[2012-06-05]
... om det här med scener för livemusik. Igen.
Dags att musikerna & fansen tar över!


Nu på lördag (9/6) är det återigen Andra Långdagen. Andra Långgatans årliga folkfest och block-party, som den officiella Facebooksidan skriver. För sjätte året i följd tror jag. Och som vanligt lär det bli musik i långa banor.

I år tänker triumviratet Simon Lindekrantz, Klubb Honky Tonk och JAM Music Store - tre välbekanta namn - slå sig samman och parkera en täckt lastbil på Andra Långgatan 9. Och bjuda på en rad musikframträdanden från dess flak mellan preliminärt kl. 12.00 och 20.00. Levande musik med en rad i högsta grad levande band - ingen burkad variant alltså. Ett initiativ som Redaktör'n varmt applåderar. För han blir allt mera övertygad om att det till syvende og sist är musikernas - och musikentusiasternas - egna initiativ som får vår blues & rootsscen att leva vidare.

Nu får ni ha tålamod med mig. Men efter att ha följt den lokala musikscenen på nära håll i tjugo års tid, sett scener komma och gå ['upp som en sol och ned som en pannkaka'], besökt mängder av spelningar och diskuterat med ett oändligt antal musiker, lyssnare och även arrangörer så är min bestämda uppfattning att:

- konceptet att käckt föreslå en krögare utan tidigare demonstrerat musikintresse: "Snälla Krögare X, ni har ju så lite folk på [fyll i veckodagen]. Varför inte boka in några bluesband? Jag kan spela / boka och dra hit folk" förr eller senare slutar i frustrationer.

Nej, vill man ge sig in på att arrangera livemusik [som musiker / musikentusiast] så bör man antingen
- själv äga en musikscen [som ex. Pustervik, Dirty Records, klassiska C von]
eller betydligt mera realistiskt
- skapa egna arrangemang i för kvällen hyrda lokaler [som Göteborgs Bluesförening och Klubb Honky Tonk gör i Musikens Hus. Eller likt arrangemangen "Abrahams Blues & Roots" och "New Orleans" m.fl. på Kulturhuset Oceanen].

Hör just nu att även P-O Hesselbom bokat in sig på Kulturhuset Oceanen: den 7/9 blir det glädjande nog ett nytt releaseparty för "P-O Hesselbom Blues Historia Vol. 3". Upplägget blir som det brukar vara där: Betala entré 150 kr och ta med din egen mat och dryck. "Picknick-konsert" kallar de konceptet. Och "Bring Your Own F = Food, Friends & Förfriskningar"!

Parentes: Jag har alltid varit förvånad över hur sällan jag ser att ett par band gör gemensam sak och fixar till ett gig i egen regi. Kulturhuset Oceanen kan vara en lösning.

Redaktör'n tror definitivt på egna arrangemang. Kanske bäst gjorda i föreningsform om arrangemangen skulle ske regelbundet. [Lät det tråkigt?] Musikerna / musikentusiasterna tar alltså hand om hela kedjan. Hyr en lokal. Bokar de band de gillar [kanske sitt eget?]. Säljer biljetter. Och behåller på kuppen sin värdighet och självrespekt. Slipper en massa tjafs. Redaktör'n minns f.ö. Musikrörelsen och Punkrörelsen, och även om han inte delade deras respektive dogmatism så måste han säga att de faktiskt fick något gjort.

Sälja biljetter var det ja. Det göteborgska fenomenet med fri entré på bluesscenerna har så klart sin goda sida [Gratis är Gott!] men skapar andra problem. Bandens gage ska finansieras av barens intäkter ["Sitt nu inte och drick vatten där borta!"] och har vad Redaktör'n förstår inte räknats upp speciellt mycket under de senaste 20 åren. Och det finns andra aspekter: Att spela för fri entré kanske inte alltid höjer bandets självkänsla och motivation [varför är förresten just bluesgigs gratis?]. Och ibland hör jag funderingen: sätter inte människan mindre värde på det som är gratis? Någon?

En sista tanke kring det här med entré: Fri entré leder så klart även till att ett antal av 'publiken' inte är intresserade av musiken. De har gått till en bar, punkt slut. Det blir inte ett problem för krögaren - han/hon vill ha in så många glada konsumenter som möjligt - men det kan absolut bli det för musikerna och för den fokuserade publiken.

Redaktör'n trycker försiktigt på "Pause". Har du kanske somnat? Om inte så är du välkommen att maila oss ditt eget inlägg att publiceras i vårt diskussionsforum "Bluesscenen i stan". Hörs vi?