[2013-12-22]
... på Flamman @ Bengans skivbutik 21/12

Per 'Flamman' Westling sång/ gitarr. Gäst på en sång Kristofer Åström kör/ gitarr.
Färgfoton nedan tagna av Vanja vid en spelning med trion Flamman på Röda Sten 2004-10-28
Svartvitt foto © Rose-Marie Westling

Orkar ni med lite historia först? Så här skrev Redaktör'n när hans Mail Order började sälja Flammans första album från 2006, 'Surprising Sun'. En platta med Nikke Ström på bas och Johan Håkansson på trummor:

"Per 'Flamman' Westling har sedan länge varit en av mina gitarrhjältar på Göteborgs livescen. När man följer i hans spår från scen till scen, beundrande hans gitarrspel i band med högst olika karaktär, så märker man tydligt de två tillgångar som gjort honom till en så eftertraktad bandmedlem: Mångsidighet & Talang.

Jag har regelbundet hört Per med

Dan Viktor (även Johan medlem) - en bittert ironisk men högst charmerande singer/songwriter som gjort en rad imponerande CD.

The BOB (även Johan & Nikke medlemmar) - en tribut till Bob Dylan som aldrig faller i coverbandsfällan.

Debbie’s Wife (även Johan & Nikke medlemmar) - ett band som, frontat av den kraftfulle sångaren/ skådespelaren Peppe Carlsson, greppar kända och okända låtar i nackskinnet, skakar om dem rejält och får dem att bli skön musik.

Uncle Jam Tribute To Elvis - där Per får tillfälle att demonstrera sina kunskaper i Scotty Moore/ James Burton-facket.

Och nu, slutligen
Flamman - hans egna band, egna sånger, ja t.o.m. med hans egen sångröst. Den som väntar på något gott..."


Slut på tillbakablicken. Det har gått sju år. Flamman har sedan länge flyttat till Stockholm. Turnerat med bl.a. Kristofer Åström. Blivit gitarrist i den legendariska gruppen Dag Vag. En grupp som idag reducerat sina framträdanden till minneskonserter för sin bortgångne medlem Stig Vig (1948 - 2012).

Nu är det december 2013 och Flamman gör ett akustiskt sologig i ambitiösa Dinkytowns regi på Bengans mitt i julhandeln. En spelning som berör oss något oerhört. Flamman är ensam på scen med sin akustiska gitarr. Och ensamhet, det handlar även många av sångtexterna om. Texter om en långvarig relation som spruckit och lämnat djupa, oläkta sår. Han sjunger med ursinne, med besvikelse, med sorg, kanske någon gång med ett svagt hopp.

Flamman omsom dundrar, ömsom finlirar på gitarren. Bjuder på eleganta vändningar i fingerspelet ("den här låten är krånglig - på alla sätt"). Han är en lysande gitarrist, dessutom en intensiv och känslosam sångare och en stark låtskrivare. Samtliga sånger han gör på Bengans hittar man på hans nya album, "Red Cloud". Det är en avskalad inspelning, inte en massa lullull. Sången, sångerna, texterna, känslorna som vill och måste ut: DE är det viktiga.

Flamman är stor i Redaktör'ns bok. Unna er att bli bekanta med hans musik. Albumet "Red Cloud" hittar ni hos de stora näthandlarna. "Surprising Sun" finns fortfarande i vår lilla mailorder. Väl bekomme. Och GOD JUL från Redaktör'n!