Teo Boogh gitarr, Matti Carlsson trummor, Johan Berglund Björk bas. Albatross releasegig 6/9. Foto © Vanja
[2014-09-08]
... på sommarens begivenheter @ diverse scener
Redaktör'n kan ingenting om sport. Men han vet att det finns något som kallas för 'uppsamlingsheat'. Detta är ett uppsamlingsheat.

Bilderna på Sue Sergel och Jörgen Åsling © artisterna.
Övriga livefoton © Vanja
Jason Isbell & The 400 Unit, Doug Seegers & Ellen Sundberg Band, Israel Nash m.fl @ Hwitan, Falkenberg 1/7

Vackert väder och klart gemytligt. Och häng med Anna-Lena & Andreas Winter: bara en sån sak! Redaktör'n var beredd på att 'hypen' kring han Seegers slutligen skulle avslöjas, men karln var ju faktiskt riktigt bra! Enda klagomålet blev att han drog över tiden vilket så småningom resulterade i att avslutande Jason fick korta av sitt set. Bittert för oss som såg fenomenale Jason från Muscle Shoals, Alabama som kvällens huvudattraktion.

Jason var i alla fall superb: en mångsidig singer/ songwriter/ gitarrist. Liksom Neil Young lika övertygande i sprött akustiska som tungt elektriska omgivningar. Har ni inte hunnit lyssna in er på honom, kolla gärna in hans senaste album "Southeastern" på Spotify!Sue Sergel @ KoM 17/7
Sue Sergel gitarr/ sång, Jimmy Olsson el-ståbas, Erik Ivarsson elgitarr/ lapsteel

Sue med elektriskt komp: Ett set med covers, ett set med eget. Roligast med eget - som alltid: höjdare blev "Diamonds In The Rain" och en ballad med countrystuk ("Thanks To You") där mångsidige Erik spelade på sin Stratocaster med ljuv pedalsteelkänsla. Låtlistan hade så klart mycket gemensamt med spelningen den 17/10 förra året med Richard Tehler på akustisk gitarr. Fina kvällar båda två: Redaktör'n är bara SÅ glad att Sue är tillbaka på våra scener!

Jazzjam @ Moriska Paviljongen, Malmö Folkets Park 29/7
Ett besök Down South. Som en varm kväll innebar en god middag på Rest. Möllan i spirituellt sällskap av bluesmannen Jörgen Åsling och jazztrumslagaren PA Tollbom, följd av besök på coola Moriskan. Som bjöd på en jamsession på hög nivå med bl.a. trumpetaren Anders Bergcrantz.

Både Jörgen och PA gjorde obligatoriska inhopp under varma applåder. Jörgens swingjazziga approach till bluesen (sång och gitarr) gör att han funkar klockrent i ett så pass jazzigt sammanhang.

Watch out Göteborg: Jörgen (a.k.a. Sir Jay, bilden t.h.) och hans band är på gång till KoM i december! Tror inte att Jörgen spelat i Göteborg sedan 2006, då hos Matteo Kopach på Jamesons!

New Kids In Town @ KoM 2/8
Uncas Rydén sång, gitarr, Richard Tehler gitarr, Kalle Ruuth bas, Henrik 'Pilen' Pilquist trummor, kör.

"Outside Woman Blues", "Why Does Love Got To Be So Sad", "White Room". Sicket låtval, sickna pärlor! Perfekt arbetsmaterial för Richards flyhänta gitarrspel. För att inte tala om för Kalle: ikväll beväpnad med en sexsträngad Fender VI basgitarr och 'in a Jack Bruce mood'. Jo jag vet, jag tjatar alltid om originalmaterial, men de här fyra herrarna får mej att tillfälligtvis glömma det. Ett kärt återhörande: förra gigget = debutspelningen var 21/9 förra året, även då på KoM.

Johan Johansson med Harry Banks @ La Sombrita 10/8
Johan Johansson klaviatur, Stefan Bellnäs bas + Harry Banks sång/ gitarr & Dan Magnusson trummor.

