[2014-03-01]
... på skivutgivningen från våra kära Blå Band i GigKalendern
Bilderna plockade här och där: bild på artist är © artisten

Här kommer dagens allvarsord. Även om Redaktör'n tänker till riktigt hårt så måste han dystert sammanfatta läget så här: skivutgivningen är gles. Väldigt gles.

Nu kan någon undra: varför ska man över huvud taget ge ut en skiva? Köper någon skivor idag? Nja, jag tror inte att man kommer att tjäna några stora pengar på själva försäljningen. Men vill man ha spelningar så tror jag fortfarande att skivor är ett bra visitkort gentemot arrangörerna. Och nog köper väl fansen gärna en souvenir?

Och är det inte i grunden tillfredsställande för en musiker att kunna ståta med en egen platta? Eller gäller det endast de musiker som skriver eget material? Många i den blå genren gör ju tyvärr inte det.
Är man ett av de band som endast spelar de mest slitna tolvorna så minskar nog efterfrågan på en skiva. Men med ett ovanligare urval av låtar, eller ännu hellre originallåtar, så bör plattan vara betydligt lättare att sälja.

Varför inte texter på svenska? Om man tänker efter: Vilka svenska bluesartister har haft störst 'kommersiell' framgång? Och vilka bluesartister känner gemene svensk bäst till? Jag tror svaret blir Peps Persson och Rolf Wikström. Och jag tror att det är de lättillgängliga svenska texterna som spelar stor roll.

Vissa band/artister ger ut fysiska skivor (CD/vinyl). Vissa släpper materialet som mp3 eller motsvarande på nätet. Vissa gör varken det ena eller det andra. Redaktör'n vill absolut ha en fysisk platta att hålla i handen: han är väl 'old school', så klart. Och han är inte ensam.

Några CD (kanske även vinyl) som glädjande nog ÄR på gång
Harry Banks kommer faktiskt med en ny platta. Minns jag rätt så har han tidigare givit ut två CD med bandet Harry Banks Buzzers. Den nya CDn är inspelad och klar: nu återstår endast att fixa till omslaget hälsar Harry. Redaktör'n vet inget om materialet, men laguppställningen bör vara den som vi nyligen hört och sett på Göteborgs scener: Harry Banks sång/ gitarr, Bengt Blomgren gitarr, Johan Johansson klaviatur och Stefan Bellnäs bas/ trummor. Kanske någon gäst också?

Miss Albatross skrev på Facebook den 9 februari: "Vår skiva är nu helt färdig och vi är fantastiskt nöjda. Vi hoppas att ni kommer tycka som vi! Vi jobbar på att släppa den så snart som möjligt men vi vet ej när det blir och vi vill göra det på rätt sätt för att så många som möjligt ska få ta del av den."

Miss Albatross har spelat in på BongoRecordings Studio, dvs. Pär Edwardsons och Håkan Svenssons studio. OBS att Redaktör'n syftar på ROCKbandet Miss Albatross, inte på deras inkarnation som BLUESbandet Miss Albatross Blues Band. Kolla videoklipp med Miss Albatross + Miss Albatross Blues Band, inkl. teaser för kommande album

Maddox Street har Redaktör'n tyvärr aldrig hört på scen. De spelade i somras i Bältespännarparken under Kulturkalaset och presenterades då så här i programmet: "Med rötterna i Led Zeppelin, Rolling Stones, Jimi Hendrix, B.B. King med flera men även mer moderna band som t.ex. Rival Sons har detta unga bluesrockband börjat etablera sig på våra scener". Lyssna på Soundcloud!

Maddox Street verkar ha flyt: Kultur & Turism, Kungsbacka Kommun, kommer att betala 14.000 kr av bandets inspelningskostnad för debutalbumet. Som kommer att spelas in 14 - 18 april i Malmö hos Berno Studio med hjälp av grammisnominerade/vinnande producenten Berno Paulsson.

Karin Rudefelt & Doctor Blues från Växjö, hörda på ett par av våra Bluesparties, jobbar ambitiöst med sin femte CD. Eget material så klart. Gäster på denna platta, liksom på den förra, är Erja Lyytinen och Brian Kramer. Släpps under hösten?

Last Buzz Recording Co. släpper förhoppningsvis under våren sitt nya samlingsalbum "My Sweetest Touch" (BUZZ-8053). Ett album som då utgör Akt Två av etikettens 35-årsjubileum. Akt Ett var CDn "Don't You Know" (BUZZ-8052) från 2012.

Den nya Last BuzzCDn kommer bl.a. att innehålla KnockOut Greg & Blue Weathers version av “Clothes Line (Wrap It Up)”, låten som är ursprunget till Coasters hit "Shopping For Clothes". Ett spår inspelat live @ Fasching i Stockholm. “Clothes Line (Wrap It Up)” finns varken live- eller studioinspelad tidigare med bandet.

Redaktör'n tror att han dessutom vågar hoppas på skivor från
Jim's Combo (nummer två i så fall)
Richard Tehler (debutalbum)

Aktiva bandledare som inte dokumenterat sina glimrande band på länge
Al Tehler som senast gjorde det 2000
Mr Bo som senast gjorde det 2005

Aktiva bandledare som tyvärr aldrig dokumenterat sina glimrande band
Simon Lindekrantz (Simon Says, Bluestone etc.)
Bertil Löfdahl (Berras Bluesorkester etc.)

OBS! Det behövs ingen skämsmössa. Tag det som en komplimang:
Vi VILL ha plattor från er eftersom vi diggar era band!

Till slut:

En eloge för grävandet i Göteborgs blueshistoria utdelas till
P-O Hesselbom
som hittills satt ihop och givit ut 3 fullmatade CD av bluestejper ur arkivet.

Det finns säkert många musiker som känner att de har en massa bra musik hemma i hyllorna. Tejper från bra spelningar, från den där grymma repkvällen, från det enstaka studiobesöket. P-O gjorde något åt det.