[2015-10-28]
... på weekendmusik i Linné
Mobilfoto: Vanja Fridhammar
Joakim Fritzner & Magnus Hansson @ Holy Moly 25/10

Namn som Redaktör'n redan tjatat om ett antal gånger. Två begåvade singer/ songwriters och gitarrister (Jocke även fena på pedal steel), tidigare medlemmar i gruppen Dusty Brown. Duon Jocke & Magnus spelade tidigare på lilla restaurang Vink men förflyttade sig sedan två kvarter längs Andra Långgatan till mexibaren Holy Moly på nummer 31. Och utlovade (och höll löftet): "Där kommer det grävas djupare i Americanamusiken och bjudas in fina gäster när tillfälle ges men framför allt skapas grym söndagsfeeling!"

Den här söndagen gästade sångerskan Matilda Sjöström (hörd i Steget) vid mikrofonen och gjorde bl.a. Neil Youngs "Like A Hurricane". En suverän tolkning, plus att Jocke 'was playing up a storm' på sin Gibson Firebird. Ett annat utropstecken: Jockes lågmält intensiva version av Tom Waits "Christmas Card From A Hooker In Minneapolis". Jodå, de kör eget material också, även det av glimrande klass.

The Black Marbles @ Soulstore 24/10
Marica Svensson sång, Rickard Lindberg gitarr, Krister Selander bas, Tobbe Bövik trummor

En kvartett vi hör dagen innan på bokkaféet Soulstore. En eftermiddagsspelning bland espressodrickarna, men bandet ger järnet som om det vore midnatt på Sticky ("öronproppar finns därborta i asken").

Såväl bandet självt som musikskribenter har refererat till band som Free, Bad Company och Faces när de velat beskriva Black Marbles musik. Redaktör'n är inte lika övertygad: Visst har de Bad Companys hårdhet, men Free bjöd på mer melodi, dynamik och rå blueskänsla. Och Faces på lekfull rock'n'rollattityd med folkmusikinslag. Black Marbles känns massivare.

Marica har nyligen ersatt förre sångaren Kaj Paxéus som hade fler vibbar av Roddan eller Paul Rodgers i sin sång. Nej, vi snackar inte genus här, men i Redaktör'ns öron glider Maricas sång väl mycket över i hårdrocksmanér i det övre registret. Tycke och smak som alltid. En hårt jobbande kvartett i alla fall, full respekt för det. Gitarristen glänser till nu och då på sin - tycker vi det ser ut som - Gibson Luther Dickinson ES-335. Ett läckert instrument att förvalta.

Och apropå restaurangen Vink som nämndes ovan: sedan den 14/10 heter krogen på Andra Långgatan 5 Down Under bar och drivs av Kim Ellis (of Dancing Dingo fame). Om det blir någon livemusik framöver? Bartendern Matthew från New Zealand kan inte svara på det: Krogen har nyss öppnat och de vet ännu inte riktigt vad Linnépubliken vill ha. Redaktör'n tror sig veta vad den vill ha, håller tummen hårt och läppjar på sin Lagunitas IPA. (Foster's? Nej tack.)