Harry med splitter ny platta, "Time And Mercy", i bagaget. Bluesman brukar man kalla Harry, men hans musik är svår att sortera in i ett fack. Hur låter det egentligen? Vi tar på oss tänkarhatten, grunnar och skriver: en dos JJ Cale, en dos Muddy Waters, en dos North Mississippi Allstars. Blandas väl och omskakas. Vid livespelningar som denna, tillsätt två nypor med The Doors. Mixturen avsmakas och avnjutes till en kall öl eller två. Sweet Sunday in Linné.

Sevenson @ KoM 15/8
Göran Svenningsson sång/ gitarr, Olle Schelander gitarr/ kör, Lars Mellqvist bas, Thomas 'Grobban' Persson trummor

Pubrockigt, ibland riktigt powerpoppigt. Åsså en blues: Johnny Guitar Watson så klart. Pubrockigt ja: Får Redaktör'n att tänka på kvällar i Camden Town, way way back. Fast ikväll är John Hiatt, John Mooney, Buddy Miller, Tom Petty, Neil Young på tapeten. Det var det inte då. Måste även här klippa in "jag tjatar alltid om originalmaterial, men de här fyra herrarna får mej att tillfälligtvis glömma det".

Göran är en sann eldsjäl och en bestämd lagkapten, har helt klart repat arrangemangen. Solitt men dynamiskt, inte bara pang på rödbetan. Göran lirar och sjunger kraftfullt, ibland sammanbitet. Olle på Stratocaster får glänsa till också här och var: både slide och vanlig pickin'. Gott gig med ett perfekt slut: en maffig "Cinnamon Girl".

Hammond Hurricanes @ Nefertiti 23/8
Emrik med de tre orgelfantomerna Bo Hansson, Dan Helgesen & Fabian Kallerdahl plus Henrik 'Pilen' Pilquist gitarr, Mats Boogh bas och Lars 'Lade' Källfelt trummor

HH har utvecklats enormt från den första spelningen: nu flyter alla övergångar och solistbyten på ett helt annat sätt. Från svettig orgelblues till gungande samba, ofta rent instrumental, ibland med Stonefunkers domptör Emrik vid mikrofonen. Pilen bränner av ett övertygande solo på Joe Cockers "Black-Eyed Blues". Ett fullknôkat Nef jublade om och om igen och ville inte släppa Hurrikanerna.

Albatross @ Pustervik 6/9
Teodor Boogh gitarr/sång, Simon Porsgaard gitarr/kör, Arvid Adrell klaviatur, Johan Berglund Björk bas/kör, Matti Carlsson trummor. Gäst på sång: Amanda Werne från Slowgold

Releasekväll för ambitiösa fullängdardebuten "Groovers' Maneuvers". En suverän kväll på alla punkter: sång, spel, ljus, ljud. Wow! Redaktör'n var inte så glad åt hur rummet ('Matsalen') ursprungligen lät efter renoveringen, men nu verkar akustiken ha medicinerats och tillfrisknat. Och bandet Albatross låter bara bättre och bättre för varje spelning, ikväll med i stort sett endast originalmaterial.

Med Amanda på scen blir det däremot ett par California covers, inkl. Moby Grapes "I Am Not Willing". Och det är just på San Franciscohyllan som Redaktör'n gärna sorterar in Albatross. Det är inte förvånande att gitarristen/ sångaren Teo även har en framträdande roll i Göteborgsbandet Friends Of The Devil: en imponerande tribut till den legendariska San Franciscogruppen Grateful Dead.

Det blir faktiskt lite Fillmore West-feeling ikväll, extra accentuerat när Teo & Simon (vilket gitarristpar!) leker med feedbacken på slutet. Redaktör'n är i sjunde himlen och saknar bara en klassisk ljusshow med oljor (jo, där är receptet). Peace!