[2014-08-14]
... på Harry Banks nya CD "Time and Mercy"

När september börjar kan det även bli dags för Redaktör'n att tänka till igen. Att fatta pennan och fundera över den gångna bluesfesten i Villa Belparc, på några fina spelningar som han avnjutit, på 'vår scen' i allmänhet. Men så här i efterdyningarna av det soliga sommarlovet nöjer han sig idag med att med glädje tänka på Harry Banks nya platta.

En sympatisk gentleman med rötterna i Bolton i Storbritannien, bosatt i Sverige sedan 1977 (tror vi). Sångare, gitarrist, låtskrivare, bluesman. Hade tidigare bandet Harry Banks Buzzers som gav ut plattorna "Roots, rocks and the devil's music" (2000) och "A Go-Go" (2002). Men det var då det.Harry Banks: "Time and Mercy" med 11 spår.
CD 119 kr @
Fridhammar Music Record Mail Order
Idag frontar han oftast en kvartett: Harry Banks själv på sång och gitarr, Johan Johansson på klaviatur, Bengt Blomgren på gitarr och Stefan Bellnäs på bas och trumma. Rutinerade herrar med rejäla CVn - kanske Bengt 'Bengan' Blomgren med ett förflutet i Totta's Bluesband är för många det mest bekanta namnet.

Men laguppställningen kan variera vid livespelningar: ibland är Harry ensam gitarrist, ibland tillkommer Dan Magnusson (Seasick Steve m.fl.) som trumslagare.

Bluesman skrev vi, men Harrys musik är svår att sortera in i ett fack. Hur låter det egentligen? Vi tar på oss tänkarhatten, grunnar och skriver: en dos JJ Cale, en dos Muddy Waters, en dos North Mississippi Allstars. Blandas väl och omskakas. Vid livespelningar, tillsätt även två nypor med The Doors. Mixturen avsmakas och avnjutes.