[2013-06-10]
... på Jim's Combo @ Soulstore Coffee&Moments 6/6

Martin Abrahamsson gitarrer/sång, Stefan Dafgård munspel/sång, Mikael Fahleryd kontrabas, Jim Ingvarsson trummor. Foto © Jim's Combo.

Gert McGowan har verkligen lyckats få till det med sitt kafé Soulstore, placerat i hörnet av Järntorgsgatan 2 och Brogatan 1. Mitt emot bio Draken och ett stenkast från Järntorget. Ett kafé med god espresso så klart, men dessutom med en ombonad miljö med djupa soffor och fåtöljer, öppen spis och travar med blanka musikböcker (jo, det är en bokhandel också) på alla upptänkliga ställen. En gammal bokhandlare/espressoslav njuter.

Musik finns det också en hel del i silverne tillplattad form, men nu har även livemusiken successivt stuckit upp sitt huvud. David Bäck på klaviatur och Piersimone Crinelli på saxofon har exempelvis förgyllt några lördagar. Och nu var det dags att utropa nationaldagen till 'Soulstore Day' och fira detta högtidligt med en tvåsetare med Jim's Combo.

Som öppnar med "You Got To Lose" i 'take-no-prisoner' tempo. Kafé eller inte, men Jim's Combos rock'n'rolliga blues är aldrig en tébjudning. Och ska vi vara noga är det kanske mest folköl som pytsas ut till den glada publiken. Tampa Reds "She's A Cool Operator" rullar på och den talrika publiken gungar med: nedsjunkna i möbler, lutade mot ett bokbord, hängande i den öppna dörren eller slappandes i kafémöblerna på trottoaren.

Det blir John Lee Hooker i slappt Lazy Lester-stuk, passande i värmen. Sedan en favorit: "Here Lies My Love", själfull som alltid med vackert kromatiskt munspel. Martin lägger till ett ekande, gnistrande solo på sin röda Esquire med egenhändigt slöjdad kropp. En ren skönhet. Lite uptempoblues à la Fab T-Birds. Och så annonserar Stefan 'en honka', en mediumtempo shuffle i E. Det Klassiska Formatet, typ. Så en egen låt inspirerad av Alibaba Gatuköks slogan med innebörden 'mer än du väntar dig (?)'. Följd av en swamppopsdänga dedicerad Johan Kronquist. Paus.

Andra set håller stilen med bl.a. "Regular Backdoor Friend": en Stefanklassiker från Dominators fina album "Rough Ride" från 1996. En enormt röjig "Get Back" (nä, INTE Beatles). Osv. En del nya låtar som lovar gott för Jim's Combos planerade uppföljare till "Tune Up!" från 2010. Och som lovar lika gott inför bandets spelning på Göteborg Blues Party 2013 som raskt närmar sig.

Soulstore har redan hunnit etablerat sig på kafékartan. Dags att fästa dem på musikkartan också: Gert har lovat att presentera mer musik framöver. Först Dirty Records gemytliga fredagar, nu Soulstore: musikkaféscenen växer kring Järntorget. Välkommen!