[2013-11-21]
... och undrar var två veckor tog vägen

Bilder på Laszlo och Agge © resp. artist. Övriga bilder tagna av Vanja

Hade bestämt mig för att kolla in Göran Svenningssons nya gruppering Shake 'n Bake 8/11 på S/S Marieholm. Plus att få ett kärt återseende av älskade Pilgrim på KoM nästa kväll. In i Redaktör'ns liv sveper så en Influensa Light och sätter stopp för allt. Dags för filt och god bok. Godnatt nightlife.

Det tog en vecka innan den bräcklige Redaktör'n gjorde sin comeback i musikpubliken. Men det blev en desto bättre kväll. M.C. Hansen på KoM musik&bar den 15/11: En gentleman man kan beskriva som följer.

"Den danske sångaren och gitarristen M.C Hansen kombinerar den traditionella folkmusikens historieberättande med dagens countrysound. Hans musik avspeglar såväl hans danska arv som hans amerikanska influenser. The sound of Scandinavia in American clothes - it's Scandicana!"

Det blev inte SÅ stor publik på KoM (Zlatan på TV regerade den kvällen), men de som tagit sig dit hängde vid M.C. Hansens läppar. En fokuserad publik och en charmig artist vars mellansnack - eller snarare historieberättande - var lika begåvat som hans textförfattande och musicerande.

En bra röst, en lång rad egna sånger, en stor portion humor, en akustisk gitarr, en banjo, ngt munspel av Dylan-typ. Det räcker så bra. Dejligt!

Vi göteborgare har faktiskt haft turen att se och höra M.C. ett par gånger tidigare: på Matteo Kopachs tisdagar ("Ruby Tuesday", minns?) på Jamesons pub på Avenyn. Då med fullt elektriskt band feat. den glimrande gitarristen Rune Højmark. Matteo var en mycket stor beundrare av M.C.

Till sist, får Redaktör'n rekommendera M.C.s senaste CD: "Live at the Brewery"? Inspelad förra året med komplett band på ett mysigt bryggeri på den danska landsbygden. Finns i vår mail order så klart!

Nästa dag var alltså en lördag (16/11). "Now to something completely different" som Monty Pythonfolket brukade förkunna: Ett besök i Oscar Fredriks kyrka för att avnjuta "I Quarttangos värld: Instrumentalgruppen Quarttango möter Oscar Fredriks Sinfonietta och körer. Musik av A Piazzolla och gruppens egna medlemmar, Jonas Franke-Blom och Jorge Alcaide."

Quarttango (?) undrar läsaren. En superb kvartett som själva säger att "musikstilarna blandas friskt. Argentinskt, Ungerskt, Jazz, Balkan, Klassiska influenser, Gipzy och lite Tango förståss." Såklart.

Det var vackert, varierat, mäktigt. Själv är Redaktör'n stor beundrare av violinisten Laszlo Bozsodi Stålvik. Ett passionerat melodiskt spel. Tror den som diggar Carlos Santanas gitarrspel skulle kunna digga Laszlos violin.

Minns när Laszlo och hans vänner tittade in en sen kväll på Jazzå och spontant spelade några stycken. De först tveksamma Pia och Juan tappade sina hakor av pur beundran. En liten musikstund att minnas.

Söndag 17/11 blev det La Sombrita (de e mycke nu): Johan Johanssons Trio inkl. Erik Bodin med gästen Anders 'Agge' Augustsson på gitarr. Ojojoj. Fusionsjazz på hög nivå med musik av Weather Report, Jeff Beck, John Scofield m.fl. Allt avslutat med ett explosivt trumsolo som kunde ha rivit lokalen.

Johans födelsedag firades vederbörligen: Tvillingsystern med paradnummer av bl.a. Marlene Dietrich och Annalisa Ericson, dottern Felicia med en Bob Dylan-klassiker. Trångt, riktigt trångt som vanligt, men god stämning. Johan har lyckats med det här upplägget. Men så väljer han alltid musiker av hög klass som sina gäster. Johans söndagar överträffar ibland Nefertitis musikmeny.

Olagligt bra laguppställning alltså: Johan Johansson klaviatur, Stefan Bellnäs bas, Erik Bodin trummor och så Agge på en gyllene Stratocaster. En driven, fantasifull gitarrist som vi hört med artister som Emrik och Benyam Lemma, men även i betydligt jazzigare sammanhang.

Och så ett besök på Vink (mitt emot 'gamla Jazzå') igår kväll, onsdag 20/11. Joakim Fritzner & Magnus Hansson duo. Som lirar Americana: denna gång gästade av sångerskan Matilda Sjöberg från gruppen Steget. Hon valde att tolka några av Kristofer Åströms sånger - med Kristofer himself i publiken. Sånt kan vara svettigt - men oj vad det blev bra! Måste kolla Steget ...

Fritzner & Hansson är - jag säger det igen - en mycket begåvad duo med rötter i den fina altcountrygruppen Dusty Brown. En duo som denna kväll imponerade stort på flera vassa musiker i lokalen. Jag har tjatat i denna spalt, jag vet, men jag fortsätter:

PLEASE: Kolla in Fritzner & Hansson någon onsdagskväll! Varje onsdag på gemytliga Vink. Fri entré.
Magnus Hansson skriver den 21/11 på sin FB-sida: "Det är i det tyska landet det händer! Imörn drar jag och Joakim Fritzner till Cadenberge och lirar Maybe Canada! Det blir ju hemskt trevligt kan man tänka."

Det är inte Magnus första gig i Tyskland heller: han kom just hem därifrån efter en turné som han gjort tillsammans med gruppen Hellsongs.

Maybe Canada är alltså Magnus artistnamn när han ger ut sina skivor med uteslutande eget material. Provlyssna gärna på Maybe Canada (och dessutom på Joakim Fritzners musik!) på Spotify!