[2014-02-10]
... på Mats Ronander och kompgruppen Bronk: på väg till Nef den 5 april

Bildcollage ovan: Dan Helgesen. Bild på Dan nedan © artisten
Redaktör'n har överraskande nog inte kollat in Mats 'Malla' Ronander på scen särskilt ofta. Ett par gånger på Göteborg Blues Party så klart. Men det starkaste minnet är fortfarande den kvällen som Mats Ronander & the Little Big Band lirade på Nefertiti i Göteborg. Den 22 maj 1998. Jo,1998. Det var ett tag sedan. Mats på sång, munspel och gitarr. Bengan gitarr, Nikke bas (för kvällen i bandana). Antagligen Tolson trummor. En fantastiskt fin spelning med en 100% fokuserad Ronander i självklart centrum. Lirade gitarr helt lysande, närmast självlysande. En Stratocaster vad Redaktör'n minns. 5 poäng av 5 möjliga.
Över 15 år sedan, men det positiva minnet lever kvar. Och när Dan Helgesen, orgelmaestro på våra scener, sänder mig information om ett kommande Ronander-gig på Nef (idag ännu ej annonserat på Nefs web) så vill jag gärna publicera den här:

(citat) "Mats Ronander är en svensk rocklegend som spelat med alla de stora artisterna. Från ABBA, Ulf Lundell , Pugh Rogefeldt och Ted Gärdestad till band som Nature och Grymlings, sveriges svar på Traveling Wilburys. En stor del av Mats Ronanders musik har blivit klassisk svensk rock´n roll. Låtar som Gör Mig Lycklig Nu, God Bok, 50/50, Kött & Blod är bara några i raden av låtar som för evigt skrivit in sig i vår rockhistoria. Tillsammans med Bronk leverar Mats Ronander några av sina bästa låtar men också ett knippe favoritcovers signerade storheter som Eric Clapton och Bob Dylan.

Landets Bästa Kompband
När ett band som Bronk backar upp rockrävarna Ronander och Rickfors är det bara att konstatera att det här är landets bästa kompband. Bandmedlemmarna talar för sig själva. Per Lindvall, Sven Lindvall och Staffan Astner är alla legendarer i svenskt musikliv som spelat med storheter som Ray Charles, Stevie Wonder, Suzanne Vega, ABBA, Veronica Maggio, Laleh m.fl. Listan kan göras hur lång som helst. Bronk är mer än ett band. Trion blir en kvartett då Dan Helgesen med sin vrålande Hammond B3 förstärker Bronk till något av det hårdast svängande kompband man kan uppleva idag."
(slut citat)