[2014-04-24]
... på F.O.E.C. @ KoM 17/4
Mikael Fahleryd bas, Matti Ollikainen klaviatur, Michael Edlund trummor, Bo Carlsson sång/ gitarr.
Redaktör'n skrev fylligare om de fyra musikerna och deras bakgrunder 2014-04-06.
Bilder från KoM © Vanja. Bild på Calvin Leavy är promotionbild.

Inget förstahandsreportage denna gång. Snöpligt nog. När Bo Carlsson, för många känd som Mr Bo, dyker upp på scen med en ny intressant konstellation, då är Redaktör'n hemma med en seg vårförkylning. Tack och lov har han en pigg Fotografska vid sin sida. Som tar vagnen till KoM, plåtar flitigt, diggar musiken och gör några mentala noteringar. Men eftersom Bo är en verbal gentleman ber Redaktör'n honom i efterskott att berätta om F.O.E.C.

"Det här samarbetet är något som kom sig ur i ett samtal någon gång förra året. Jag har faktiskt spelat med alla medlemmarna vid något enstaka tillfälle förut och det är ju strålande musikanter med stora öron och en väldigt skön inställning till musiken. Vårt debutgig på KOM satte vi för att träffas och spela ... känna på det och på varandra. Materialet så här långt är ju väldigt personligt och inte alls valt för att vi ska representera en viss stil eller så. Sånger som jag gärna vill sjunga ... goda grooves i olika tempon...

Det blir lite av pianotrio med sång och någon gitarr från mig .. fast det stämmer ju inte riktigt heller ... för det är boogie och gospel med i blandningen .. Musiken är en salig röra av gospel, blues, soul och en del jazzigare inslag. Enkel musik där uttrycket är viktigare än smarta ackord. Ja, sist hade vi med någon Hank Williams, Mavis Staples, Nina Simone och Howlin Wolf.... bara de namnen ger väl en viss känsla för vad vi dras mot ..."

Redaktör'n saxar ur Bos svar på frågor om repertoaren: "Hooker, Memphis Slim, John Brim, Calvin Leavy ... Staples, Chuck Willis, Terry & McGhee, ja ... en salig röra .... Plus Eddie Hinton "Watchdog" som aldrig blev spelad. Och Howlin' Wolfs "Getting Old And Grey".

Vanja fyller på med fina minnen av Freddie Kings "Boogie Man", av Muddy Waters "Tough Times" och Nina Simones "Do I Move You". Och av Hank Williams "I Can't Help It (If I'm Still In Love With You)" med underbart 'countrypiano' från Matti.

Låten av Calvin Leavy (bilden t.v.) som Bo nämner ovan visar sig f.ö. vara "Is It Worth All (That I'm Going Through)". Originalet på YouTube. Glimrande!

Redaktör'n sörjer fortfarande att han missade F.O.E.C.s debutgig. Han har redan hört många vackra ord om det. Och Bo Carlsson har alltid (för att använda ett av Redaktör'ns favorituttryck) varit rädd om sitt varumärke. Undvikit fyllejam och hopringda slöspelningar. Står Bo Carlsson på scen så borgar det för kvalitet. Den här kvällen presenterades det kvalitetsmusik i visuellt lite enklare förpackning jämfört med en klassisk Voodooers-spelning. Inga blåsare på rad med blänkande mässing. Och Bo himself i svart T-shirt i stället för kostym och elegant huvudbonad.

Bo Back to Basics? Redaktör'n ser mycket nyfiket fram emot gig # 2.