[2013-02-18]
... på livemusiken på söndagarna:
från good ol' Jazzå till La Sombrita med Johan Johansson, Scen Söndag och Klubb Trivas. Och så på Doktor Glas förstås
.

Det var en gång en krog som hette Jazzå. Som under ett antal år skämde bort oss på söndagarna med levande musik av god klass. Så hände det sig att grannarna började klaga på ljudnivån, den glada stämningen punkterades för gott och krogen såldes slutligen under hösten 2011 och transformerades till en s.k. sportbar.

Jazzås ägare, Christer Jansson, hade då långt gångna planer på att köpa S/S Marieholm och förvandla fartyget till en 'musikbåt'. Organisationer som Göteborgs Bluesförening och Rootsy Live plus enstaka energiska musikprofiler engagerade sig också i fartyget och ganska snart gungade båten av livemusik ett par gånger i veckan.

Christer Jansson drog sig dock så småningom tillbaka och Carola Karlsson behöll båten i sin ägo. Stämpeln 'nya Jazzå' bleknade bort, men musiken levde vidare. Idag har S/S Marieholm ett regelbundet musikprogram som främst bokas av Göteborgs Bluesförening. Men på söndagarna är båten tyst.

Men våren 2012 hände något på stan. Linnépubliken kunde plötsligt vandra över Järntorgets kullerstenar mellan två nya söndagsscener: 'nya' Pustervik och 9:ans Ölhall. Johan 'Red Top' Larsson och hans vapendragare hade tagit över hela Pustervikhuset och kunde stolt presentera livemusik på två våningsplan. Och eftersom Red Top hade älskat Jazzås rootsmusikscen bestämde han sig för att skapa en egen söndagsklubb i samma anda i husets övervåning: tidigare Pusterviksbaren, nu kallad 'Matsalen'. Slapp Söndag blev namnet på den nya klubben. En klubb komplett med ett husband som skulle lira 'wacka-wacka-musik'. Ett husband som Red Top bad Johan Kronquist (Dirty Records, High Kite Flyers) att sätta samman efter eget huvud. Bandet Hair Of The Dog föddes.

För att citera Red Top: "Vi bär arvet vidare från Gillestugan, C'von, Kom Bar och Jazzå. På Slapp Söndag skall våra gäster möta ett bra band på scen och en skön och avslappnad atmosfär i matsalen. Livemusik i sin bästa form ihop med god mat och dryck" och "Helt enkelt ett stort vardagsrum för folk som gillar livemusik och som är helt oberoende av ålder."

En lysande programförklaring, men Slapp Söndag lades tyvärr ned efter fyra-fem söndagar. Tidpunkten kan ha varit fel vald: premiären var 6/5 och folk började kanske längta efter uteserveringar. Akustiken övertygade inte heller dessa kvällar: Matsalen blev aldrig rätt för ett fräckt pubrockband. Ett band som Redaktör'n inom parentes hoppas kan finna en ny scen en dag: så duktiga musiker kombinerade med en så rolig repertoar får inte slarvas bort.

Den andra nya scenen, 9:ans Ölhall på Andra Långgatan snett mitt emot Jazzå, var ett stamställe för trumslagaren och Jazzåprofilen Ramin Rezainejad. Som fick idén att anordna söndagsspelningar där - eller övertalades av krögaren till det. Redaktör'n kan inte hela den historien. Alltnog, Ramin bad musikern och ljudteknikern Simon Lindekrantz att hjälpa till med projektet. Simon bokade och höll i tekniken och Ramin skapade stiliga affischer. Det började bra: band av god Jazzå-klass, helt OK akustik och i Redaktör'ns ögon högst acceptabla publiksiffror. Men krögaren blev uppenbarligen inte nöjd med ekonomin och hade inget eget intresse av musiken. Ett mönster som den alltmer cyniske Redaktör'n har sett upprepas i krogvärlden ett otal gånger.

När sommaren 2012 inföll hade såväl Pusterviks Slapp Söndag som 9:ans Ölhalls söndagsscen gått i graven. Och några upplivandeförsök blev inte aktuella när hösten kom. Istället uppstod en söndagsscen på krogen La Sombrita på Linnégatan: klaviaturvirtuosen Johan Johanssons Trio med gäster. En scen som fortlever: söndagen den 24/2 backar Johan upp sångaren/estradören Lucas Stark (nu även känd som elegant servitör på nya Linnékrogen Doktor Glas, se nedan).

Scen Söndag på Götahof blev nästa söndagsscen. Premiär 13/1 2013. På alla sätt en succéstart med två band och en stor och entusiastisk publik. Arrangerad av Christer 'Indy' Berggren (fader till projektet 'Gotahof Live' i det nobla gamla ordenshuset) och Simon Lindekrantz.

Det har blivit fler gigs på Scen Söndag: Uncle Jam, Miss Albatross, Mr Bo & The Voodooers. Aktuell gig: World Music Culture Club feat. Deodato Siquir, Mozambique söndag 24/2. Välbekante David Bäck vid tangenterna. Planen är f.n. att ha Scen Söndag varannan vecka, men vi lever alla i en föränderlig värld.

Och nu uppstår - tro det eller ej - en 3dje söndagsscen i form av Klubb Trivas på gemytliga Oscar & den Lille: danskinspirerad smörrebrödskrog på Prinsgatan med bl.a. välbekanta Thomas Johansson (ägare och Linnéveteran sedan C'von och Istället) och Patrik Jireland (ex-Jazzå) vid rodret. Klubb Trivas kommer att innebära livemusik sista söndagen i varje månad med start söndag 24/2 med Emrik & gitarristen Agge Augustsson. Oscar & den Lille har nätta lokaler: vänta er inga storband.

Den uppmärksamme läsaren har alltså redan märkt att det kommer att finnas tre söndagskonserter att välja på den 24/2. Visst är det lite av ketchupflaskan: Först hände ingenting, sen ingenting och sen kom det en himla massa på en gång. Nu lär vi inte få "57 Varieties" av livemusik varje söndag, och Göteborg är förvisso Sveriges andra stad och är värd ett stort musikutbud. Redaktör'n håller tummarna för allt och alla. Ingen nämnd, ingen glömd.

Ett sista ord om krogsvängen: i fredags öppnade den nya Linnékrogen Doktor Glas. Nej, jag tror inte den ska ha livemusik på söndagarna. Men musik lär det bli så småningom om än på låg och akustisk nivå. Om du stiger in genom den dörr som är närmast Nordenskiöldsgatan så ser du ovanför dig omedelbart till höger ett elegant träräcke som omger det övre etaget. Det räcket går att enkelt lyfta bort varefter man i stället placerar ett par musiker där på pallar. Två musiker med perfekt spanläge. Någon sa' att Bjurman har första tjing. We'll keep you posted!

Redaktör'n stack så klart in huvudet på Doktor Glas i fredags och drack ett par goda öl. Han var inte ensam om man säger så.

Han passade dessutom på att intervjua personalen. Anders, Pia, Sofia & Lucas.
Ett sant Dream Team. De var påfallande glada.

"Redaktör'n är varken köpt eller mutad / Endast mot disken lyckligt lutad."
Så kan det gå som Kurt Vonnegut brukade säga.
Ses där! Inte nödvändigtvis på en söndag, dock.