[2013-04-29]
... på LittlE Street Band @ Stationen, Norsesund 19/4
Roger Gunnarsson sång/ elgitarr/ ak. gitarr/ mandolin/ munspel, Pontus Ekholm ak. gitarr/ kör, Dan Sjöstrand elgitarr, Danne Tibell klaviaturer, Egon Karlsson bas, Janne Lundahl trummor. Bild © bandet.
Redaktör'n sitter med block och penna framför ett coverband som endast gör Bruce Springsteenlåtar - hur gick det här till undrar någon läsare. Jo, det finns skäl. Och för övrigt anser Redaktör'n att bluesband i gemen ÄR en form av coverband, om än nichade sådana. Har aldrig riktigt begripit hur etiketten 'coverband' tillämpas.

Nåväl, ett par polare ville att vi skulle hänga med till Stationen i Norsesund, äta en bit och lyssna (skäl 1). Och så visste Redaktör'n att Roger Gunnarsson skulle fronta bandet (skäl 2). Mer om Roger senare.

Redaktör'n är inte så värst kunnig på Springsteens eminenta sångbok, men det vi hörde bör ha varit något sådant här:
Set 1: bl.a. "Lucky Town", "Prove It All Night", "Bobby Jean", "Two Hearts" dedikerad till alla singlar i lokalen, "Youngstown" med tunga Neil Youngvibbar, "Magic" som blir folkviseaktig med Rogers mandolin, "Atlantic City" och "Save My Love". Och så repliken "Paus! Nu blir det dessert!"

Set 2: bl.a. "Out In The Street", "Loose Ends", "Thunder Road" (nedskalad med Roger sång/munspel och Danne klaviatur), "Because The Night", "Promised Land" och "Long Walk Home" (extranummer med mäktiga gitarrsolon). Och Redaktör'n blev rejält berörd. Två övertygande set. Stark sång, imponerande spel. Från finlir till explosion. Välrepeterat, hey! Det handlade inte bara om att 'leverera': det här gigget gjordes med oceaner av känsla. Jag vet att åtminstone två av musikerna är gedigna Springsteenfreaks och de andra är nog inte långt efter.

Redaktörskan är ett fan av hr Springsteen (var på den legendariska Stockholmskonserten på Konserthuset '75), och under "Thunder Road" började tårarna så smått glida nedför kinden. Ett godkännande om något.

Och så kommer vi till Roger Gunnarsson. Skäggstubbad, jeansklädd och med en sliten Telecaster med Bigsby på höften. Skulle lätt fixa filmrollen som blue collar rocker från New Jur-zee. Men den här kvällen handlade det om levande musik. Och det fixar han också, med glans. En mäktig pipa, inlevelsefull och alldeles lagom grusig. Och ett köttigt, gnistrande gitarrspel. Yep, Redaktör'n är ett fan av Roger Gunnarsson. "He's bonafide!"

Roger hörde jag först i bandet Half a Grape. Ett sorgesamt saknat favoritband, bl.a. hörda på KoM och Jazzå. MySpacesidan brukade ange influenser som Tom Waits, Nat King Cole, JJ Cale, Norah Jones och Kenny Burrell. Då känner ni nog vibbarna. En rökig, jazzig late-night feeling. Fast inte musik att slölyssna till: det vore att slösa bort Niklas Odéns och Rogers texter. För även om musiken är cool så är texterna ofta fyllda av värme. Och lite anglosaxiska klurigheter. Och trots att musiken ofta är tillbakalutad så finns där ett oemotståndligt swing, en groove, som i mitt favoritspår "Ridiculous Game".

"Life And George". En fem år gammal CD som håller än. Finns inte på Spotify, men väl i vår mail order. Förlåt min commercial, men den här plattan - endast originalmaterial - är genuint hörvärd. Liksom LittlE Street Band.