[2014-12-29]
... på Scumbag: på väg till KoM fredag 2/1 2015
Erik Cöster sång/ gitarr, Henrik 'Pilen' Pilquist trummor/ kör, Kalle Ruuth bas/ kör, Filip Rådberg gitarr/ kör. Bilder © banden förutom en tidigare bild av Erik nedan © Vanja.

Scumbag skriver själva på sitt Facebook-event: "Spelar musik från innan vi var påtänkta. Rått. Från hjärtat. Toner som fastnar som ett surrande ljud på en flugfälla. Lennon, Cream och 40-årskriser får motorn att slira fram genom honung och helvete. Egna alster sprungna ur postgymnasial ångest är också att vänta. Flyt med oss yngel i dyningarna från en tid som ingen minns."

Redaktör'n missade Scumbags debutgig på KoM i oktober. Vilket fortfarande smärtar honom, men tack vare Kalle fick han tillgång till en inspelning av kvällen. Mange takk, Kalle!

Tänk Cream, tänk Mountain. Ledordet är utan tvekan 'gitarrdominerat' - så klart. Ibland sticker det ut klanger som av BRA svensk proggrock. Flummigt, fantasifullt, dramatiskt. Redaktör'n anar att de flesta gitarrsolona kommer från Filips gitarr. Och från hans älskade wahwahpedal, flitigt utnyttjad i låtar som "How Do You Sleep" (John Lennon) och "Tales Of Brave Ulysses" (Cream).

"Rått. Från hjärtat" i varudeklarationen stämmer gott. Erik (t.v.) sjunger fullkomligt hjärtslitande: John Lennons desperation i "Scared" och "Cold Turkey" träffar lyssnaren hårt, hårt. Redaktör'n har förstått att giggen med Scumbag är en form av comeback för Erik - och han är bara SÅ varmt välkommen!

Kalle Ruuth ÄR Jack Bruce. Och Pilen ÄR Pilen: Cool, calm and collected. Sicken lineup!!

Det fanns en gång ett band som hette Fields, berättar Erik. En kvartett som bestod av exakt samma musiker som dagens Scumbag. Kvällens andra set på KoM börjar med fyra av Fields originallåtar: låtar som spelades in som demos cirka år 2000 (?) och som fortfarande kan avnjutas i sina ursprungliga versioner på MySpace.

Välskrivna sånger och Redaktör'n är klart imponerad. Visst är Scumbags 'covers' av Lennon, Cream, Mountain osv. imponerande gjorda, men andelen originalmaterial får gärna växa rejält framöver. Redaktör'n vet inte hur låtskriveriet i Fields gick till där och då, men med sådana begåvningar i laguppställningen är det läge för dem att fatta pennan. 'The sky is the limit'. Typ.
Scumbag @ KoM fredag 2 januari 2015