[2013-12-17]
... på Uncas Rydén, Sven Lorentzon och Bengt Johanneson

Fotografierna på Uncas och Bengt tagna av Vanja Fridhammar. Övriga fotografier har Sven sänt till oss.
Nej, de tre ska INTE starta ett pojkband tillsammans, även om det är en intressant idé. Redaktör'n tänker till om dem, var och en för sig:

Uncas Rydén framför sin julföreställning, "Another Side of Christmas", för andra/sista gången på onsdag 18/12. Lokal: Three Doors Deli, Prinsgatan 5 i Linnéstaden, mitt emot Oscar & den Lille.

En soloföreställning som han själv beskriver så här:
"Egna betraktelser i text och musik levereras med såväl humor och värme, som allvar och eftertänksamhet. Nytt och gammalt, högt och lågt – allt kan hända i denna annorlunda julbetraktelse där merparten av materialet aldrig tidigare framförts. Men frukta inte: Ett par klassiska julsånger utlovas också! En av dem väljer publiken själva."

Nej, frukta inte! Redaktör'n var på förra onsdagens evenemang och slogs som alltid av Uncas begåvning. Av hans förmåga att skriva starka sånger med flödande lyrik, såväl på engelska som på svenska språket. Och av hans underfundiga förmåga att få oss att le - och i nästa ögonblick bli tårögda.

Uncas är förvisso musiker, låtskrivare och bandledare (Uncas Tribe), men han är lika mycket en poet. Funnes det någon rättvisa hade hans namn varit på alla musikskribenters läppar (vilket i o f s hade sett märkligt ut). Borde även gälla Bengt Bygrens namn, men det är en helt annan historia. Gå nu och lyssna onsdag 18/12: det är en föreställning på ca 1 1/2 timme och den börjar ca kl 7 så ni hinner mycket väl att fira Keith Richards 70, lyssna på duon på Vink eller vad-ni-nu-vill efteråt!

Sven Lorentzon har vi på senare år sett och hört på sång och gitarr i bandet Smiling Heart. Ett band som Sven tyvärr tvingats lämna p.g.a. hälsoproblem. Men nu berättar han i mail för Redaktör'n att han och några vänner från ungdomsåren sparkat igång sitt gamla band: Bakrus.

"Bakrus var aktiva 1979-81 gjorde 2 singlar och ett gäng spelningar. Man sa att vi spela nån form av Raggar Garagerock Punk, egna låtar med svensk text. För två år sedan tog vi upp tråden igen (50+ års kris?) … nu har vi varit inne i studio och håller på å slutföra en 16 spårs cd som kommer ut våren 2014. Bara eget på svenska bluesrockig punk…"
Det handlar om nya inspelningar, gjorda i studion på Göteborgsoperan där bandets sångare, Johan, är inspicient.

"
En del låtar har hängt med sen 80 talet... annat har vi skrivit ihop under min sjukdomstid..." Det blir en del gästmusiker berättar Sven, bl.a. Örjan Hansson, munspelare i Smiling Heart. Dessutom kommer några av Operans blåsmusiker att gästa, kanske också en cellist. Förhoppningsvis är CDn klar i februari/mars.

Sven skriver till slut att det är detta han vill göra: egen musik. Men tillägger lite resignerat att det är synd att det är så svårt att få ut den: det är bara covers som gäller, som vanligt.


Sven skriver då och då på sin blogg om musik, "Smiling Blues". I början av bloggen finns det en hel del material om Bakrus och dess historia. Bloggen hittar du här: smilingblues.blogspot.se

Bengt Johanneson - sångare/ gitarrist med pondus - har vi förstås hört i bandet Rag Bag, dessutom då och då på våra bluesjamscener. Nu har han ett nytt projekt på gång där han kompas av blueskvartetten Voxhall Blues.

Han berättar att han "sedan Rag Bag gick i graven, skrivit svenska texter till mer eller mindre kända blues/roots-låtar. Obs, inga översättningar. Har gjort en del helt egna låtar också. Spelat "mina grejor" i mindre sammanhang, ibland ensam, ibland med lite komp. (bas, git, trum.)

Har med tiden tyckt att låtarna "kommer bäst till sin rätt", med lite folk bakom ryggen. Tanken på ett permanent "komp-band" föddes o eftersom jag kände Tommy o gillade Voxhall (Ulf, sicken lirare!), så presenterade jag min idé för dem. Vi provade o det funkade mycket bra. Repade på kort tid in 10-12 låtar som svänger utav h-e! Fortsättning följer o vi har f.m. ett par set klara i början av 2014. Voxhall Blues kör som tidigare."

Redaktör'n skrev en gång om Rag Bags CD: "Bengt Johannesons röst i centrum, precis som det ska vara. En röst som utstrålar auktoritet. Vågar man skriva klyschan 'huggen i granit'?" Och han hoppas att den här nya kombinationen även den kan leda till en skivinspelning. Håller tummarna!