[2015-03-11]
... på Big Joe Louis @ KoM 5/3
Big Joe Louis sång/ gitarrer. Bilder © Vanja Fridhammar

Så är han äntligen tillbaka i Göteborg med sin 'down home blues' och sin 'Chicagoblues av 50-talssnitt'. Ja, så brukar bluesvetarna kategorisera den musik som Big Joe Louis framför. Redaktör'n är inte så vass på att etikettera bluesmusik så han håller gärna med. Men om DU undrar hur Big Joe låter live är det enklast att kolla in YouTube-kanalen "Blues Kitchen" där du hittar en rad låtar, gjorda solo med stor inlevelse.

Inlevelse och passion, det kännetecknar även den här kvällen på de glada tvillingarna Karin & Maria Forsmans musikkrog KoM. Egna sånger som "She Was All The World To Me", "You Can’t Live Long (Drink On Little Girl)" och "Christmas Eve 1993", välbekanta från hans skivor. Och splitter nya låtar som "Two Birds On Her Belly": en sång om en tatuerad väninna ("Something to read in bed. True story!")

True story, förvisso. De egna texterna, ofta om snåriga relationer, är kalkerade ur hans eget liv. Det är inte mycket "hitte-på" här inte. Dessutom ger han oss bluesklassiker från andras pennor: Charley Pattons "Pony Blues", "Baby Please Don't Go" (Big Joe Williams), "Come Back Baby" (Walter Davis) och "Catfish Blues" à la Big Jack Johnson. Fullständigt övertygande, med mäktig stämma och ett hypnotiskt beat i gitarrspelet.

En solospelning med en blänkande elgitarr i knät. En vit Epiphone modell Les Paul Custom / SG, liknande den som legendariska Sister Rosetta Tharpe använde. Big Joe ler och säger: "Gitarrister brukar påpeka att de har en SRV-gitarr - men jag har en SRT!" Dessutom använder han en vinröd Danelectro på ett par nummer. Han spelar enormt rytmiskt på dem, och likt King David, kumpanen med den pälsklädda elplankan, avslutar han gärna med ett stadigt grepp om svajarmen. Cool! Welcome back!

Ari Hautala, kvällens P.A.-tekniker, diggar BJL! Som startade kvällen med en "nice cuppa", fast INTE té utan kaffe. Det gick bra det med. Snygga boots också!