardust", "Waltzing Matilda". Någon Les Paul. Rasande snabb bebopjazz på begäran. Och mycket annat. Ensam på scen i 1 3/4 timma. Fokuserad kille. Publiken är överlycklig, så är Joe ("I USA ropas man aldrig in för extranummer!"). Ingen jättepublik, det är hans första Europaturné, men jag anar att hans nästa konsert i stan blir bra mera välbesökt. Hoppas att han kan ta med sig hela bandet då - och en elplanka. Tänk en ung Jeff Beck. (Fast Jeff Beck ÄR evigt ung.)

Kolla gärna in Joe - det är han värd:
-- Guitar Player intervju
-- joerobinson.com
-- Spotify

Förbandet Instant Pose, fem killar från Göteborg och Trollhättan, är kortfattade och gör bara ett par låtar. Helt schysst rock/pop med mycket synth i klangbilden (en synth modell Waldorf Blofeld, se där ett coolt namn!). Hustrun, som är bra mycket mera inlyssnat på sådant, nickar uppskattande och muttrar ord som "retro", "Moog" och "Bowie" - och jag tror henne!

Musikens Hus stora sal (bandet Drottning Christina spelar denna kväll i kaféet) är uppmöblerad riktigt mysigt med runda småbord, några vinklade stolsrader etc. Varken dansgolvstomt eller föreläsningsföreningsstuk. Funkar helt perfekt en kväll av det här formatet. Tänkvärt.

... om 'Götahof Live': försiktig smygtitt 13/4
På scen under kvällen: YaYa Men och Mats Westling.
Bild ovan Vanja, bild t.v. från Patriks Facebook.

Patrik Wermelin (t.v.) är ett bekant namn för många av GigKalenderns läsare. F.d. nöjeschef på Rest. Trädgår'n. Satsade djärvt på akustisk blues på krogens afterwork. Och var bl.a. behjälplig när Göteborgs Bluesförening flyttade in två kvällar sommaren 2011. Dessutom sångare/gitarrist himself.

Nu har han och Christer Berggren tagit tag i lokalen Götahof på Bellmansgatan 9 (Ordenshuset, en trappa upp) och planerar för fullt inför en höst med livemusik: "Götahof Live". Alltså bjöd Patrik & Christer på en smygtitt för intresserade redan den 13/4.

Redaktör'n minns faktiskt två blueskonserter i just den lokalen anno 2008: såväl The Scat Cats (ett samarbete mellan Göteborgs Bluesförening och Klubb Lagom) som Bluebirds (arr. Göteborgs Bluesförening). Så vägen dit var redan upptrampad!

Mina två negativa funderingar 2008 (!) handlade främst om belysning och möblering. Båda delarna hade fixats med bravur denna fredag den 13:e. Och trots det olycksbådande datumet så avlöpte kvällen helt efter ritningarna. YaYa Men och deras gäst Mats Westling intog scenen med bravur lite då och då; det minglades, kramades, skrattades, dracks och mumsades så det stod härliga till. En glad signal inför hösten - och alla undrade förstås hur musikprogrammet kommer att se ut. Det lär du få veta på Götahof Live på Facebook!
GigKalendern säger LYCKA TILL!